2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A nemi meghatározottság új perspektívája - 2011-07-31 10:05:01 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 2 hozzászólás 
A nemi meghatározottság új perspektívája

A gyermeket váró szülők leggyakoribb és legáltalánosabb dilemmája, hogy vajon a születendő magzat fiú vagy lány lesz-e? Míg ma a két nemet egyenrangúnak tekintjük, addig a történelem során nem egyszer nyilvánvalóvá vált, hogy a lány gyermekeket például az ókori Spártában értéktelenebbnek tartották a fiúkkal szemben.


Az emlős állatoknál, s így az embernél is az embrionális fejlődés során a magzat nemét az Y kromoszómán lévő Sry gén jelenléte vagy hiánya határozza meg. Ez szabályozza, hogy a magzati ivarmirigyek a herékben lévő Sertoli sejtekké vagy pedig a petefészek granulosa sejtjeivé differenciálódjanak. Ezen kulcsfontosságú „döntés” egyetlen gonadális sejttípus szintjén az egész testet egyértelműen férfi vagy női szervezetté fogja alakítani. A nemi meghatározottságot tulajdonképpen tekinthetjük úgy is, mint a magzati ivarmirigyekben zajló csatát egy férfi és egy női genetikai hálózat között.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy nőstényekben az elsődleges nemi meghatározottság nem végleges, ugyanis a Foxl2 transzkripciós faktor eltűnésével a kifejlett granulosa sejtek képesek Sertoli sejtekké alakulni, és az általuk alkotott szerv pedig hereként viselkedik. Ez azt jelenti, hogy a női gonádokat genetikai úton aktívan kell tartani, hogy az ivarszerv egész életen át petefészekként működjön.

A Minnesotai Egyetem (University of Minnesota Medical School and College of Biological Sciences) kutatói fontos felfedezést tettek arra vonatkozóan, hogy az a genetikai döntést is, amelynek eredményeképpen egy embrió hím neművé fejlődik egész életen át szükséges fenntartani. A kutatócsoportot David Zarkower és Vivian Bardwell, az egyetem Genetika, Sejt- és Fejlődésbiológiai Tanszékének munkatásai vezették, és tanulmányukat a Nature folyóirat közölte 2011. július 20-án.

Ők állapították meg, hogy a herékben meglepően labilis a nemi meghatározottság, ugyanis még kifejlett hím egereknél is az ún. Dmrt1 gén eltávolításával aktiválódnak a Foxl2 gének. Így a kísérleti egyedek Sertoli sejtjei nőivé alakultak, és a herék egyre inkább petefészeknek mutatkoztak – ez megfigyelhető volt a sejtek formájában, valamint abban, hogy ösztrogént termeltek, illetve a csírasejtek is feminizálódnak. Ez tehát azt mutatja, hogy a herékben lévő sejteket konkrétan meg kell akadályozni abban, hogy női sejtekké alakuljanak.

A genetikusok körében ez az új megállapítás nagy áttörésnek számít. Az  eredmény segíthet abban, hogy a kutatók fényt derítsenek számos emberi nemi zavar eredetére, illetve feloldásának lehetőségére. Sok rendellenesség, amiről azt hitték, hogy egy genetikai döntés (a hímmé vagy nősténnyé való alakulás) eredménye talán az embrionális fejlődés egy későbbi szakaszában alakul ki. Ugyanakkor láthatjuk, hogy a nemi meghatározottság mennyire labilis emlősök esetén (és mivel a metazoák körében a Dmrt1 gén általánosan elterjedt, így az egész állatvilágban).
Az eredmények ugyanakkor újfajta megközelítését mutatják annak, hogy hogyan lehet egy bizonyos sejttípust úgy átprogramozni, hogy teljesen más identitást vegyen fel.


Science Daily, 2011. július 20.
Gene Required to Maintain Male Sex Throughout Life Discovered: Loss of Gene Dmrt1 Leads to Male Cells Becoming Female


Dimény Orsolya
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: hpr2011-08-04 11:35:54 
:)
 
Küldő: hpr2011-07-29 14:21:38 
Érdekes cikk, köszi a megosztást.
Amin érdemes lenne javítani: jó lenne, ha közvetlen link is lenne mindig a bemutatott cikkekre, nemcsak a forrásmegjelölés az alján. Akit részletesebben is érdekel a téma, az így könnyebben tovább tud lépni.
A másik a fordítás javítása, több apró hiba van benne s még elég magyartalan. Az oldal közösségi aktivitású és talán nem profi szakfordítókat alkalmazó profilját sejtve emögött, ez igazából érthető, s megérthető, viszont a könnyen olvasható és szakmailag is pontos fordítás fontos része egy ilyen portálnak, amelyre mindenképpen érdemes figyelni s fejlődni benne. Szerintem sok múlik ezen, hogy az mRNS.hu meg tudja őrizni a minőségi színvonalát, amire láthatóan törekszik, s ez örömteli.
S ez nemcsak ennek a cikknek a fordítójának szól, hanem minden fordítónak, szerkesztőnek, hozzátenném bizalommal és jó szándékkal.
Ez egy nagyon hasznos és színvonalas portál lehet, kár hogy ilyen alacsony a hozzászólások aránya. De így talán nem veszünk el a vélemények világában... :)
Két hiba javítását most mindenképp javasolnám: a névelő hiányát a címben, és a Fejlesztés szót Fejlődésre, vagy talán pontosabban Sejt- és Fejlődésbiológiai Tanszék megnevezésre, Magyarországon legalábbis ez lenne a megfelelője.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés