2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A kómás beteg is tudatánál van - 2010-02-16 09:25:25 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
A kómás beteg is tudatánál van

A legtöbbször baleset következtében kialakult tartós eszméletlenség kétségbe ejtő, súlyos állapot. Az olykor időlegesen visszatérő tudati válaszok pontos besorolása orvosi szempontból sem könnyű. Előfordul, hogy a beteg semmilyen reakcióra nem képes, ilyenkor az orvosok úgynevezett vegetatív állapotot állapítanak meg nála, ahonnan rendszerint már nincs visszaút. Egy nemrégen napvilágot látott kutatás eredményei láttán azonban ez korántsem vehető biztosra.

A kómás állapot súlyossága alapján - a legegyszerűbb felosztás szerint - kétféle állapot különböztethető meg: a "kevéssé éber tudatállapotnak" (Minimally Conscious State; MCS) nevezik, amikor a beteg bizonyos fokig éber, és bár képtelen beszélni vagy koordinált mozgásokat végezni, morgással vagy szemmozgással jelezheti, hogy érzékeli a körülötte zajló dolgokat. Az "állandósult vegetatív állapotban" (Persistent Vegetative State; PVS) vagy hétköznapi szóhasználattal élve kómában fekvő beteg viszont teljességgel képtelen a külvilággal való bármiféle kommunikációra, és mindössze reflexes mozdulatokat lehet nála kiváltani.

3 évvel ezelőtt megdöbbentette a világot, s legfőképp az idegtudományokkal foglakozó szakembereket az a brit publikáció, amely egy 5 éve kómában lévő fiatal nőről számolt be, aki képes volt kommunikálni a külvilággal. Adrian Owen és munkatársai utasításokat adtak páciensüknek, aki ezeket pontosan „végrehajtotta”, azaz orvosai kérésére elképzelte, amint teniszezik, illetve, hogy a lakásában sétálgat.

A Medical Research Council's Cognition and Brain Sciences Unit Owen vezette csoportja legújabb kutatásuk során 54 kevéssé éber, illetve állandósult vegetatív állapotban lévő beteg agyát vizsgálta  funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó módszerrel (fMRI - lásd képen)), miközben különféle kéréseket intéztek hozzájuk. Az fMRI azon a jelenségen alapszik, hogy a megnö¬vekedett aktivitású idegszövet közvetlen környezetében a véráramlás felerő¬södik. Mivel ez nem jár együtt a szövetek oxigénfelvételének növekedésével, az oxigéntől megszabadult hemoglobin koncentrációja a megnőtt aktivitású szövet környezetében lecsökken. A deoxihemoglobin paramágneses tulajdon¬sága révén az fMRI eljárásban nyert képet megváltoztatja.

Az 54 beteg közül 5 olyan személy volt, akik ugyanazon kérések elhangzása után ugyanazt az agyi reakciót mutatták. A kérések között szerepelt, hogy képzeljék el, amint teniszt játszanak, valamint hogy sétálnak a lakásukban, mivel ezek a tevékenységek az agy más-más területeit aktiválják rendkívül jól elkülöníthetően.

Az 5 válaszadó közül egy 22 éves, 5 éve kómában lévő fiúval további kísérleteket is folytattak. Eldöntendő kérdéseket tettek fel neki a családi hátterére vonatkozólag, a kísérlet során 6 kérdésből ötre helyesen válaszolt. Az igen választ a teniszezésre való gondolás, a nemet pedig a lakásban sétálgatás elképzelése jelentette, az egyértelmű elkülönítés végett.

A fantasztikus eredmények közzététele után, habár sokan bírálják azokat, érdemes lenne mindig alaposan meggyőződni a betegek tudatállapotáról, mielőtt orvosaik besorolják őket valamely kategóriába. Ezen kívül a képalkotó diagnosztika pontosításával a későbbiekben nem eldöntendő kérdéseket is fel lehetne tenni a pácienseknek, akik így számot adhatnának hogylétükről, például arról, hogy éreznek-e fájdalmat a kóma alatt.

A kutatás vezetői zárásképpen azt is hangsúlyozták, hogy korántsem biztos, hogy ezek a személyek rendelkeznek azzal a kompetenciával, hogy egy összetettebb kérdést megválaszoljanak, ám semmi kétség a felől, hogy ez a terület további kiemelt figyelmet igényel.

Bioedonline 2010.02.03.

Tuboly Eszter
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 15, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: nemethma2010-02-21 22:34:13 
Fontos tudományos megállapítás !
Már (sajnos) idős orvosként sokszor figyelhettem meg teljesen öntudatlan vagy annak gondolt betegünk reakcióját, ami a fentieket alátámasztja.
Legmegrázóbb volt, amikor közeli orvos kollégám tanácstalanul fordult hozzám, stroke-os édesanyjával kapcsolatban - mit tud érte tenni..
Válaszom: simogasd a kezét, beszélj hozzá.
És az édesanya érezte, tudta, hogy fia van mellette (és nem az ápoló személyzet) ... ezt valamennyien észleltük, másképp lélegzett...
Szóval, a beteg, teljesen öntudatlannak gondolt beteg is észlelhet, ezt nagyon észben kell tartanunk, amikor beteget ápolunk, látunk el !!!
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés