2020. október 22. csütörtök
Előd, Korinna
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A "mesterséges jókedv" kockázatos lehet - 2010-01-06 00:28:53 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A "mesterséges jókedv" kockázatos lehet

Napjainkban a depresszió különböző válfajai egyre nagyobb mértékben fordulnak elő, különösen a fejlett országokban élő nők körében.  Rendkívül összetett betegség, amelyet különféle terápiákkal, gyógyszerekkel kezelnek, igen hatékonyan. A gyakorlatban alkalmazott antidepresszánsok száma az elmúlt években megduplázódott, s gyakran életmentő gyógyszerként tartják számon őket. Egy- a napokban publikált kutatás szerint azonban nem árt csínján bánni velük, ugyanis sztrókra hajlamosítanak.


A Massachusetts Állami Egyetem pszichiátriai tanszékének kutatói a Women's Health Initiative Study résztvevői közül 136,000 40 év fölötti, menopauzális státuszú nőt választottak ki vizsgálatuk célcsoportjául. Közös volt bennük, hogy valamilyen daganat, illetve szív-és érrendszeri problémák kialakulásra nézve magasabb rizikóval rendelkeztek, mint az átlag populáció tagjai. Ezen kívül a beválasztásuk kritériuma volt, hogy azidáig semmilyen antidepresszánst nem szedtek. A kutatás során több éven keresztül meghatározott időközönként felmérték egészségi állapotukat, 3 évvel a vizsgálatba történő belépést követően a résztvevők mintegy harmada nyilatkozott arról, hogy szed valamilyen depressziót kezelő gyógyszert.

A többi behívottal, illetve az átlag populációval történő összehasonlítás ekkor még nem igazolt egyértelmű kapcsolatot, majd végeztek egy újabb átfogó összehasonlítást is, 6 évvel a kutatás megkezdésétől számítva. A gyógyszert szedők száma ekkor magasabbnak bizonyult, mint korábban, valamint szignifikánsan megnőtt azoknak a nőknek a száma, akik éltek antidepresszánsokkal, s később  haemorrhagiás sztrók alakult ki náluk. A kutatócsoport ezzel igazolta, hogy azoknál a nőknél, akik hajlamosak cardiovasculáris megbetegedésekre, s emellett antidepresszánst szednek, nagyobb az esélye agyi érkatasztrófa bekövetkezésének.

A sztrók elkerüléséért azonban lehet tenni. Az elsődleges megelőzés a kockázati tényezők kiküszöböléséből , szűréséből és kezeléséből áll. A megelőzésnek pedig része az egészséges életmódra történő nevelés, az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás népszerűsítése, ezenkívül küzdelem a dohányzás és az alkoholizmus ellen. A kezelhető rizikófaktorok közé tartozik a magas vérnyomás, a dohányzás és a cukorbetegség.

Végül, Jordan W. Smoller, a kutatás vezetője hangsúlyozza, hogy nagyon fontos, hogy az illető hölgyet kezelő orvosok tájékozottak legyenek a problémával, illetve a sztrók egyéb rizikó tényezőivel kapcsolatban, s gondolják meg jól, mielőtt páciensüknek felírják a gyógyszert.

Science Daily- a Science magazin online kiadása, rövid hírekkel

Tuboly Eszter

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés