2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A kutyák előre tudják, mit szeretne a gazdájuk - 2014-01-06 22:33:14 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A kutyák előre tudják, mit szeretne a gazdájuk

Egy, az Abertay Egyetem evolúcióbiológiai laborjában feltárt meglepő eredmény tovább mélyíti az „öröklődés vagy környezet” vitáját a kutyák nevelésével kapcsolatban. A kutyák parancsokat teljesítő képességét vizsgálva a kutatók azt találták, hogy az ebek sokkal nagyobb figyelemmel követik a gazdájukat, mint eddig vélték, és egy napon talán megtanulják arra használni a tudásukat, hogy előre jelezzék az „ő emberük” viselkedését.

Bár már kellően alátámasztott, hogy a kutyák képesek az utasításokat követni, nagy a kételkedés, hogy ennek alapja veleszületett, vagy inkább tanult? Ez a kutatás is azt sugallja, hogy mindkettőről szó van, amint azt Dr. Clare Cunningham magyarázza: „Háromféle csoportot vizsgáltunk: magas szinten tréningezett, engedelmes-versenyző kutyákat, alapkiképzést kapott családi ebeket, valamint árva menhelyi állatokat. Azt hittük, a kiképzés szintje befolyásolni fogja a parancsteljesítést, de meglepve tapasztaltuk, hogy egyáltalán nem!  

Ami különbséget okozott, az az utasítás adó személy ismeretségi foka volt. Ez rendkívül izgalmas, mert azt mutatja, hogy ugyan van genetikai előfeltétel is, ám az utasítás-végrehajtó képességet hatékonyabbá teszi, ha a parancsadó személy a kutya „hozzátartozója”!

Azaz, a kutyák genetikai alapokon, de saját megfigyeléseik segítségével hangolódnak rá hozzájuk közel álló gazdájuk mindenkori akaratára, viselkedésére. Talán évmilliók múlva, ez a szelekció oda vezet, hogy mindenféle utasítás kiadása nélkül, illetve előtte már tudni fogják, mit kell tenniük.”

Forrás: Phys.org

2013. január 6.

Kettinger Dóra

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 7, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés