2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A nőstény lóembriók nagyobb eséllyel maradnak életben - 2012-12-27 23:18:46 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A nőstény lóembriók nagyobb eséllyel maradnak életben

Jól ismert, hogy nagyon sok emlős képes arra, hogy szabályozza a hím és nőstény utódok arányát, a fogantatás külső körülményeitől függően. Christine Aurich csoportja (University of Veterinary Medicine, Bécs) lovakat vizsgált, és nagyon fontos információkkal szolgál arról, miként növekedhet a nőstény embriók túlélési esélye olyan feltételek mellett, amely máskülönben a hímek születésének kedvezne. A tanulmányt a Theriogenology folyóiratban fogják közölni 2013. januárjában.

A hímivarsejtek képződésének folyamatának jellemzője, hogy egy „hím”, Y kromoszómát hordozó, illetve egy „nőstény”, X kromoszómás spermium azonos eséllyel termékenyíti meg a petesejtet. Ez a szimmetria a rendszerben biztosítja hogy hozzávetőleg ugyanannyi hím illetve nőstény utód szülessen, amely az adott faj hosszú távú túlélése szempontjából nyilván előnyös.

Meglepő módon azonban sok fajnál az utódok nemének aránya nem 1:1. Ezt az ellentmondás úgy lehet elméletben megmagyarázni, hogy a hím illetve a nőstény spermium termékenyítése eltérő hatékonyságú lehet (az Y kromoszóma kisebb mint az X, ezért talán a hím spermium gyorsabban tud úszni?), vagy a méhen belül a különböző ivarú magzatok túlélési esélye különbözhet. Valóban, úgy tűnik, mintha magas energiaellátottság esetén a hím embriók jobban képesek lennének túlélni, mint a nőstények. Ám, hogy működik ez vajon?

A fenti kutatócsoport egyik munkatársa, Jana Beckelmann egy igen provokatív evidenciát mutat be: egy bizonyos protein, az IGF-1 (insulin-like growth factor-1) valamiképpen szerepet játszik a fenti folyamatban. 30 embrió vizsgálata során, Beckelmann észrevette, hogy a korai vemhesség során (a megtermékenyítés utáni 8. és 12. nap között) az IGF-1-et kódoló mRNS-ek szintje megközelítőleg kétszer olyan magas volt a nőstény embriókban, mint a hímekben. Ez a különbség abból adódhat, hogy a nőstény embrióknak két X kromoszómájuk van, amelyek nagyobb mennyiségű olyan faktort produkálhatnak, amely az IGF-1 gén expressziójáért felelős (amely nem az X kromoszómán kódolt).

Beckelmann azt is igazolni tudta, hogy az IGF-1 fehérje jelen is van az embriókban, vagyis az mRNS-ről valóban aktuálisan megtörténik a transzláció. Az IGF-1 arról ismert, hogy fontos funkciói vannak a növekedésben, és az apoptózis, valamint a programozott sejthalál gátlásában. Mivel szarvasmarha embrióknál az IGF-1 kezelés hatására a túlélés esélye növekszik, valószínű, hogy ennek a faktornak pozitív hatása van az embriók fejlődésére a lovaknál is.

De miért kellene a nőstény embriókban többnek lenni a faktorból?

A lovaknál a korai vetélés szokatlanul magas; úgy vélik, ez attól van, hogy a nőstény embriók kiváltképpen hajlamosak a spontán abortuszra. A hímek viszont arról ismeretesek, hogy magas glükózkoncentráció mellett magasabb a túlélési arányuk. Így a jól táplált kancák gyakrabban ellenek méncsikókat.  Beckelmann szerint a válasz: „Úgy véljük, hogy a magasabb IGF-1 koncentráció a nőtény embriókban egy olyan mechanizmusról árulkodik, ami biztosítja a nőstény embriók túlélését olyan körülmények között, amely egyébként a hímeknek kedvez.” Ha ez így van, a lovaknál a nemek aránya a külső és a belső tényezők finom összjátékának eredménye.

Forrás: Phys.org

2012. december 27.

Kettinger Dóra


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés