2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A Myxococcus baktériumok ’földrengésszerűen’ mozognak - 2013-02-05 11:44:54 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A Myxococcus baktériumok ’földrengésszerűen’ mozognak

A University of California, Los Angeles (UCLA) biológusai új kutatásukban a Myxococcus baktériumok csoportos helyváltoztatásának mechanizmusáról számoltak be.  Kiderült, hogy ezek a prokarióták az ún. földrengés-elv szerint mozognak: hosszú időn át tartó mozdulatlanság után rövid ideig tartó arrébb mozdulásokat hajtanak végre, akárcsak a földkéreg tektonikus lemezei. A PNAS-ben megjelent közlemény arról is beszámol, hogy a baktériumok exopoliszacharidjai ragasztóként és síkosító anyagként is viselkednek, így képesek a Myxococcus-ok csoportosan együtt mozogni.

A Myxococcus xanthus baktériumfajról ismert, hogy kis csoportokban együtt mozognak sejtjei, míg bizonyos körülmények hatására képesek több tízezer sejtből álló bakteriális termőtesteket is létrehozni. A termőtestek segítségével a kedvezőtlen körülményeket is átvészelik, majd myxospórákként terjednek tovább annak felbomlásakor. A talajban élő Myxococcus-ok mikroszkopikus farkasfalkaként együtt haladva tulajdonképpen vadásznak: más mikrobák telepeihez érve azokat lebontó enzimeket és antimikrobiotikus anyagokat termelnek, majd felemésztik zsákmányukat.A Myxococcus életciklusa. forrás


Mindehhez természetesen az aktív mozgás képességére van szükségük, melyről korábbi kísérletek során kiderült, hogy rendkívül lassan megy végbe. A mozgás pontos mechanizmusa korábban ismeretlen volt. A Los Angeles-i egyetem Henry Samueli School of Engineering and Applied Science iskolája, valamint a California NanoSystems Institute munkatársai most, a korábbi kutatásokkal ellentétben nem time-lapse módszerrel (hosszú időn át történő sorozatfelvételek készítése) figyelték a prokarióták mozgását, hanem nagysebességű képrögzítés és részecskekövető algoritmusok segítségével. Kiderült, hogy a baktériumok pilusaik segítségével megkapaszkodnak az aljzaton, majd rövid, de hirtelen ’ugrásokkal’ jutnak előre (a pilusok felületesen hasonlíthatnak az ostorokhoz, de nem homológok velük, teljesen más felépítésűek).

A Myxococcus-ok az ún. 4-es típusú pilusokkal rendelkeznek (type four pili - TFP), melyek képesek a setjek által kibocsátott poliszacharidokhoz kötődni. Így rögzíthetik is a baktériumot, de a mozgását is segíthetik. A pilusok folyton a poliszacharid molekulákba kapaszkodnak, és eközben húzóerőt fejtnek ki. Azonban ez az erő csak egy idő után lesz elegendő ahhoz, hogy a sejt meg is mozduljon, ilyenkor pedig hirtelen döccen egyet. Ez a mozgási forma jellemző arra, mint amikor egy elasztikus kötéllel húznak egy súlyt, de így írja le a lemeztektonika a földrengések keletkezését is. Az ilyen erők által kifejtett hirtelen mozgásokat lavinaszerű mozgásként említi a szakirodalom.

Kiderült az is, hogy a baktériumok csoportos mozgásukat hogyan koordinálják. Egy-egy mozgó sejt vezetővé válik, a környezetében lévők pedig hozzáragadnak és követik mozgását. A vezető sejt pilusai pedig elég erősen ragadnak az exopoliszacharidokhoz ahhoz, hogy az egész kis csoportot elhúzhassák.

A Myxococcus-ok a leginkább kutatott baktériumok közé tartoznak, mert egyszerű szociális viselkedésük a többsejtűséghez vezető egyik evolúciós lépcsőfokot jelenthetik. Így csoportos mozgásuk kutatása ebből a szempontból is érdekes.

Forrás: PhyOrg, Kép

2013. február 5.

Walter P. Pfliegler

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés