2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A méhkolóniák halálának kulcstényezői: a királynő kicserélése és egy misztikus betegség - 2013-03-08 11:10:54 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A méhkolóniák halálának kulcstényezői: a királynő kicserélése és egy misztikus betegség

Egy új, hosszútávú kutatás leírja, hogy egy kevéssé ismert tünetegyüttes, az úgynevezett IBDS (idiopathic brood disease syndrome ~ ismeretlen eredetű ivadékbetegség), amely a méhlárvákat  elpusztítja, lehet a legnagyobb rizikófaktor egy adott méhkolónia halálának előrejelzéséhez.

A kutatást a University of Maryland, Pennsylvania State University, North Carolina State University és a USDA (U.S. Department of Agriculture) kutatói vezették, az eredményeikről és a Preventive Veterinary Medicine című folyóirat februári kiadásában számoltak be. „Az IBDS-hez nagyon hasonló, nagyfokú parazita atka-fertőzés során, az azok által terjesztett vírusok okozta tüneteket megfigyeltük már régóta” - mondja dr. David Tarpy entomológus - „Ám most láttuk ezeket a tüneteket – a lárvapusztulások nagy százalékában – olyan méhcsaládoknál, ahol kevés volt az atka, ez azt sugallja hogy az IBDS azoknál a méheknél is jelen van  ahol az atkaterheltség alacsony - és nem ezt vártuk.”

80, kereskedelmi forgalomban kapható méhcsaládot (mézelő méh - Apis mellifera) vizsgáltak 10 hónapon keresztül, havi rendszerességgel – vagyis egy teljes dolgozó „szezonon” át, ehhez hasonló járványtani vizsgálat még nem készült. A vizsgálat alatt 56 méhcsalád pusztult el. Végigkövették, mely okok, mely faktorok jelzik a lehető leghamarabb a kolónia összeomlását és mekkora esélye van ennek.  „Eredményeink azt  mutatták, hogy az IBDS-sel sújtott kolóniák rizikófaktora 3,2 volt” - teszi hozzá dr. Dennis van Englesdorp. Ez azt jelenti, hogy az IBDS-es családok 3,2-szer nagyobb eséllyel pusztultak el, mint más családok. A legfontosabb halálok tehát a még meglehetősen feltérképezetlen IBDS.

A következő legfontosabb tényező a királynő áthelyezése volt. A méhcsaládoknak csak egy anyájuk van. Ha a kolónia úgy érzékeli, hogy az anyával valami baj van, akkor a dolgozók „eltávolítják” és a bölcsőből nevelnek egy újat, ez nem mindig zökkenőmentes esemény és nem is mindig sikeres (egyébként a méhészek is jól ismerik az általuk is végzett anyacsere kényes procedúráját). Ezen esemény rizikófaktora 3,1, alig marad el az IBDS-étől. Ez kiemelt fontosságúvá teszi az anyák elutasításának jobb megismerését.
 
„Ez a két terület, amellyel kapcsolatban a legintenzívebb kutatások folynak, és ezek adhatnak nekünk bepillantást más méh-egészségügyi rendellenességekbe, például az úgynevezett méhcsalád-összeomlás problémájába (CCD – Colony Collapse Disorder)” – egészíti ki dr. Tarpy.
 
Forrás: Phys.org, Kép

2013. március 7.

Kettinger Dóra

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés