2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A keserű ízérzet hasznos az egészségünknek - 2012-11-01 12:34:29 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A  keserű ízérzet hasznos az egészségünknek

Ha érezzük a keserű ízt, kevésbé valószínű, hogy megfázunk? - Tudjuk, hogy az ízreceptorok a nyelven észlelik a keserű ételek ízét, de ezek a receptorok jelen vannak a felső légutakban is. - Noam Cohen, a philadelphiai Pennsylvania Egyetem kutatója és csoportja úgy gondolja tudja, ismeri az összefüggést.

Sebészeti betegekből származó, felső légúti szöveti sejtkultúrákból megállapították, hogy a keserű íz receptorai a szövetben erősítették a Pseudomonas aeruginosa (amely  baktérium tüdőgyulladást is okozhat) jelenlétét.  A felső légút szövetei nitrogén-oxid termeléssel válaszoltak, hogy megöljék a betolakodó mikrobát.

„Egyes emberek erős veleszületett védelemmel rendelkeznek ezen baktériumokkal szemben, amely védelem azon a képességen alapul, hogy képesek érzékelni a keserű ízt.” - mondja Cohen
„Mások, akik nem igazán tudják ízlelni a keserű vegyületeket, szervezete védtelenebb a
Pseudomonas aeruginosa-val szemben.

A belélegzett kórokozók, toxinok és a por folyamatosan támadják a légutakat.  Ezek ellen a legfőbb fizikai védelem amivel rendelkezünk, a mukociliáris clearance, amely 2 komponensből áll: nyálkatermelésből és nyálkatranszportból. A ciliumok koordinált csapkodása továbbítja a nyákot a felső és az alsó légutakban a szájgarat felé, amely a szennyeződésektől megtisztul köhögés vagy nyelés útján.  A ciliumok csapkodása felgyorsul a növekvő környezeti ingerekre adott válaszként,  számos másodlagos hírvivő útvonalon keresztül mint az intracelluláris Ca2+- és NO produkció. Másodlagos hírvivő szerepe is van a NO-nak, amely a légutakba diffundálva kifejti antimikrobiális tulajdonságait, ezzel központi szerepet játszva a légúti fertőzések elleni védelemben.

Válaszul a többféle környezeti tényezőre, a mikrobák kémiai jeleket szekretálnak, úgynevezett autoinducereket vagy quorum-sensing molekulákat, amelyek szabályozzák azon mikrobiális gének expresszióját, amelyek részt vesznek a biofilm képződésben, a perzisztenciában, a virulenciában, és egyéb életciklus folyamatokban. Tekintettel ezen molekulák patogenitására, nagy valószínűsége van annak, hogy ezeket a molekulákat érzékelni lehet, és választ is lehet adni rájuk.
Valószínűsíthető, hogy kórokozók által kiváltott légúti védelmen alapul az ember keserű ízérzete.  Ezen alapulnak a legújabb megfigyelések is, miszerint a keserű íz receptorok (T2R38) kifejeződnek az ember felső és az alsó légutainak hámszöveteiben.

Továbbá, az alsó légutakból származó tenyészetek in vitro stimulálása különböző keserű ízű vegyületekkel, megnövelték  az intracelluláris Ca2+ szintet és a ciliumok mozgásának frekvenciáját is. Egészen eddig, a T2R38 természetes ligandumait az emberi légutakban nem azonosították. A felső légúti hámszövet stimulálása  Ca2+ függő NO  termelést vált ki, ami megnöveli a nyálka clearance-t és a ciliumok csapásának frekvenciáját. A jelentősen eltompult NO-függő ciliáris választ, Gram-negatív quorum-sensing molekulák expozíciója követi, az ilyen eltompult válasszal rendelkező személyek nagyobb valószínűséggel fertőződnek Gram-negatív baktériumokkal mint pl. a P. aeruginosa-val. A Pseudomonas-nak való hosszú távú kitettség toxikus hatással van bizonyos légúti sejtvonalakra. A T2R38 rendszer segíti azt a mechanizmust amely megelőzi a fertőzést és a biofilm kialakulását a baktériumok korai felismerésére és felszámolására. Ahol ez a rendszer alulműködik, a Gram-negatív baktériumok megtelepednek, és kialakul a felső légúti fertőzés. A keserű ízérző receptorok gyorsabban evolválódtak az idő folyamán mint egyéb G-proteinnel kapcsolt receptorok, esetleg alkalmazkodtak a változó bakteriális szignálokhoz. Megfigyelés alapján azok az emberek akiknek több nem-ízlelő allélja van, - hidegebb éghajlaton élnek, a rájuk ható evolúciós nyomás relaxált-, mivel lakóhelyükön kevesebb a kórokozó mint a melegebb  éghajlaton.

A kutatás alapján kifejleszthetnek egy orrspray-t, hogy aktiválják az ízreceptorokat, és fokozzák az emberek természetes védekezőképességét a felső légúti fertőzésekkel szemben.

Forrás: NewScientist, The Journal of Clinical Investigation, Kép

2012. november 1.

Papdiné Morovicz Andrea

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés