2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A lovaknak is akadnak nehézségei az utódnemzéssel - 2013-08-19 08:40:25 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A lovaknak is akadnak nehézségei az utódnemzéssel

A Reproduction, Fertility and Development folyóirat nemrég megjelent tanulmányában a  lovaknál is alacsony születési arány azzal magyarázható, hogy nagyon sok vemhességnek vége szakad a fogantatás utáni első néhány hétben. Ennek oka jelenleg még nem teljesen felderített, ám Christine Aurich csoportjának (University of Veterinary Medicine -Vetmeduni, Bécs) egy új kutatási eredménye határozottan azt sugallja, hogy a vérsejtek egy bizonyos csoportja érintett lehet.

Ahogy azt bármelyik aggódó első gyermekes leendő anyuka megerősítheti, a terhesség első három hónapja a legrizikósabb: a legtöbb várandós kismama épp ezért ódzkodik attól, hogy a barátainak és kollégáinak elárulja a hírt, mielőtt az első trimeszter eltelik. Kevéssé ismert, hogy a lovaknál is hasonló problémák vannak: a vemhesség első 5 hete során történik a legtöbb vetélés.Az okok még nem világosak, de Aurich és munkatársai révén azt már tudjuk, hogy a tény kapcsolatban áll a kanca immunrendszerével.

Hasonlóan az emberhez előfordulhat, hogy a kanca immunrendszere nem ismeri fel a magzatot saját szervezete részeként, és megtámadja azt. A lótenyésztők anyai magzat-toleranciáról beszélnek, és a lovak – mint sok más állat – bizonyára egy sor olyan mechanizmussal rendelkeznek, amely kifejezetten engedélyezi a megtermékenyülést és a sikeres vemhességet.Az anyai magzat-tolerancia valószínűleg az anyai immunválasz széleskörű változásainak függvénye. Ám mi teszi egyes kancák immunrendszerét jobban alkalmazkodóvá a többiekénél?

Emberek és egerek kísérletei során arra jutottak a kutatók, hogy az immunrendszer bizonyos sejtjei, az úgynevezett szabályozó-T-sejtek (regulatory T cell, Treg), rendkívül fontosak az anyai intolerancia releváns folyamatai során. Aurich és kollégái kifejlesztettek egy nagyon érzékeny tesztet a Treg-szint mérésére a lovak vérében. Új technikájukat több mint 100, mesterséges termékenyítésre vitt kancán használták, és később összevetették a méréseket a vemhességi eredményekkel.

Természetesen, nem minden állat termékenyült meg. A tudósok nem találtak összefüggést az anyai Treg-szint és a termékenyülés sikere között. Azonban egyértelműen jóval alacsonyabb Treg-szintet mértek azoknál a kancáknál, amelyeknél korán megszakadt a vemhesség, azokhoz képest, amelyeknél később történt vetélés (akármilyen okból), avagy élő csikónak adtak életet.

Az eredményekből az derült ki tehát, hogy a magas Treg-szint valahogyan elnyomja a kanca immunreakcióját magzata ellen. Más szóval, az alacsony Treg-szint vetélést okozhat a vemhesség első öt hete során. A mért Treg-szint-különbségek a fenti két csoportnál nem voltak elég nagyok ahhoz, hogy segítségével előre megjósolható legyen, hogy egy adott kanca vajon elvetél-e az első hetekben. Mindemellett a módszer segíthet a tenyésztőknek.

A humán kutatások alapján egyértelmű, hogy az ösztradiol női hormon felerősítheti a Treg-ek hatását a vemhesség alatt, így ezzel a hormonnal való kezelés előnyös lehet a korai vetélésre hajlamos kancáknál. A másik lehetséges kezelés: a kancákat érdemes lehet érintkezésbe hozni a mén spermájával, a mesterséges termékenyítés előtt, ez megemelheti a kanca vérének Treg-szintjét, és így toleranciáját a magzat iránt. Aurich optimista: „Nagyon sok lehetséges okot sorolnak fel a korai vemhesség megszakadását illetően, de a mi munkánk azt mutatja, hogy az alacsony Treg-szint a legfontosabbak között foglal helyet. Már csak idő kérdése, hogy kitaláljuk, hogyan oldjuk meg a problémát.”

Forrás: Science Daily,
A fotó készítője Kiss Dominika, a lovak tulajdonosa Koloszár Roxána.

2013. augusztus 19.

Kettinger Dóra

Kapcsolódó cikkeink:
A nőstény lóembriók nagyobb eséllyel maradnak életben


Lószíngenetika 1x1


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés