2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A piros az tilos - 2012-02-16 08:22:37 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A piros az tilos

Az állatvilágban régóta ismeretes, hogy a nagyon élénk, feltűnő színek veszélyt jeleznek. A mérgező fajok ezzel hirdetik környezetüknek, hogy nem ajánlatos megenni őket. Így van ez a katicabogarak esetében is: piros színük jelzi a ragadozók számára, hogy elfogyasztásuk kockázattal jár. Azonban nemrég egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült bebizonyítania azt is, hogy a katicák színe összefügg jóltápláltságukkal, és ebből adódóan a bennük található méreganyag mennyiségével.

Az exeteri és liverpooli egyetem által irányított kutatás egyértelműen rámutatott arra, hogy a figyelmeztető jelzések erőssége összefügg azzal, hogy az adott egyed mennyire mérgező a ragadozók számára. A vizsgálat során bebizonyosodott az, hogy a szín változása egyenes arányosságban van az egyedek fiatalkori táplálásával: a jól tartott egyedek sokkal feltűnőbbek, és sokkal halálosabbak is ragadozóikra.

A kutatók hétpettyes katicabogarakat (Coccinella septempunctata) tenyésztettek. Egy részüket gyenge-, míg másokat jó minőségű táplálékon nevelték. Ezután az eltérő étrend különböző hatásait mérték meg a kifejlett egyedeken: a védelmi jelzésként szolgáló színezetet, a mérgező védővegyületek mennyiségét, és az ezek közötti összefüggést.

Az eredmények meglepőek voltak. A jó minőségű táplálékon nevelt egyedek sokkal pigmentáltabbak voltak kevésbé jól tartott társaikhoz képest. Ezekben az egyedekben a prekoccinellin szintje is magasabbnak bizonyult. Ez az egyik vegyület, ami mérgezővé teszi a katicabogarat. Ebből arra következtettek, hogy a jól táplált példányok több forrást tudnak a védekezésre fordítani, és így csökkentik az esélyeiket arra, hogy elfogyasszák őket a ragadozóik.

Dr. Jon Blount, az Exeteri Egyetem Ökológiai és Konzervációs Központjának kutatója, a cikk fő szerzője szerint: „A figyelmeztető jelzések sokkal többet mondanak nekünk egy egyed védelméről, mint eddig gondoltuk. A figyelmeztető jelek és a védő vegyületek termelése költséges, tehát amikor az egyedek hiányában vannak valamilyen szükséges forrásnak, akkor viszonylag kevés védőanyagot készítenek. Ez alig észrevehető különbségeken nyilvánul meg a ragadozók felé. Azonban ha a források bőségesek, a katicabogarak áldoznak az erősebb kémiai védelemre és a még feltűnőbb jelzésekre.”

Dr. Mike Speed, a Liverpooli Egyetem kutatója, a cikk társszerzője szerint ez fegyverkezési versenyhez vezetett. Eszerint a korlátozott forrásokon nevelkedő egyedek próbálják lemásolni a feltűnőbb, költségesebb jeleket, amire a jó minőségű táplálékon felnövő egyedek úgy válaszolnak, hogy nagyon fényes és feltűnő jelzéseket adnak, ami túl nagy ráfordítás lenne a többi egyed számára.

Bár ezek a színbeli különbségek az ember számára észrevehetetlenek, a madarak könnyen kiszúrják őket. A vizsgálat során a kutatók biokémiailag mérték meg a pigmentációt. Egyértelműen kimutatható az összefüggés a pigmentáltság foka és egy tipikus ragadozójuk, a seregély számára való feltűnőség között. Mivel nem tudunk eleget a katicabogarak életmódjáról, ezért azt még nem tudjuk, hogy a kevésbé feltűnő egyedek hogyan védekeznek a ragadozók ellen. Lehetséges, hogy jobban el tudnak rejtőzni, mint a fényes társaik.

A kutatók úgy gondolják, hogy ezek az eredmények igazak lehetnek az állatvilág más képviselőire is. Szerintük ezek a jelzések egyéniek, és ugyanolyan változatosak, mint a szexuális jelzések.
A kutatás az angol exeteri, cambridge-i, keele-i és liverpooli egyetemeken, Deakinben (Ausztrália) és Groningenben (Hollandia) zajlott.
A cikket a Functional Ecology közölte.

ScienceDaily, 2012. február 6.

Molnár Attila


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 8, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés