2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A paprika meglepő genetikája - 2014-04-07 10:24:09 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A paprika meglepő genetikája

A  Szecsuáni Mezőgazdasági Egyetemen dolgozó Qin Cheng által koordinált nemzetközi kutatócsoport szekvenálással fényt derített a paprika diverzifikációjának egyik okára. A  genomszekvenálás technológiája ugrásszerű fejlődésen ment keresztül az utóbbi két évtizedben;  mára már elérhetővé vált egy bármilyen organizmus teljes genomjának szekvenálása napok alatt,  meglepően alacsonyáron.  (A Human Genom Project több, mint tíz évig tartott, és milliárdokba került; ma egy ember teljes genomját két nap alatt meg lehet szekvenálni, és az egész pár ezer dollárba kerül.) Nem meglepő tehát,  hogy kutatók ehhez az eszközhöz nyúlnak a felmerülő kérdések megválaszolásáért a biológia minden területén.

A paprika világszerte elterjedt fűszer és élelmiszernövény. A gazdaságilag igen fontos Solanaceae családba tartozik, amelynek a paradicsom és a burgonya is tagja. Paprikát az időszámításunk elött hatezer évvel már termesztették a dél-, és közép-amerikai kontinensen. A Qin professzor által vezetett csoport a paprika egy nemesített változatát Zunla-1 és annak ősét, a Chiltepin vizsgálta úgynevezett Solexa-Illumina szekvenálási módszerrel. Ez az úgynevezett új generációs szekvenálási módszer nagyon gyorsan és költséghatékonyan képes óriási mennyiségű DNS szekvenálására. A kutatók vizsgálatai szerint, a paprika genom 81%-át transzpozonok, azaz mobilis genetikai elemek teszik ki, amelyek körülbelül háromszázezer éve integrálódtak. Ekkora tehető a növeny genetikai variablitásának ugrásszerű megnövekedése. (Összehasonlításképp a paradicsom genomjának 50 %-át teszik ki a transzpozábilis genetikai elemek.)

Az összehasonlító vizsgálatok szerint a paprika genusz (Capsicum) körulbelül 36 millió éves, így ez a genetikai változékonyság meglepően újkeletű. A Solanaceae család 156 millió éve jelent meg, nagyon közel az egyszikű-kétszikű csoportok szétválásának idejéhez. A vizsgálatok ugyancsak fényt derítettek a nemesítéssel járó genetikai változásokra, és génekre, amelyeknek fontos szerepe lehet abban, hogy emberi fogyasztásra alkalmas gyümölcsöt teremjen a növeny. A project ugyancsak annotálta az újonnan szekvenált genomot, és géneket, mikroRNS-eket, és kódoló régiókat azonosított. Mindez a nem csupán egy gazdaságilag igen fontos növeny megismerése miatt fontos, hanem a tanulmány mintául szolgál a jövőbeli hasonló vizsgálatokhoz.

Forrás, kép: PNAS

2014. április 7.

Donászi András

kapcsolódó cikkünk: Leírták a paradicsom genom teljes szekvenciáját
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés