2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A kollektív intelligencia - 2010-10-07 11:10:03 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A kollektív intelligencia

Amikor az intelligenciáról van szó, az egész valójában több, mint a részek összege. Az MIT, a Carnegie Mellon University, és a Union College kutatóinak vizsgálata szerint létezik kollektív intelligencia olyan emberek csoportjainál, akik jól tudnak együttdolgozni. Kimutatták, hogy az intelligencia túlmutat az egyes csapattagok kognitív képességein, és azt is, hogy az együttműködés hatékonysága függ a csapatban lévő nők számától.

A pszichológusok azt állítják, hogy az egyes emberek azon képessége, hogy jól teljesítenek különböző kognitív feladatokat, ennek hátterében húzódó „általános intelligencia” meglétére utal. A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerzői ugyanezt az elvet alkalmazták egyének helyett kis csoportokra. Felfedezték, hogy azok a csoportok, melyeket megfelelő belső dinamika jellemez, sokféle feladatot sikeresen hajtanak végre. Ez a felfedezés a gyakorlatban többek között az üzleti életben is alkalmazható.

„Elhatároztuk, hogy teszteljük azt a hipotézist, miszerint a csoportoknak ugyanolyan képessége van, mint az egyéneknek, hogy különböző típusú feladatokat oldjanak meg”, mondja a cikk első szerzője, Anita Williams Woolley, a Carnegie Mellon's Tepper School of Business adjunktusa. „Hipotézisünket megerősítettük”, folytatja a társszerző, Thomas W. Malone, az MIT Sloan School of Management professzora. „Azt találtuk, hogy van egy általános hatékonyság, egy csoportra jellemző kollektív intelligencia, ami számos helyzetben megjósolja a csoport teljesítményét.”

A kutatók úgy vélik, hogy a kollektív intelligencia abból ered, hogyan dolgozik együtt a csapat. Például az a csapat, melynek tagjai magasabb „szociális érzékenységgel” rendelkeznek, együttesen intelligensebbek. „A szociális érzékeny annyit jelent, hogy milyen jól érzékelik a csapattagok egymás érzéseit”, mondja Christopher Chabris, a new york-i Union College pszichológia adjunktusa. „Azok a csoportok, melyeket egy személy uralt, együttesen kevésbé voltak intelligensek, mint azok a csoportok, melyekben a társalgás kiegyenlítettebb”, teszi hozzá Woolley. A több nőt tartalmazó csapatok nagyobb szociális érzékenységet mutattak, és így magasabb kollektív intelligenciát, mint a kevesebb nőt magukba foglaló csoportok.

A kutatók kísérletük során 699 embert osztottak két-ötfős csoportokra. A csapatok olyan feladatokon dolgoztak együtt, mint egy puzzle kirakása, tárgyalás, játékok és összetettebb feladatok. A csoportokat teljesítményük alapján becsülték fel, és egy átlagos pontszámot adtak a csoport intelligenciára. Az egyéni intelligenciát IQ tesztekkel mérték. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy egy csoport kollektív intelligenciája a feladatok széles skáláján elért teljesítmény variációjának körülbelül 40%-át magyarázza.

Továbbá, a csoportok teljesítménye elsősorban nem a csapattagok egyéni képességeinek köszönhető. Például a csapattagok átlagos és maximális intelligenciája nem jósolja meg szignifikánsan a csoport teljesítményét.

Csak az adatok elemzésekor támadt a kutatókban az a gyanú, hogy a csapatban lévő nők száma bír jelentős prediktív erővel. „Nem úgy terveztük a kísérletet, hogy a nemek hatására koncentráljon”, mondja Malone. „Ez meglepetés volt számunkra.” További elemzés szerint úgy tűnik, a hatás a nők általában nagyobb szociális érzékenységével magyarázható. „Tehát az jobb, ha a tagok nagyobb szociális érzékenységgel rendelkeznek, tekintet nélkül arra, hogy férfiak vagy nők”, magyarázza Woolley.

Malone úgy véli, hogy a vizsgálat az üzleti életben is alkalmazható. „Képzeljük el, hogy egy olyan egyórás tesztet adunk termékfejlesztési csapatnak, ami lehetővé teszi, hogy megjósoljuk, mennyire rugalmasan reagál majd a csoport az esetlegesen felmerülő problémákra.” Emellett úgy gondolja, hogy a csoport intelligenciája fejleszthető a csapattagok cserélésével, jobb együttműködésre tanítva őket, vagy megfelelő kommunikációs eszközöket adva nekik.
Woolley és kollégái a kutatás folytatását tervezik, különös tekintettel a nemek kérdésére.

Science Daily, 2010. október 2.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés