2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A PML szerepe a tumorképződésben - 2011-01-08 15:54:20 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A PML szerepe a tumorképződésben

A ráksejtek kettéosztódással szaporodnak, azonban a PML (promyelocytic leukemia protein) elnevezésű molekula képes ezen osztódások számát limitálni. A Dr. Gerardo Ferbeyre, a University of Montreal's Department of Biochemistry munkatársa által vezetett kutatócsoport kimutatta, hogy a rosszindulatú daganatok csak a PML molekula hiányában képesek zavartalanul osztódni és átterjedni más szervekre. Ami azonban még hasznosabb, hogy a PML jelenlétét könnyű kimutatni, így segíthet annak eldöntésében, hogy egy daganat jó-, vagy rosszindulatú.

 „Felfedeztük, hogy a PML molekulát a jóindulatú tumorsejtek termelik, és ez a vegyület tartja őket alvó, szeneszcens állapotban. A malignus tumorsejtekben a PML termelése zavart szenved, így a sejtek kontrollálatlanul szaporodnak.”- számol be Ferbeyre. A szeneszcencia a sejt kifejlett állapota, amikor az már nem képes az osztódásra. Ez a tumorképződés elleni legfontosabb természetes védelmi rendszer. Ha a tumorsejtek jóindulatúak, az azt jelenti, hogy nem képesek  a test más részeire átterjedni, vagyis nem képeznek áttéteket.

Dr. Ferbeyre korábban felfedezte, hogy a PML képes a sejteket a szeneszcencia állapotába juttatni. Az elmúlt tíz évben azonban nem született magyarázat arra, hogy ez a folyamat milyen úton következik be. Jelen kutatásban kórházi betegekből származó mintákat vizsgáltak a kutatók.

Ferbeyre szerint „a felfedezésünk új utat nyit a daganatterápiában. A célunk egy olyan módszer kifejlesztése, amellyel a rosszindulatú daganatokat jóindulatúvá tudjuk alakítani.” A kutatás egy másik fontos eredménye, hogy a jövőben könnyebben eldönthetjük, hogy egy daganat jó- vagy rosszindulatú, mivel a PML molekula könnyen kimutatható.

A kutatócsoport eredményeiről a Genes and Development című folyóirat 2011 január 1-i kiadásában
számol be.

ScienceDaily (Jan. 7, 2011)

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 10, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés