2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A neandervölgyiek étrendje  - 2011-01-03 19:31:53 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A neandervölgyiek étrendje

A George Washington University és a Smithsonian Institution kutatói olyan felfedezést tettek, amely megingathatja azt a feltételezést, miszerint a neandervölgyiek eltűnéséért azok elégtelen, főként húsféléken alapuló étrendje tehető felelőssé. A kutatók keményítőszemcséket fedeztek fel egy mintegy 40 ezer éves lelet fogköveiben, így valószínűnek tűnik, hogy a neandervölgyiek főtt növényi magokat is fogyasztottak, hasonlóan a korai modern emberhez.

Amanda Henry, a George Washington University kutatója szerint „a neandervölgyieket gyakran visszamaradott, primitív népségnek ábrázolják. Az új felfedezés alapján azonban úgy tűnik, nem sokban maradtak el az akkori modern emberektől.”

A fogkőben megtalálható keményítőszemcsék felfedezése közvetlen bizonyítéka a neandervölgyiek kifinomult, tudatos étrendjének, melyben az ősemberek olyan tápanyagokban gazdag növényeket választottak, mint a hüvelyesek, vagy a gabonafélék. Mostanáig az antropológusok úgy gondolták, hogy a neandervölgyieket a korai modern emberek az előbbiek primitív, hiányos, főleg húson alapuló étrendjének köszönhetően szorították ki. Így, az elmélet szerint a klimatikus változások következtében a neandervölgyiek a szélesebb táplálékspektrumú modern emberekkel szemben a versengésben alulmaradtak.

A neandervölgyi ember (Homo neanderthalensis vagy Homo sapiens neanderthalensis) vitatott besorolású emberféle. Van olyan vélemény, miszerint az emberfélék (Hominidae) egy kihalt faja. Más vélemények szerint nem faj, hanem alfaj (H. sapiens neanderthalensis) és nem kihalt, hanem keveredett az északra hatoló Homo sapiens sapiens alfajjal, létrehozva a paleoeuropid rasszot. Mintegy 200-250 000 éve jelent meg és kb. 28 000 évvel ezelőtt tűnt el. Európa és a Közel-Kelet egyes területein élt, az utolsó időkben a mai emberrel (Homo sapiens) egy időben és helyen. Köznapi nevén az ősemberek közé tartozik, sokáig nem tartották a modern ember ősének, hanem egy kihalt oldalágának. Napjainkban azonban bebizonyították, hogy a neandervölgyi emberek génállománya megtalálható az európai lakosságban (1% - 4% közötti mértékben). - Wikipedia

Az új felfedezés azonban új megvilágításba helyezi őseink történetét. A kutatók keményítőgranulumokat fedeztek fel neandervölgyi maradványok fogköveiben. A fogkő a lerakódott lepedék megszilárdulásával alakul ki. A leletek az iraki Shanidar barlangból, illetve a belgiumi Spy barlangból kerültek elő. A keményítőszemcsék gyakoriak a legtöbb növényi eredetű táplálékban, viszont eddig fosszilis fogmaradványokból nem kerültek elő. Az eredmények alapján a neandervölgyiek étrendje jobban hasonlított a korai modern emberekére, mint azt eddig gondoltuk. A kutatók a keményítőgranulumok szerkezetében bekövetkezett változásokból arra is következtetni tudtak, hogy az ősemberek a keményítőben gazdag táplálékot fogyasztás előtt megfőzték, hogy az étel ízletesebb, és könnyebben emészthető legyen.

A felfedezés új megvilágításba helyezi a neandervölgyiek történetét, ám a kérdést, hogy miért pusztultak ki, nyitva hagyja.

ScienceDaily (Jan. 1, 2011)

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 15, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés