2020. október 22. csütörtök
Előd, Korinna
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A kemoterápia rezisztencia mechanizmusa melanómában - 2010-11-25 07:34:33 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A kemoterápia rezisztencia mechanizmusa melanómában

A bőr pigment sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat a melanoma malignum. Leggyakrabban az ártalmatlan anyajegyekből fejlődik ki olyan károsító ingerek hatására, mint az UV sugárzás vagy mechanikai ártalom. A betegség prognózisa a stádiumtól függ, de általánosságban elmondható, hogy a melanóma a legagresszívabb daganatok egyike. Kezelése sebészeti eltávolítás, radio- és kemoterápia. A közelmúltban egy igen ígéretes kemoterápiás szer került kifejlesztésre, ami úgy tűnt áttörést hozhat a gyógyításban. A szer hatása azonban sok esetben elmaradt. Ennek a rezisztenciának az okára derült fény.


A PLX4032 fedőnevű új daganatellenes szer ez év elején tűnt fel kiváló melanóma ellenes hatásával a nagyon ígéretes farmakológiai tesztelések végeztével. A klinikai tesztelés eredménye némely páciensnél majdnem teljes tumor regressziót mutatott. A legtöbbeknél azonban átlagosan hét hónappal a kezelés megkezdése után a gyógyszer hatása megszűnt és a tumor recidivált(1). A most megjelent két vizsgálat rámutat a PLX4032 bukásának okára, a rezisztencia valószínű mechanizmusára. 

A melanómás páciensek közel felében kimutatták a B-RAF fehérje mutációját, ami ismerten segíti a daganatos sejtek növekedését. A PLX4032-t a Plexxikon gyógyszerészeti cég alkotta a B-RAF szelektív gátlására. Egy tanulmány szerint(2) a szer 32 B-RAF mutáns páciensből 24-nél zsugorította a tumort. A tumorok azonban kivétel nélkül megtalálták a módját a kezeléssel szembeni védekezésre. Levi Garraway, a bostoni Dana-Farber Cancer Institute onkológusa kollégáival kimutatta, hogy egy daganatot elősegítő fehérje, a COT túlzott termelése pajzsként védi a sejteket a kemoterápiás szer támadásától. A COT magas szintje a tumoros szövetben a PLX4032 rezisztenciát mutató betegeknél háromból két esetben volt kimutatható(3).

A MAPK útvonal (teljes méretű kép)
 
Egy másik munkacsoport Roger Lo, a Los Angeles-i University of California dermatológusának vezetésével két másik mechanizmusra hívta fel a figyelmet. A tumor sejtek reaktiválják a szer által elnyomott B-RAF jelátviteli utat, vagy más fehérjéken keresztül stimulálják a tumor sejtek növekedését(4). A mechanizmusok fontosságának meghatározásához és a klinikai alkalmazáshoz még további nagyobb elemzések szükségek.

Az eredmények fontos lépések a PLX4032 rezisztencia mechanizmusának megértésében, és segíthetnek tumor diagnosztikai tesztek fejlesztésében. A gyógyszerészeti cégek már el is kezdték a szer klinikai tesztelését a növekedési jelátviteli út egy másik tagja, a MEK gátlásával ható gyógyszerekkel kombinálva. Garraway sejtkultúrás tesztelései során ez a kombináció kiküszöbölte a megemelkedett COT szint hatását.

A PLX4032 azért is ígéretes, mert nagyon szelektív a B-RAF-ra, ezáltal kevesebb mellékhatása van, mint más szereknek. A kutatók szerint a klinikusoknak valószínűleg négy vagy több szer kombinációjából álló kemoterápiás koktélokat kell alkalmazniuk az eredményes harc érdekében, hasonlóan a rezisztens baktérium törzsek elleni antibiotikum koktélokhoz. Minél több támadásponton hatnak a szerek, annál nagyobb az esély a tumor teljes eliminációjára, persze szem előtt tartva a lehető legkevesebb mellékhatás fontosságát.

Nature News, 2010. november 24.

Veres Dániel

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés