2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A mohóság a dögbogár lárvák veszte - 2013-08-30 15:09:50 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A mohóság a dögbogár lárvák veszte

Az Edinburgh-i egyetem kutatóinak megfigyelései alapján, a feketecsápú dögbogár vagy feketecsápú temetőbogár  (Nicrophorus vespilloides) nőstények kannibalizmusra is vetemedhetnek, ha utódjaik túl sokat háborgatják őket élelemért. Az eredményeket a Behavioral Ecology című folyóiratban  publikálták. Claire Andrews és Per Smiths, két kísérlet sorozat megfigyeléseit ismerteti a cikkben. Célul tűzték ki, hogy fényt derítenek több olyan viselkedésre, melyek a szülő-utód közti konfliktusokkal hozhatók kapcsolatba.

A temetőbogarak az elhullott állati tetemekbe helyezik petéiket. Ivadékgondozásuk kirívóan magas fokú a bogarak közt, sok tekintetben a madarak viselkedéséhez hasonlítható. A petékből kikelő lárvákat a nőstény hangkibocsátással csalogatja a félig megemésztett tetemhez, majd a kis lárvákat meg is eteti. A táplálékot az éhes utódok „szájába” porciózza, sok fajhoz hasonlóan a fiatal  dögbogár lárvákra is jellemző a táplálék „kunyerálása”. Anyjuk szájszervének érintgetésével próbálnak még több élelemhez jutni. Az egyetem kutatóinak kísérlete, arra irányult, hogy a „koldulási„ stratégia milyen hatással van az ifjú dögbogár lárva későbbi fejlődésére.

Az első kísérlet sorozatban a táplálék kiosztás menetét szabályozták, a nőstény és az utódok közt, mindezt úgy, hogy élő és elpusztult nőstényeket is használtak a megfigyelések során. Az eredmények alapján, az idősebb temetőbogár lárvák, jobban hozzáfértek a táplálékhoz, mind az élő, mind a holt nőstényektől szívesen fogadták azt, továbbá lejegyezték azt is, hogy a nőstények (természetesen az élők) szívesebben etették idősebb porontyaikat. A kutatók szerint, az eredmények tükrében kijelenthető, hogy azon ivadékoknak van nagyobb esélye a felnőtté válásra, melyek jobban hozzáférnek a táplálékforráshoz.

A második kísérlet sorozatban a nőstényeket nagyszámú utód közé helyezték, tanulmányozva az anya reakcióját a sok éhes száj állandó étel kunyerálására. Fény derült arra, hogy a nőstények a legerőszakosabban kunyeráló lárvákat felfalják. Feljegyezték még azt is, hogy a kannibalizmus bekövetkezik akkor is, ha az utódok és a nőstény számára nem áll rendelkezésre elég táplálék, ebben az esetben, az anya a kunyerálás mértékétől függetlenül, elfogyasztotta csemetéit.


 
A két kutató szerint, amelyik ifjú temetőbogár lárva túl erőszakosan követeli a táplálékot, viselkedésével választás elé állítja a nőstényt, abban a fontos kérdésben, hogy mi a leghatékonyabb módja a források szétosztásának. Azoknak az utódoknak melyek, akkor követelődznek táplálék után, ha valóban éhesek, nagyobb az esélyük a felnőttkor megérésére, mint mohóbb testvéreiknek. Másik aspektusa az eredményeknek, a szülők és az utódok közti forrás megosztás során kialakuló konfliktus kezelés sikeressége.

Forrás: Phys.org, Kép1, Kép2

2013. augusztus 30.

Oravecz Kinga

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés