2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A madarak a dinoszauruszok egyedfejlődésének megváltozásával alakultak ki - 2012-06-04 22:24:12 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 2 hozzászólás 
A madarak a dinoszauruszok egyedfejlődésének megváltozásával alakultak ki

Amerikai kutatók szerint a madarak kialakulása annak köszönhető, hogy őseik – bizonyos dinoszauruszok – egyedfejlődése drasztikus változásokon ment át. Az evolúcióval foglalkozó paleontológusok már régóta bizonyítottnak tekintik, hogy a madarak egyes dinoszauruszokból fejlődtek ki, de ennek a módjáról máig kevés adat, illetve jól alátámasztott elmélet nem látott napvilágot. Az új tanulmányban, mely a Nature folyóirat online kiadásában jelent meg, arra hívják fel a figyelmet, hogy a madarak egyedfejlődése felmenőikhez képest jelentősen felgyorsult (Évek helyett egyes fajok akár 12 hét alatt ivaréretté válnak!). Eközben sok, a fiatal dinoszauruszokra jellemző morfológiai tulajdonságukat őrzik meg.

A madarak evolúciójának hajnalán ez a jelenség járulhatott hozzá ahhoz, hogy ezek az állatok újfajta testfelépítésük segítségével új élettereket hódítsanak meg és sikeressé váljanak.
„A legérdekesebb ebben a tanulmányban az, ahogy a törzsfejlődést egy, az egyedfejlődéshez kapcsolódó jelenségként mutatja be” - nyilatkozta Arkhat Abzhanov, a Harvard Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője. „Egy ősi faj fejlődésbiológiájában létrejött változás eredményeképpen a természet létrehozta a modern madarakat – egy teljesen új élőlénycsoportot – melyek ma a szárazföldi gerincesek legsikeresebb taxonjának számítanak mintegy 10 000 fajukkal.”

A dinoszauruszok és a mai madarak koponyáira tekintve azok között számos különbség fedezhető fel – a dinoszauruszoknak általában hosszú felső és alsó állkapcsuk volt, szájukban számos foggal, míg a madarakra az arányaiban nagyobb szemek és agykoponya jellemző – ugyanakkor a madarak és a fiatal dínók koponyáinak meglepő hasonlóságának felismerése indította be a kutatást.

Korábban több esetben vizsgálták már a madárkoponyák egyes, evolúciós szempontból fontos jellemzőit, de a teljes képre eddig nem koncentráltak. A tanulmány rávilágít arra, hogy a madarak fejét olyan bélyegek teszik különlegessé, melyek mélyen az Archosaurák evolúciós történetében gyökereznek. Ezek a hüllők voltak a földtörténeti középidőszakban a Föld domináns szárazföldi gerincesei, közéjük tartoznak a dinoszauruszok (ideértve a madarakat is) és a krokodilok, valamint ezek közös ősei és számos más kihalt csoport is.

A kérdéskör vizsgálatakor a tudósok CT szkennerek segítségével tucatnyi koponyát elemeztek: madarakét, kihalt Theropodákét (melyek a madarakhoz legközelebb álló dinoszauruszok) és ősi, primitívebb dínókét. A szkennerrel nyert adatokból nyomon lehetett követni az szemüregek, az agyüreg és más csontképződmények fejlődését.
„A madarakhoz vezető teljes fejlődési vonalat végigvizsgáltuk, egészen 250 millió évre visszamenőleg az ősi Archosaurákig, melyek a krokodilok, alligátorok és madarak közös ősei. Célunk az volt, hogy ezekből a koponyákból kideríthessük, hogy milyen változásokon estek át, és hogy pontosan mi is történt a madarak koponyájának evolúciója során”- magyarázta el a kutatást Abzhanov.

Az eredmények meglepőek voltak: míg a korai dinoszauruszok, még a madarakkal rokonságban állók is, jelentős morfológiai változáson mennek át az ivaréretté válás során, addig a madarak koponyacsontjai figyelemreméltóan keveset változnak fiókakoruktól kezdve.

A modern madarak esetében ez az ún. progenezis jelenségének eredménye: ezek az állatok kihalt rokonaiknál jóval gyorsabban érik el a felnőttkort. Eközben csontjaik relatíve kevesebb változáson esnek át.
Abzhanov kiemelte, milyen figyelemre méltó jelenség, hogy pusztán egy állatcsoport fejlődésének időzítésében bekövetkező változás milyen drasztikus evolúciós hatással bírhat. „Azt is mondhatjuk, hogy a madarakra tekintve valójában fiatal dínókat látunk.”

Az evolúció egészen meglepő módokon eredményezheti új állatcsoportok megjelenését és sikeressé válását. Egy-egy élőlény egy bizonyos fejlődési szakasza egy minőségileg is új faj teljes élettartamává válhat az egyedfejlődés irányításának megváltozásával – tehát már akár néhány, kulcsfontosságú szabályozógén mutációjával is.

A madarak evolúciójának legfontosabb eseménye tehát az egyedfejlődésük átalakulása volt, az újonnan létrejött, kisméretű gerincesekben csak ez után, fokozatosan fejlődött ki a repülés képessége, ahogy azt a közelmúltban – főleg Kína területén – felfedezett számos jelentős ősmaradvány is alátámasztja.

Források: Science Daily, Nature, Kép


2012. június 4.

Walter P. Pfliegler
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: hucsacsu2012-06-06 09:08:16 
Köszönöm, a rövid cím adhatott okot a félreértésre, javítottam.
 
Küldő: primavis2012-06-05 10:24:52 
Csak a paleontológusok egy része tekinti bizonyítottnak a madarak dinoszauruszoktól való származását! Amúgy a cikk maga is pont az ellenkezőjét igazolja!!! A dinókkal való hasonlóságok a közös Archosauria ősöktől erednek, a különbségek viszont a szétválástól kezdve kialakulnak. Ami a madárkoponya gyors konszolidációját illeti ez nem csak a koponyára jellemző, ugyanis a madaraknál a juvenil csontok vannak csak növekedésben, mig a subadult állapottól kezdve ( amikor a repülésre képes fajok egyedei elkezdenek repülni), a növekedés befejeződik, ellentétben a dinoszauruszokkal s számos más gerincessel. Ezek már méretben megfelelnek a felnőttekének, csak morfológiailag nem teljesen "készek", de ez is kialakul az adult állapot bekövetkeztekor (ami szintén igen gyorsan megtörténik, pár hónap, de maximum 2-3 év alatt, termettől, fajtól függően). Ez a folyamat nagyon jól követhető a mai madarak egyedfejlődése során. DE ez a jellegzetesség csipetnyit sem bizonyítja a dinoszauruszokból való leszármazást! Éppen ellenkezőleg!
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés