2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A legősibb fosszilis szonár - 2014-03-23 19:14:13 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A legősibb fosszilis szonár

A szonár technológia kifejlesztését az II. világháborúban az ellenséges tengeralattjárók megtalálására igazi technológiai áttörésként tartják számon. A tenger világában azonban ez a „technológia”  már réges-régen tegnapi hír. Egy amerikai csoport bejelentette a legősibb ismert bálna felfedezését,  amely már használt echolokációt – a Cotylocara macei mintegy 28 millió évvel ezelőtt élt,  és akkora lehetett mint egy palackorrú delfin.

A Nature-ben megjelent tanulmány szerint a hanglokáció a fogas ceteknél alakult ki – ez a csoport, ami magába foglalja az ámbrás ceteket, gyilkos bálnákat, palackorrú és disznódelfin féléket - úgy 32-34 millió évvel ezelőtt alakultak ki. Ez viszonylag rövid idővel az után történt, amikor a  cetek  rendje mintegy 35 millió évvel ezelőtt két (három alrend közül 1 kihalt) alrendre szakadt: a fogascetekre, amelyek aktív vadászok és a sziláscetekre, amelyek kiszűrik a táplálékukat az óceánból.

A kutatás vezetője, Jonathan Geisler, a New York-i Institute of Technology anatómia professzora szerint a hanglokáció "egy nagyszerű tulajdonság”. Ez a rendszer úgy működik mint a szonár (sonar - sound navigation and ranging, hanggal való navigáció és felderítés), amely lehetővé teszi számukra a navigálást és a táplálék megtalálását, különösen azokban a vizeken, ahol nincs sok fény, legyen ez nagy mélységben vagy nagyon viharos vizeken, vagy ahol sok az iszap, mint a torkolati vizeken és mocsarak környékén" - mondta. A Cotylocara aminek a megkövesedett maradványai közé tartozik egy 56 centiméteres koponya, nyaki csigolyák és a bordák, kb 3 - 3,4 méter hosszú volt és valószínűleg a sekély óceáni környezetben élt, hallal és tintahallal táplálkozva, - mondta Geisler. A fosszíliák Summerville közelében kerültek elő, Dél-Karolina államban.

Míg Cotylocara kisebb, modern fogas cetnek tűnik, nem volt szoros rokoni kapcsolatban velük. "Ez egy kihalt család tagja volt, amelyik nagyon korán levált a többi hanglokációs bálna és delfin fajoktól, és mintegy 25 - 26 millió évvel ezelőtt kihalt és nincsen élő rokona". A hanglokációt használó cetek rendkívül magas frekvenciájú hangot formálnak (80 kHz - 220kHz) az orrjárat lágyszöveti részén (monkey lips, monkey muzzle), ami az orrnyílás és a koponya között található. Más emlősök,  beleértve az emberek is, a  hangokat a gégefőben vagy a gégében képzik. Amikor a bálna átnyomja a levegőt az orrjáratán, az általa előállított rendkívül magas frekvenciájú kattintások, nyikorgó hangok visszaverődnek a tárgyakról a vízben, így a bálna egy nagy felbontású audio „képet” kap a környezetéről.  A hangképző  mechanizmus bonyolult, nagy izmok, légbuborékok és zsíros szervek szükségesek hozzá - mindez az arc kis területére korlátozódik. A mai bálnák, amelyek fejükön egy zsírral töltött szervvel (melon) rendelkeznek, ami elengedhetetlen a hanglokációhoz. Geisler azt gyanítja, hogy a Cotylocara már rendelkezett ezzel a szervvel. A nemzetség neve, Cotylocara, azt jelenti : "üreges fej " és onnan származik, hogy az állatok rendelkeztek egy nagyon mély üreggel a koponya tetején, amelyről azt gondolják, hogy ebben használták fel az arcüreg levegőjét a hanglokációhoz.Cotylocara macei, forrás

Az első bálnák több mint 50 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és farkas méretű szárazföldi állatokból származnak. Fokozatosan egyre jobban alkalmazkodtak a vízi élethez és egyre nagyobb lett a méretük. Az ún. Basilosaurus, ami kb. 40 millió évvel ezelőtt élt, legalább 17 méter hosszú. A hanglokáció csak később jelent meg a ceteknél.

Forrás: abc.net , képek

2014. március 18.

Nemes nagy Zoltán
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés