2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A perm végi tömeges kihalást egy mikroba okozta? - 2012-12-24 13:12:34 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A perm végi tömeges kihalást egy mikroba okozta?

Körülbelül 251 millió évvel ezelőtt a Földön élő fajok több, mint 90%-a hirtelen kipusztult. A gyilkos azonban nem egy pusztító meteorit vagy egy katasztrofális vulkánkitörés lehetett, hanem egy egyszerű mikroba.

Az ősmaradványok tanúsága szerint, a földtörténet során eddig öt tömeges kihalás történt. Közülük a perm végi (körülbelül 251 millió éve) volt a legnagyobb hatású, mikor is a tengeri és szárazföldi fajokat egyaránt érintett. Ráadásul földtörténeti léptékkel mérve rövid idő alatt (egymillió éven belül) történt. Nem csoda tehát, hogy a perm vége egyben a paleozoikum végét is jelenti.

Számos hipotézis született a jelenség magyarázatára. Az uralkodó elmélet szerint a mai Szibéria óriási területén bekövetkezett szokatlanul heves vulkánkitörések jelentős mennyiségű port és szulfátos aeroszolt juttattak a légkörbe. Ez egyrészt savas esőket, másrészt a besugárzás csökkentése révén lehűlést és eljegesedést okozhatott. Ez a hatás azonban rövidtávú lehetett, mivel a por és a kén-dioxid a csapadékkal kimosódhatott. A kitörések során az üvegházgázok kibocsátása is drámai mértékben megnőtt, ami globális felmelegedéshez és a tengerszint megemelkedéséhez vezetett. Ez a klímaváltozás válthatta ki a tömeges kihalást. Ám Daniel Rothman, a Massachusetts-i Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology) geofizikusa szerint ez a forgatókönyv nem felel meg a tényeknek.


A földtörténet  öt nagy tömeges kihalása


Munkatársaival a Dél-Kínából származó, perm végi, tengeri eredetű üledékmintákat vizsgált, és megállapította, hogy a szénszint túl gyorsan emelkedett ahhoz, hogy azt geológiai folyamatok okozzák. Ám a mikrobák is képesek szénvegyületeteket előállítani. A kutatócsoport Methanosarcina ősbaktériumok genomját vizsgálta. Ezek az anaerob mikrobák acetátból metánt állítanak elő (ez az ún. acetoklasztikus metanogenezis), mely ma a Föld éves biológiai eredetű metántermelésének kétharmadát adja. A genomikai vizsgálat szerint a Methanosarcina az ilyen útvonalon történő metanogenezis képességét körülbelül 231 millió évvel ezelőtt szerezte. Ez a dátum ugyan közeli a tömeges kihaláséhoz, de nem elég közeli, hogy kapcsolatot lehessen feltételezni a két esemény közt.

Viszont a Methanosarcinának nagy mennyiségű nikkelre van szüksége a metán gyors előállításához. A kutatók újra megvizsgálták az üledékmintákat, és felfedezték, hogy a nikkel szintek majdnem pontosan 251 millió évvel ezelőtt csúcsot értek el – talán azért, mert a szibériai vulkánok lávája nikkelben gazdag volt. Ez azt sugallja, hogy a Methanosarcina, vagyis inkább anyagcsere újítása mégiscsak előidézhette a kihalást, mondta Rothman az Amerikai Geofizikai Egyesület (American Geophysical Union) találkozóján tartott előadásában.

A többi geológust azonban még meg kell győzni. „Elképesztő ötlet, hogy egy új életforma kihaláshoz vezetett,” - mondta Anthony Barnosky, a Berkeley Egyetem (University of California, Berkeley) kutatója. Mint mondta, napjainkban a biodiverzitás hasonlóan csökken, és azt nagyrészt a mi fajunk hajtja.

Források: New Scientist,
Kép1
: Methanosarcina mazei kolónia,
Kép2

Rothman, D., Fournier, G., French, K. L., Alm, E., Boyle, E. A., Cao, C., Summons, R. E.: Methanogenic blow-up in the end-Permian carbon cycle – American Geophysical Unit Fall Meeting, 3rd -7th December 2012, San Francisco.

2012. december 24.

Duleba Mónika
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés