2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A mikroglia az agy kertésze - 2011-07-26 17:28:58 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A mikroglia az agy kertésze

A kertészek tudják, hogy számos fa rendszeres metszést igényel. Néhány ágat el kell távolítani, hogy a többi ág erősebb legyen.
Ugyanez igaz a fejlődő agyra is, ahol a mikroglia nyesi meg a kapcsolatokat az idegsejtek között.
Ezt az új felfedezést az European Molecular Biology Laboratory (EMBL) munkatársai publikálták a Science online folyóiratában. A további kutatás segíthet megérteni az idegrendszeri fejlődési  zavarokat, mint pl. az autizmust.


A mikroglia a neuroglia sejtek közé tartozik, de fejlődéstani származását tekintve eltér azoktól. A többi neuroglia sejttől eltérően – amelyek az idegrendszer más sejtjeihez hasonlóan a külső csíralemezből alakulnak ki – a mikroglia makrofág eredetű, tehát a középső csíralemez leszármazottja. Ezek a legkisebb neuroglia sejtek amelyek a magzati élet alatt vándorolnak be a központi idegrendszerbe és később elszórtan helyezkednek el ott. A mikroglia sejtek száma felszaporodik az idegszövet károsodása esetén, és ezek az új sejtek jelentős részben a vérből bevándorolt monocyták (falósejtek). A mikroglia sejtek a normál agyban és gerincvelőben inaktívak, amelyeket esetenként nyugvó mikroglia sejteknek neveznek. A központi idegrendszer gyulladásos megbetegedéseiben immunológiai végrehajtó sejtekké alakulnak. Nyúlványaikat visszahúzzák és a károsodás helyére vándorolnak.

Tehát azt eddig is tudtuk, hogy a mikroglia az agyat ért sérülés esetén eltávolítja a sérült idegsejteket, azonban a kutatásban részt vevő tudósok ép egéragy mikroglia sejtjeiben szinapszisokból származó fehérjéket találtak. Ez arra utalt, hogy ezek a sejtek ép idegsejtkapcsolatokat is eltávolítanak.

Hogy tovább tudják vizsgálni ezt a jelenséget a kutatók egy olyan mutációt alkalmaztak ami csökkentette a mikroglia sejtek számát. Ami ezután látható volt az nagyon hasonlított ahhoz, amit autizmusos embereknél tapasztalható, tehát sokkal több kapcsolat az idegsejtek között. Ez azt mutatja, hogy a mikroglia munkájában bekövetkezett változás lehet a fő faktor egyes idegrendszeri fejlődési rendellenességnél azáltal, hogy kialakult neuronhálózat szabályozása megváltozik.

„Nagyon izgatottak vagyunk mert az adatok azt mutatják, hogy a mikroglia felelős az idegsejtek közötti kapcsolat szabályozásában az agyban. Néhány kapcsolatot megszüntetnek, hogy ezzel segítség más kapcsolatok erősségét.” mondta Cornelius Gross, a kutatás vezetője.

A kutatók által használt mikroglia-limitált mutáció hatása csak ideiglenes volt, így végül a  mikroglia szám növekszik és az egéragyban kialakulnak a helyes kapcsolatok. Mindazonáltal ez az állat életének egy későbbi szakaszában alakul ki. A kutatók szeretnék kideríteni, hogy ez a késedelem jár e hosszú távú következményekkel, így hat e például az egerek későbbi viselkedésére.
Ugyanakkor Gross és munkatársai tervezik, hogy kinyomozzák, hogyan működik ez a folyamat az emberi agyban, ami egyelőre még teljesen ismeretlen terület.

Science Daily, 2011. július 22.

Bódi Balázs
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés