2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A kistestű kutyák eredete - 2010-03-01 01:28:16 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A kistestű kutyák eredete

A kutyák pontos eredete a mai napig vitatott téma az evolúcióbiológusok között. Abban egyetértenek, hogy a faj a szürke farkas háziasításával alakult ki, ám az, hogy a folyamatot mely népcsoportok hol indították el, máig izgatja a kutatók fantáziáját. Egy új kutatás eredményei azonban részben megválaszolják a kérdést: a kistestű domesztikált kutyák eredete eszerint a Közép –Keleti régió, és sokkal korábban megjelentek, mint azt valaha is gondolták.


A kutyák háziasításáról történeti leírások és bizonyos molekuláris biológiai kutatások alapján eddig úgy tudták, hogy hozzávetőleg 15000 évvel ezelőtt indult meg. Ekkor a kutyák elődei és az ember olyan közelségben éltek egymás mellett, aminek eredményeképp a farkasfélék ember felé mutatott agressziója csökkenni kezdett. Amikor az ember áttért a letelepedő életmódra, saját maga és állatai védelmében elkezdte irtani a farkasokat. Ez azt eredményezte, hogy a farkasállomány jelentősen lecsökkent, és egymástól távol, kis szigetekben maradtak meg populációk. A köztük lévő nagy távolság szaporodási izolációhoz, végső soron pedig helyi változatok kialakulásához vezetett. Eddig úgy tudták, hogy tudatos tenyésztésük (például a pásztorkutya legyen fehér, stb.) csak az időszámítás utáni első század környékén kezdődött.

Melissa Grey, a Californiai Egyetem evolúciógenetikusának vezetésével egy kutatócsoport arra vállalkozott, hogy a sejt saját (sejtmagi) DNS-ének vizsgálataiból következtessen a háziasított kutyák földrajzi eredtére. A kutatók vér-, szövet- vagy nyálmintát vettek nagyméretű kutyáktól (30 kg-nál nehezebbek), kicsi kutyáktól (9 kg alatt), valamint farkasoktól, rókáktól, prérifarkasoktól a világ minden tájáról Korábban a mitokondrium saját DNS-ének analízésből következtettek a fajok (kutya és farkas), illetve a különböző kutyafajták rokonsági viszonyaira. Mivel a mitokondrium DNS-e az evolúció időskáláján igen kis mértékben változik, a változások jellegéből nagy pontossággal meghatározhatók a fajok (és a fajták) leszármazási viszonyai. A változás mértékéből megjelenésének időpontja is megállapítható, amennyiben lehetőség van fosszíliákból származó mitokondriális DNS mintával történő összehasonlításra, ám arról nem szolgáltat információt, hogy földrajzilag hol történt a kérdéses változás.

Mivel a kutatókat az érdekelte első sorban, hogy a kistestű kutyák tenyésztése mikor kezdődött, logikusan az IGF1 (inzulinszerű növekedési faktor) génjét vizsgálták meg a különböző fajtáknál. Ez a gén jelentős szerepet játszik többek között az állatok (és az ember) méretének kialakításában. Minden kutyafélében jelen van, de fajtától függően eltérő változatban.

A kutatócsoport felfedezte, hogy a gén kisméretű kutyákban előforduló allélja csak néhány nagytestű kutyában található meg, míg a vad kutyafélékben egyáltalán nincs jelen, viszont a kérdéses változathoz egy igen hasonló allélt mutattak ki a közel-keleti szürke farkasokból. Eszerint ez a régió lehet a mai kistestű kutyák közös ősének származási helye. Mivel a kis méretű kutyák mindegyike ugyanazzal a génvariánssal rendelkezik valószínű, hogy a kis testméret csak egyszer alakult ki, és mivel ez az allél található valamennyi kis méretű kutyában, feltételezhető, hogy a háziasítás után kellett elterjednie, és nem egyszeri evolúciós esemény eredménye.

Grey hangsúlyozza, hogy eredményeik nem jelentik szükségszerűen azt, hogy a domesztikáció a Közel-Keleten zajlott le, de erősen sugallják, hogy a régió komoly szerepet játszott a korai háziasított kutyák történetében. A február 24-i BMC Biology hasábjain megjelent publikáció szerzői megjegyzik, hogy a térségben 12 ezer éves kistestű kutya leletek is előkerültek, vagyis a háziasítás kezdete után pár ezer évvel már kistermetű kutyák is szolgálták az embert. A háziasított, de nagy méretű kutyák ennél korábbi maradványait is megtalálták Európában és Oroszországban. Grey szerint a kis földművelő közösségek tagjai szívesebben tenyésztettek kisebb kutyákat, amelyek kevesebbet ettek, és kisebb helyen lehetett őket tartani.

Forrás: Tim Wogan, ScienceNow, 2010. feb. 24.

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 11, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés