2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A menstruációs periódus és a petefészekrák lehetséges kapcsolata - 2010-11-06 14:23:45 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A menstruációs periódus és a petefészekrák lehetséges kapcsolata

A Londoni Egyetem kutatói szerint kapcsolat állhat fenn a menstruációs periódus és a petefészekrák között. Cikkünkben egy most induló kutatásról számolunk be.

A petefészekrákot gyakran illetik a „csendes gyilkos” elnevezéssel, mivel korai stádiumban csak nagyon kevés tünetet produkál, ennek következtében sok esetben a rák diagnosztizálásakor a betegség már túlságosan előrehaladott stádiumban van ahhoz, hogy gyógyítani lehessen. Világszerte évente mintegy 125000 nő hal meg petefészekrákban, azonban a betegség okai máig ismeretlenek.

Egy jelenlegi teória szerint a petefészekben az ovulációk következtében fellépő állandó sérülések, és ezek gyógyulása komoly szerepet játszik a rák kialakulásában. Az ovuláció során egy petesejt szabadul ki a petefészekből, ennek következtében egy seb jön létre a petefészek külső szövetrétegén. Az elképzelés szerint néhány nőben ezek az ismétlődő sérülések, és a sérülések gyógyulása okozzák a petefészek külső sejtjeinek ráksejtté alakulását.

Tovább erősíti a hipotézist az a tény, miszerint a nő életében bekövetkező ovulációk számának csökkentésével (pl. fogamzásgátlók szedése esetén) a petefészekrák kialakulásának kockázata csökken.

Dr. Tanya Shaw, a Londoni Egyetem kutatója munkatársaival az Association for International Cancer Research (AICR) [Nemzetközi Rákkutatást Támogató Társaság] támogatását maga mögött tudva vág bele a fent vázolt hipotézis vizsgálatába.
Dr. Shaw szerint: „a rákot megelőző léziók és a petefészek tumorok vizsgálatával reményeink szerint közelebb juthatunk a petefészek sérülései, ezek gyógyulása, és a petefészekrák kialakulása közt fennálló kapcsolatok feltérképezéséhez.”

ScienceDaily (Nov. 5, 2010)

Borsics József

Hasonló cikkek:

Új módszerek a prosztatarák kutatásban

Emlőrák kockázat: Figyeljünk oda vasbevitelünkre!

Orrcsepp agytumor ellen

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 12, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés