2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A marihuána immungyengítő hatása - 2010-12-02 06:19:51 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 3 hozzászólás 
A marihuána immungyengítő hatása

Egy több országra kiterjedő nemetközi együttműködés keretein belül immunológusok rájöttek, hogy a marihuána miként járul hozzá az immunrendszer gyengüléséhez. Ezzel egyidejűleg arra is magyarázatot szolgáltattak, hogy a cannabis fogyasztók miért fogékonyabbak egyes fertőzésekre és miért hajlamosabbak a daganatos megbetegedésekre.

A Cannabis a világon a legelterjedtebb kábítószerek közé tartozik. Hatóanyaga a THC (delta-9-tetrahydrocannabinol), amelyet bár a gyógyászatban fájdalomcsillapításra is használnak, immungyengítő hatással is rendelkezik.

A nemzetközi csoport Dr. Prakash Nagarkatti vezetésével arra volt kíváncsi, hogy a THC vajon milyen módon gátolja az immunrendszer működését elősegítve ezzel a fertőzések gyakoriságát és a tumorossá fajult sejtek térhódítását, így a daganatok kialakulását.

A kutatók megfigyelték, hogy azok azokban az egerekben, amelyeket THC-vel kezeltek, az immunsejtek egy speciális csoportjának, a MDSC sejteknek (Myeloid Eredetű Szupresszor Sejtek) a száma drámaian megnőtt. Ezekről a sejtekről a tudományos világ csak nemrég szerzett tudomást, szerepük megelpő módon az immunrendszer működésének fékentartása.

Az MDCS sejtekről:

Az MDSC sejtek eredetéről a tudomány csupán egy-két évtizede szerzett tudomást. Megfigyelték, hogy egyes daganatos betegek esetében ezen a sejteknek a száma ugrásszerűen megnőtt.(
1,2,3) Azóta számos vizsgálat indult a sejtek pontos leírásának érdekében. Kiderült, hogy az MDSC-k a myeloid eredetű immunsejtek egy speciális, heterogén csoportja, feladatuk pedig az immunfolyamatok szupresszálása.

Ezek az immunsejtek a csontvelői őssejtből (Bone Marrow Stem Cell) származnak. Ezekből fiziológiás körülmények között először az éretlen myeloid progenitor (IMC) sejtek alakulnak ki, amelyek aztán granulocitákká, makrofágokká vagy dendritikus sejtekké differenciálódnak.

Az MDSC sejtek eredetének vázlata
(nagyobb méret)

Patológiás körülmények között (daganatok, csontvelő átültetés, szepszis vagy trauma stb.) az éretlen myeloid sejtek differenciálódása részlegesen gátlódhat, aminek eredménye Myeloid Eredetű Szupresszor Sejtek (MDSC-k) expanzója. Ezeknek a sejteknek az aktiválódása  nagyfokú argináz, iNOS, ROS és NO termeléssel jár együtt, melyek immunszupresszáns hatásai közismertek. A veleszületett immunrendszert a makrofágok citokintermelésének modulálásán keresztül, az adaptív immunrendszert pedig a T-sejtek működésének befolyásolásán keresztül gátolják.(4) Nem immunológiai szerepük is ismert, többek között a tumorok érképzésének, a tumorsejtek inváziójának és a metasztázisok kialakításának az elősegítése(5).

Kutatásaikat egér modelleken végezték, in vitro és in vivo. Megállapításaik szerint a THC-kezelt egerekben az immunsejtek egy speciális csoportja, a Myeloid Eredetű Szupresszor Sejtek két típusa, a CD11b+ és Gr-1+ sejtek mennyisége jelentősen megnőtt.

Fertőzések vagy daganatok esetén az immunsejtek fő feladata a mutálódott sejtek illetve fertőző  ágensek eltakarítása, ezzel szemben az MDSC sejtek azzal foglalkoznak, hogy az összes immunsejt működését fékezzék azért, hogy azok nehogy túlzott védekezésbe kezdjenek, és ezzel károsítsák a szervezetet.

Dr Nagarkatti és munkatársai igazolták, hogy THC hatására a vizsgált egerekben jelentősen megnőtt a MDSC sejtek száma, vagyis a marihuána hatóanyaga, a THC valóban képes gyengíteni az immunrendszert azáltal, hogy az immunsejtek ezen speciális alpopulációját aktiválja. 

A kutató szerint felfedezésük kétélű: egyrészt bebizonyosodott, hogy az MDSC sejtek képesek gátolni az immunredszert, teret engedve a fertőzéseknek és daganatoknak, és ezt a folyamatot a THC közvetlenül is képes szabályozni. Másfelől viszont egy fontos felfedezésük, hogy feltárták a THC immunszupresszív hatásának élettani hátterét, így a THC olyan kezelésekben, ahol az immunrendszer gyengítése segíti a kezelés hatékonyságát, további vizsgálatok és kutatások után akár egy hasznos terápiás szerként is használható lenne.

ScienceDaily, 2010.11.26

Szlávik Attila
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 17, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: vAirDa2010-12-01 17:25:49 
ill. kettő
 
Küldő: vAirDa2010-12-01 17:25:26 
nyilván MDSC, csak történt az írás közben egy SNP :)
 
Küldő: rokacsaj2010-11-30 22:31:22 
Utolsó bekezdés: 'MDCS sejtek'?
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés