2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A majmoktól tanuljuk, hogy mitől lettünk emberek - 2010-02-01 08:47:16 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A majmoktól tanuljuk, hogy mitől lettünk emberek

A csimpánzok agresszív állatok hírében állnak, a bonobók ezzel szemben híresen barátságosak és játékosak. Egy új tanulmány szerint a különbség a két főemlős faj eltérő szociális fejlődéséből adódik. Az emberrel legközelebbi két rokon faj közötti különbségek megismerése segíthet feltárni, hogy saját fajunk miként vált ennyire szociális lénnyé.

Bonobo

A főemlősök koponyáinak összehasonlító vizsgálata arra utal, hogy a bonobók agya lassabban éri el a felnőttkori fejlettséget, mint a csimpánzoké – számol be a cikk első szerzője, Victoria Wobber, aki végzős hallgatóként dolgozik Richard Wrangham primatológus laborjában a Harvard Egyetemen. Eddig azonban azt senki nem vizsgálta, hogy ez a különbség hogy nyilvánul meg a két faj szociális fejlődésében – teszi hozzá.

Wobber kollégáival körülbelül 60 különböző korú csimpánzon végzett kísérleteket a Kongói Köztársaság Tchimpounga Rezervátumában, illetve a Kongói Demokratikus Köztársaság Lola ya Bonobo Rezervátumában. Az első kísérletben a kutatók egy tál gyümölcsöt helyeztek el egy szobában, majd párosával korban megegyező csimpánzokat vagy bonobókat engedtek be. A majmok magas pontszámot kaptak szociális toleranciából, ha megosztották a táplálékot, még magasabbat, ha közel engedték magukhoz a másikat, és együtt falatoztak.

Az eredmények szerint mindkét faj fiatal egyedei szívesen osztozkodtak. A bonobók még idősebb korukban is megosztották a táplálékot, a csimpánzok viszont minél érettebbek voltak, annál kevésbé voltak hajlandóak erre. Az öregebb csimpánz párok esetében gyakran megesett, hogy a dominánsabb egyedül falta fel az összes gyümölcsöt, ám még ha hagyott is a másiknak, a két egyed igen ritkán evett közös tálból egy időben.

A második kísérlet a szociális gátlásokat vizsgálta.  A vizsgálatban a csimpánz vagy a bonobó három embert látott, akik sorban álltak egymás mellett. A két szélső benyúlt egy tálba, és kivett egy gyümölcsöt, majd mindhárman kinyújtották összezárt markukat. A csimpánzok bármely korosztálya, illetve az idős bonobók nem törődtek a középső emberrel, akiről tudták, hogy nincs nála gyümölcs, kizárólag a két szélsőhöz mentek oda táplálékot kéregetni. A fiatal bonobók azonban a középső embertől is kérték az élelmet, ami azt sugallja, hogy a bonobókban később fejlődnek ki a szociális gátlások. Erre további bizonyíték Wobber szerint egy hasonló kísérlet, amelyben a fiatal bonobók fogták fel a leglassabban, hogy egy korábban bőkezű ember nem ad nekik több gyümölcsöt.

A január 28-i Current Biology c. lapban közölt eredmények Wobber szerint azt sugallják, hogy a két főemlős faj esetében az agyi fejlődés eltérő üteme meghatározza a szociális viselkedés és a szociális intelligencia alakulását is. Az emberek a két vizsgált főemlős fajnál is lassabban nőnek fel, így a fenti eredmények alapján joggal feltétlezhető, hogy ez a meghosszabbodott gyermekkor felelős fajunk kiemelkedően szociális természetéért. (Science, 14 November 2008, p. 1040) Wobber a továbbiakban fiatal csimpánzok, bonobók és gyermekek szociális intelligenciáját szeretné összehasonlítani.

28 January 2010, ScienceNOW Daily News

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés