2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A makrofágok származásának új útvonala - 2012-05-10 08:16:22 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A makrofágok származásának új útvonala

A makrofágok kulcsszerepet játszanak az immunválaszban, védenek a fertőzések ellen és szabályozzák a szöveti gyulladás kialakulását. A makrofágok különböznek attól függően, hogy hol találhatóak és hogy milyen feladatokat látnak el. A Technische Universität München (TUM) tudósai már vizsgálják, hogy ezek a különböző típusú sejtek azonos eredetűek-e, ez alapján számos meglepő eredményre jutottak. Az eredményeik azt mutatják, hogy  két elkülönült makrofág sejtvonal van, és ez az immunsejtekké érő két sejtvolnal, különböző eredetű.

A gerincesek szervei, beleértve természetesen az embereket és más emlősöket is, számos különböző funkcióra differenciálódott sejtekből épülnek fel, amelyek embrionális őssejtekből keletkeztek. Ez igaz az immunrendszer sejtjeire is. Mindezidáig azt gondolták, hogy minden makrofág hematopoetikus  őssejtből keletkezik. Azonban néhány immunsejtről kimutatták hogy azok  az őssejtek megjelenése előtt  már a szikzacskóban jelen vannak. Hosszú ideig az ilyen extraembrionális makrofágok rejtélyt jelentettek a tudósok számára.

A londoni King’s College-ban eltöltött tanulmányi év alatt Dr. Christian Schulz (German Heart Center) belgyógyásza, és kollégái (TUM) elkezdték vizsgálni a makrofágok kialakulását az egereknél. Annak megállapítására hogy milyen mértékben  alakulnak makrofágok függetlenül az embrionális őssejtektől, a tudósok olyan egereken végeztek kísérleteket amelyekből hiányzott a “myb” növekedési faktor, mely fontos szerepet játszik a sejtek növekedésében és ezért létfontosságúak a hematopoetikus őssejtek képződésében is. “Meglepetésünkre, azt találtuk, hogy a makrofágok a szikzacskóban kialakulhatnak Myb nélkül is. Ez lehetővé tette olyan sejtvonal elkülönítését, amely az őssejtektől  függetlenül alakul ki.”

A kutatók az immunsejteket markerekkel jelölték az embrionális fejlődés korai szakaszában, hogy nyomon követhessék  a különböző  fejlődési vonalaikat. A vizsgálatok eredményeként számos következtetést vontak le. Myeloid sejtek alakultak ki a szikzacskón belül fejlődött makrofágokból, amelyek a felnőtt egerek minden szövetébe eljutottak.  Azok a makrofágok melyek kizárlagosan az őssejtekből jöttek létre , a véráramban keringtek és nem a szikhólyagból származtak.

Megállapították azt is, hogy a szikzacskó makrofágjai  nyilvánvalóan a szervekhez vándorolnak az embrionális fejlődés nagyon korai szakaszában-és ott is maradnak. Nincs bizonyíték arra, hogy ezek a sejtek képesek túlélni és regenerálni magukat a szervezetben hosszabb ideig. Ezzel szemben a rövid életű makrofágokat a véráramban folyamatosan pótolják az őssejtek. Az agyban levő makrofágok az úgynevezett mikrogliasejtek. A bőr makrofágjai Langerhans sejtek néven ismertek, a májban ezeket Kupffer-sejteknek nevezzük. Ezek nem specifikus killer sejtek, amelyek védekeznek  a baktériumokat és más antigéneket ellen, mint antigén prezentáló immunsejtek (APC) amelyek specifikus immunválaszt adnak.  A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy két külön  fejlődési vonala van a myeloid sejteknek. Mindkettő különböző génexpressziót mutat és különböző feladatokat lát el.

“További tanulmányok készülnek majd annak megállapítására hogy  ezen kutatások eredményeinek van e bármiféle következménye a gyulladásos folyamatokra nézve. “ Mint szív specialista, különösen érdekelnek a következményei az érelmeszesedésre, és a vasculitisre nézve,  amelyek szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethetnek” – mondta Christian
Schulz.

A kutatás eredményei  a Science magazinban jelentek meg.
Biology News Net, 2012. május 8.

Papdiné Morovicz Andrea


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés