2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A növények kifinomult táplálékkeresési stratégiái  - 2010-06-25 23:54:02 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A növények kifinomult táplálékkeresési stratégiái


Először publikálnak bizonyítékot arról, hogy a növények is összegzik az információkat a tápanyag  eloszlásáról és elhelyezkedéséről a versenytársakhoz képest. Ezt eddig csak az állatokról feltételezték.
 
Az állatok táplálékkeresési szokásait a táplálék eloszlása, a táplálék energiatartalma, a keresésére fordított energia és a predátorok és versenytársak jelenléte határozza meg. A növények azonban nem képesek mozogni, és másképpen reagálnak a környezeti behatásokra. Néhány faj, ha a táplálék foltokban helyezkedik el, akkor a gyökereket csak a foltokba növeszti bele. Ha versenytárs nő a közelben, akkor az okozhatja a gyökerek agresszívabb vagy éppen visszafogottabb növekedését. A növények moduláris testfelépítésű élőlények, és ez a tény kissé előítéletes gondolkozásra késztet bennünket. Eddig úgy gondoltuk, a környezeti ingerekre adott válaszaik is csak elemek, egy-egy hatásra egy-egy válasz, melyek egymáshoz adódnak – bár ezt eddig senki sem vizsgálta.

Colleen Cassady St. Clair és csoportja az Abutilon theophrasti, a selyemmályva „viselkedését” tanulmányozta, versenytárs és mozaikosan elhelyezkedő tápanyag függvényében.

Ha egy selyemmályva egyedül nőtt a cserépben, azt teljesen behálózta gyökerekkel, akkor is, ha a táplálék foltokban helyezkedett el benne. Ha kompetitor is jelen volt, azaz két egyed volt egy cserépben és a táplálék egyenletesen oszlott el, akkor a gyökerek növekedése erősen visszaesett, és a két egyed között egy jelentős üres földsáv maradt. Ám annak ellenére, hogy a mályvák nem mutattak versenytárs híján túl nagy érdeklődést a táplálékfolt iránt, ha az két egyed között helyezkedett el, mindketten belenövesztették gyökereiket. Viszont amikor a táplálékfolt csak az egyikükhöz volt közel, mindkét egyed gyökerei kissé nagyobbra nőttek annál, mintha egyenletes lett volna a táplálék eloszlása, de nem alakult ki átfedés a két egyed gyökerei között.

Ezekből azt a következtetést vonták le, hogy a kompetitor jelenléte negatívan hat a gyökérnövekedésre, és hogy prioritása van a tápanyaggal szemben.


  Abution theoprasti
 
Igaz, azt nem tudjuk meg, hogy vajon valóban kompetitor-e a fajtárs, vagy esetleg ez a viselkedés a populáció érdekeit védi, és csak akkor engedi a fajtársak térbeli átfedését, ha a közöttük lévő táplálék mindkettejük számára elegendő. Érdekes lenne tudni, hogy más fajokkal szemben hogyan módosul a gyökérnövekedés, vagy hogy a tápanyag-koncentráció mennyiben befolyásolja az egymás irányába történő terjeszkedést. Ráadásul az egyedül, cserépben nevelt növények paramétereinek alapértékként kezelése ökológiai vonatkozású következtetések levonására kissé megkérdőjelezhető, hiszen egy csak a növekedési potenciált mutatja ideális körülmények között.

Mindenesetre -  meglepő módon – a Science-ben megjelent rövid közlemény rámutat: a növények összegzik a különböző információkat és optimalizálnak, tehát a környezeti hatásokra adott válaszok nem egymáshoz adódnak, hanem szintetizálódnak. Mindezek részét képezik a természetben a növények térbeli eloszlásának és niche-differenciációjának.

ScienceDaily, 2010. június 25.

Lózsa Rita
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés