2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A nem megfelelő szájhigiénia szívbetegségekhez is vezethet - 2010-09-06 22:54:10 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A nem megfelelő szájhigiénia szívbetegségekhez is vezethet

A szájban a foglepedéket okozó baktériumokról korábban nem sok mindent ismert a tudomány azon kívül, hogy a lepedék – és fogkőképződésért, a fogszuvasodásért és a kellemetlen szájszagért felelősek. Egy kutatócsoport nemrég napvilágot látott tanulmánya szerint ennél sokkal többre képesek: a véráramba jutva komoly szívbetegségek, többek közt szívinfarktus kialakulásáért lehetnek felelősek.


A Streptococcusok közé tartozó baktériumok közül sok az ember szájában él. Ezek a baktériumok a szájüregben – a hámrétegen, a fogakon és a fogínyen – úgynevezett biofilmet képeznek. Ez a baktériumokból álló biofilm felelős a táplálkozás után a lepedék, kialakulásáért, ami nem megfelelő higiénia mellett szuvasodáshoz vagy fogkőképződéshez is elvezet.

A baktériumok véráramba jutása roppant egyszerű: elégtelen szájhigiénia esetén a szuvasodott fogak vagy a fogíny egészen gyakran képesek vérezni. A vérző fog vagy fogíny kaput nyit a baktériumok előtt, amin keresztül egyszerűen a vérkeringésbe juthatnak. Ott egy speciális sejtfelszíni fehérjéjük, a PadA nevezetű fehérje segítségével csapdába ejtik a vérlemezkéket. Az így összecsapdázott vérlemezkék egy idő után elég nagyok lesznek ahhoz, hogy vérrögöt képezzenek, amely a szívizomzat saját vérkeringésébe jutva ott erek elzáródását, és ezzel szívinfarktust okozhatnak.

A baktériumoknak ez a vérlemezke begyűjtési akciója abszolút öncélú: ez a burok megvédi őket az immunrendszer támadásaitól, azon túl pedig az antibiotikumoktól is.

Dr. Howard Jenkinson, a kutatás vezetője szerint felfedezésüknek nem is annyira tudományos, hanem inkább egészségügyi üzenete van. Az emberek kezdenek egyre egészségtudatosabbak lenni, így nem árt nyomatékosítani, hogy a szájhigiénia nélkül a szív egészségéért végzett sportolás, a koleszterin bevitelre való odafigyelés majdnem semmit nem ér.

A kutatók eredményeiket a  Society for General Microbiology című szaklapban közölték.

Sciencedaily, 2010.09.06

Szlávik Attila
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés