2020. október 22. csütörtök
Előd, Korinna
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A kopoltyúk valószínűleg nem a légzés miatt alakultak ki - 2010-01-16 23:01:34 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 4 hozzászólás 
A kopoltyúk valószínűleg nem a légzés miatt alakultak kiMiért alakult ki a halak kopoltyúja? A válasz egyértelmű: azért, hogy lélegezzenek vele. Így tanultuk az iskolában. Nem biztos azonban, hogy a tankönyvek igazat mondanak. Egy új tanulmány szerint a struktúra a test kémiai egyensúlyának fenntartására fejlődött ki eredetileg. 

A képen látható szivárványos pisztráng kopoltyúi talán elsődlegesen nem is az oxigénfelvétel miatt fejlődtek ki, hanem ioncsere céljából - www.sciencemag.org

August Krogh volt az első, aki az 1940-es években azt állította, hogy a halak kopoltyúi azért fejlődtek ki, hogy az állatok lélegezzenek velük. A fiziológus később Nobel-díjat kapott. Más kutatók később kiterjesztették az elméletet, és azt mondták, hogy évmilliókkal ezelőtt, ahogy a halak egyre nagyobbá és vérszomjasabbá váltak, kezdetleges kopoltyúik növekedésnek indultak, hogy növeljék a vízből való oxigénfelvételt.

A múlt század kutatásai újabb magyarázatot vetettek fel. A halak teste és a környező víz között folyamatos nátrium- és káliumion csere zajlik. Lárvakorban ez a folyamat a bőrön keresztül történik, az ősi halaknál pedig egy kezdetleges kopoltyúforma, az ún. branchális kosár szolgált erre. Amikor azonban a víz sótartalma hirtelen megváltozott az édesvízi élőhelyek meghódításával, a halak egy jóval hatékonyabb ioncserélő struktúra kifejlesztésére kényszerültek. Erre a legjobb megoldás nagy, komplex kopoltyúk kialakulása volt. „Mindig nehéz egy Nobel-díjas elmélet megtámadása”- mondja Peter Rombough, a kanadai Brandon Egyetem biológusa. „Ám olyan bizonyítékok gyűltek össze, amelyek sehogy sem illeszkednek a teóriába.”

Az új tanulmányban Rombough kollégáival a szivárványos pisztrángot, ezt az elterjedt laboratóriumi állatot vizsgálta. Arra voltak kíváncsiak, hogy a fejlődő kopoltyúk ionokat cserélnek, vagy oxigént vesznek fel először. Ez utalhat arra, hogy az evolúció során melyik funkció alakult ki először.

A szivárványos pisztráng lárvákat dobozba helyezték, amelyben két kompartmentet különítettek el a lárvák feje - ahol a kopoltyúk fejlődnek - az egyik, farkuk a másik rekeszbe került. Clarice Fu, a kanadai British Columbia Egyetem végzős hallgatója végezte az ion- és oxigénszint méréseket a doboz két rekeszében. 15 nap elteltével a kopoltyúk több iont cseréltek, mint a farki rész. További 10 napot vett igénybe, hogy ugyanez történjen az oxigénfelvétellel, számolnak be a kutatók a Proceedings of the Royal Society B eheti számában. Rombough és Fu szerint ez azt jelenti: a kopoltyúk elsődleges funkciója az ioncsere volt.

Greg Goss, a kanadai Alberta Egyetem biológusa szerint a tanulmány igazolja, hogy a kopoltyúk elsődlegesen az ioncsere miatt fejlődtek ki az evolúció során. Az továbbra is kérdés azonban, hogy mely gének aktiválódnak először: azok, amelyek az oxigénfelvételért, vagy azok, amelyek az ioncseréért felelősek. Pung-Pung Hwang, a taipei Academia Sinica zoológusa szerint a csapatnak ősibb halakat is kellene vizsgálnia, mint például az ingola vagy a kecsege, továbbá a tengeri halak tanulmányozása is fontos.

A tanulmány további aktuális problémákra is rávilágít, mondja Rombough. Az ipari szennyvíz, és más szennyező anyagok nagymértékben növelik az óceánok nehézfém tartalmát, ami mérgező a halakra nézve. Mivel a halak lárvái már 2 hetes korukban is a kopoltyúikon keresztül végzik az ionok cseréjét, sokkal sebezhetőbbek ezen szennyező anyagok által. Ha az ioncsere gátolt a halakban, az legalább olyan halálos számukra, mintha nem jutnának oxigénhez.

Sujata Gupta, ScienceNOW Daily News, 2010. január 15.

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: Clausilia2010-01-22 01:33:52 
Vannak azért más "érveik" is, igaz nem sok. Pl. azzal, hogy nincsenek meg bizonyos köztes állapotot mutató fosszíliák (missing linkek),l nehéz bármit is kezdeni. A tudománynak sajátossága, hogy bevallja, ha valamit még nem tudunk. A paleontológia egy lutri, ott hozott anyagból kell dolgozni.
 
Küldő: YOJIKA2010-01-18 09:27:54 
Kupac, nem csak hogy sok kreacionista ezzel érvel, hanem ez az egyetlen érvük.

Ha már az evolúciónál tartunk, azt is jó lenne sok ember fejében tisztázni, hogy nem az élőlények alkalmazkodnak,
hanem a környezet szelektál a mutációk között.

Sokan még Lamarck szintjén vannak.
 
Küldő: kisanna122010-01-18 00:36:26 
nekem is nagyon tetszik a cikk!
"Minden köztes formának hasznosnak kell lennie" -- néha az is elég ha egy tulajdonság nem káros, mert akkor nem szelektálódik ki, és előbb-utóbb nyer valami funkciót (ami persze még messze nem feltétlen a mostani...) Totál egyet értek az érveléssel...
 
Küldő: Kupac2010-01-17 15:05:44 
Nagyon örülök, hogy ezt a cikket is kiraktátok, mert egy nagyon fontos elvre világít rá. Mégpedig arra, hogy az evolúció nem lát előre, nem tervez. Minden köztes formának hasznosnak kell lennie. De nem feltétlenül csak arra a feladatra, amire mi gondolunk. Azért is jó ilyen példákat ismerni, mert sok kreacionista azzal érvel, hogy nem fejlődhet ki egycsapásra olyan bonyolult dolog, mint a madártoll, a szem, vagy akár a kopoltyú (mondjuk ezzel nem szoktak példálózni). De itt van egy példa, hogy eleinte lehet hogy csak testfelületnövelő volt, aztán ioncserélő központ, majd a gázcsere helyszíne is. Minden köztes forma jó valamire, és előnyt biztosít a többiekhez képest.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés