2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A kávézás a génjeinkben van - 2011-04-08 11:11:14 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A kávézás a génjeinkben van

A kávé és hatóanyaga a koffein számos támogató és támadó kritikának van kitéve nap, mint nap a tudomány oldaláról. Egyesek szerint örökké élünk tőle, míg mások szerint a pszichés és fizikai függőség Mekkája. A hatást mindenki ismeri. A rendszeres fogyasztók számára elviselhetetlen lenne az élet koffein nélkül. Egy új kutatás a genetika fegyverével mutat rá a lehetséges okokra.

A kávé hatóanyagait vizsgáló kutatók két gént fedeztek fel, melyek összefüggésben állnak a koffein bevitel szabályozásával. A több intézet összefogásával készült tanulmány szerzői 47 341 amerikai teljes genomját vizsgálták, hogy megkeressék a kávéfogyasztás és annak mértékét befolyásoló genetikai tényezőket.

A vizsgált személyek kormoszómáin két lókuszt (7p21 és 15q24) találtak, melyeken olyan gének helyezkednek el, melyek összefüggésbe hozhatóak a koffein metabolizmusával. A 7p21 lókusz közel az ahr génhez és a 15q24 lókusz, mely a cyp1a1 és cyp1a2 gének között helyezkedik el. Az említett gének közül a  cyp1a2 a koffein metabolizmusában szerepet játszó citokróm P450 izoformát, a CYP1A2 fehérjét,  míg az ahr gén az AHR (aryl hidrocarbon receptor) fehérjét kódolja, mely a CYP1A2 szabályozásában vesz részt. Kimutatták, hogy azokban az emberekben, akik naponta nagyobb mennyiségű kávét, vagy koffeintartalmú italt fogyasztottak, a két gén közül legalább az egyik nagyobb mértékben fejeződött ki, mint azokban a személyekben, akik nem, vagy csak kis mennyiségben fogyasztottak koffeint.  Eszerint tehát a koffein metabolizmusában részt vevő gének megnövekedett expressziója, így a koffein lebontást végző enzimek emelkedett szintje váltja ki a koffein iránti vágyat és tehető felelőssé a nagyobb mennyiségű koffeinbevitelért.

A koffein számos élettani hatással rendelkezik: megváltozik az alvási mintázat, az energia szintek eltolódnak, befolyásolja a hangulatot és hat mind a mentális, mind a fizikai teljesítőképességre. A koffeinfogyasztás mögötti genetikai komponensek feltárása segíthet a koffeinfogyasztás által befolyásolt hatások megértésében, illetve a feltárt génváltozatok további elemzése betekintést engedhet a metabolizmus sebességén keresztül a koffein keringési idejének és így az élettani hatások hosszának vizsgálatába.

A dohányzáson és az túlzott alkoholfogyasztáson túl jelen tanulmány bizonyítja, hogy az ember sok viselkedési formája és akár az életstílusa mögött genetikai faktorok is megbújhatnak. Ám tény, hogy ez az első genom szintű vizsgálat, mely a népesség 90%-át érintő koffein fogyasztás hátterét keresi. A felfedezés további hasonló kutatások lehetőségére hívja fel a figyelmet akár a táplálkozással, akár az életvezetéssel kapcsolatos szokások esetében.
A kutatók eredményeiket  a PLoS Genetics-ben publikálták.

ScienceDaily, 2011. április 06.

Veres Dániel

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés