2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A madárinfluenza vírus hónapokig túlél a hűtőszekrényben - 2010-10-16 12:27:28 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A madárinfluenza vírus hónapokig túlél a hűtőszekrényben

A 2010-11-es influenza szezon közeledtével tudósok és mérnökök azonosították azokat a környezeti tényezőket és felületeket, amelyek lehetővé teszik az erősen patogén (H5N1) madárinfluenza vírus hosszabbtávú túlélését – akár hónapokig is. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a vírus hűvösebb körülmények között és alacsony páratartalom mellett marad a legtovább életképes.

Joseph Wood és munkatársai megjegyzik, hogy az erősen patogén (H5N1) madárinfluenza vírus előfordulása emberben eddig viszonylag ritka volt, ám ha a fertőződés kialakul, a mortalitás eléri a 60 %-ot. Bár a H5N1 vírus csak a fertőzött madarakkal és más szennyezett anyagokkal való fizikai érintkezés útján terjed, az egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a vírusnak egy emberről-emberre terjedő változata is kialakul, ami már komoly közegészségügyi fenyegetést jelentene. Mindeddig azonban nem állt rendelkezésre információ a H5N1 túlélését befolyásoló környezeti tényezőkről.

A kutatók az erősen patogén H5N1 vírus egy vietnámi törzsének túlélését vizsgálták több különböző felületen eltérő hőmérsékleti, páratartalom és fényviszonyok között. A vizsgált felületek a következők voltak: üveg, fa, acél, talaj és csirkeürülék. Az eredmények azt mutatták, hogy a H5N1 hosszabb ideig (akár 2 hétig is) képes volt túlélni 4 Celsius fok (39 Fahrenheit) körüli hőmérsékleten – amely az átlagos háztartási hűtőszekrények hőmérsékletének felel meg, míg szobahőmérsékleten csak maximum 1 napig életképes. A vírus túlélésének kedvez az alacsony páratartalom és a sötétség is bizonyos felületeken, például üvegen és acélon. Ha azonban szimulált napfénynek tették ki, a vírus a legjobban talajon és csirkeürüléken élt túl. Ez utóbbi kettőn a kutatók becslése szerint a vírus akár két hónapig is képes lehet a túlélésre.

Alacsony hőmérséklet és páratartalom mellett a vírus azonban tovább maradt életképes az acél- és üvegfelületeken, mint a vírus terjesztéséért leggyakrabban felelős csirkeürüléken.

A kutatók remélik, hogy eredményeik hozzájárulnak az influenza terjedésének hatékonyabb megfékezéséhez.
A kutatók eredményeikről az Environmental Science & Technology című folyóiratban számolnak be.

ScienceDaily (Oct. 14, 2010)

Borsics József

Hasonló cikkek:

Lesz gyógyszer a vírusok ellen!
Karnyújtásnyira az univerzális influenza vakcinától
Négylábú influenza-teszt
Influenza elleni tapasz

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 9, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés