2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A malária egyidős az emberiséggel - 2010-06-19 10:52:40 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A malária egyidős az emberiséggel

A legújabb genográfiai eredmények rávilágítanak az emberiség és malária közös származási idejére és helyére. A malária kórokozója, a Plasmodium falciparum nem 10000 évvel ezelőtt, a mezőgazdaság kialakulásával párhuzamosan, hanem a modern ember kialakulásával jelent meg, majd őseink hurcolták el magukkal, amikor elvándoroltak Afrikából más kontinensekre.

A világon évente 230 millió embert megfertőző Plasmodium falciparum Afrikában a HIV után a második legtöbb életet követelő fertőző betegséget okozza. A malária-fertőzés világszerte 1,4 milliárd embert fenyeget. Helyes és gyors diagnózis esetében ugyan néhány nap alatt gyógyítható, de ennek hiányában gyorsan halálhoz vezet. A bevethető szerek némelyikére a kórokozó rezisztenssé vált, és emiatt sok problémát okoz a fejlődő országokban.

Dr Francois Balloux populáció genetikus és egy nemzetközi kutatócsoport a világ legteljesebb, több mint 500 izolátumot tartalmazó Plasmodium gyűjteményén dolgozik. Az izolátumok DNS-szekvenciaadatainak analízise, és begyűjtési helyük összevetése alapján elkészítették a kórokozó terjedésének térképét, és megállapították, hogy ez egybeesik az emberiség vándorlási útvonalaival. Az időt illető becslések tovább erősítik azt a feltételezést, hogy a malária már az emberiség bölcsőjében is jelen volt- mintegy 60-80ezer évvel ezelőtt Kelet-Afrikában -, és együtt terjedt el a világon az anatómiailag modern emberrel.

Az eltelt idő alatt együtt és egymás ellen változtak, mivel a kórokozók szelekciós nyomást gyakorolnak a gazdára, amiben rögzülnek a parazita ellen ható előnyös mutációk. A kórokozóban viszont azok a genetikai változások preferáltak, amelyek lehetővé teszik továbbra is a gazda megfertőzését. Ez az oka például az afrikai emberi populációkban a sarlósejtes vérszegénység (lásd: Kép) gyakori előfordulásának, mert az bár hátrányos jelleg, de védelmet nyújt a malária ellen, ami óriási szelekciós nyomást jelent.

A Current Biology-ban megjelent eredmények kulcsfontosságúak a malária változásának megértésében. A Plasmodium genetikai változatosságáról eddig nem sokat tudtunk, annak ellenére, hogy az intenzíven vizsgált élőlények közé tartozik. A változások feltérképezése időben és térben megmutatja, hogyan tettek szert gyógyszer-rezisztenciára, vagy hogy hogyan cselezik ki az immunrendszert, és ez lehetőséget ad számunkra, hogy hatékonyabban tudjunk ellene fellépni.

ScienceDaily, 2010. június 17.

Lózsa Rita
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés