2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A kardfogú béka az evolúció magányos élőlénye - 2014-02-24 20:54:50 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A kardfogú béka az evolúció magányos élőlénye

Faj: Odontobatrachus natator
Élőhely: gyors folyású folyók és vízesések, Nyugat-Afrika dombvidékei

Azok a korábbi elképzelések, amelyek szerint a békák aranyos kis állatok , amelyek csak a legyekre veszélyesek, már a múlté.  Az Emei bajszos varangyok (Leptobrachium boringii) hímjei a nászidőben a felső állkapcsukon tüskéket növesztenek, amelyeknek valószínűleg a más hímekkel való harcban jelentősek; egy másik afrikai faj, a guineai szőrösbéka (Trichobatrachus robustus) karmokat növeszt a lábujjaira, hogy harcoljon a riválisaival.


Ez a “félelmetes”  lista most egy új fajjal bővült, a kardfogú béka egyedei egy pár erős “agyarral” rendelkeznek, és táplálékuk egy részét más békák alkotják. Bármilyen hihetetlennek is tűnik, de a legfrissebb kutatások arra utalnak, hogy ez a faj valóban ragadozó.  Ezek a foggal rendelkező békák egy korábban ismeretlen családba tartoznak, és genetikailag különböznek az összes többi fajtól. Napjainkban az ilyen felfedezések rendkívül ritkák.Balra: Emei bajszos varangyok (Leptobrachium boringii) hímjeifelső állkapcsukon tüskékkel,
jobbra: a guineai szőrösbéka (Trichobatrachus robustus) karmokat növeszt a lábujjaira.
Forrás1, Forrás2


Az Odontobatrachus natator 
(Odontobatrachidae cs.) nyugat–afrikai gyors folyású patakok, vízesések környékén élő faj.  Számos békafaj él  a hegyi patakokban a világ minden táján, ezért Michael Barej és kollégái a  berlini Evolúciós és Biológiai diverzitás  központjából megpróbálták meghatározni, melyik családba is tartozik ez a kardfogú béka.

A csapat a vadonból gyűjtött be békákat és a faj molekuláris " vonalkódjának" segítségével kereste a genetikai rokonsági kapcsolatot más békákkal. Legnagyobb meglepetésükre ez a faj nem mutatott szoros kapcsolatot semmilyen más béka családdal. Feltételezéseik szerint mintegy 100 millió évvel ezelőtt ez a család különvált a többitől,
"A molekuláris összehasonlítás alapján kiderült, az utolsó közös ős valamikor a kréta kor idején élt" mondja Barej. Ez azt jelenti, hogy a kardfogú békák egy új családba tartoznak.

Egy új állatfajt  felfedezni a legtöbb biológus álma, de találni egy új genust, sokkal több, mint amit bárki is remélhet. De ahhoz, hogy egy teljesen új családra bukkanjanak, valóban nagyon ritka.

Ranoid típusú békák törzsfája (mitokondriális és sejtmagi DNS szekvenciák alapján) Forrás

 
"A hatalmas agyarakról”: Ezek körülbelül egy milliméter hosszúak, és az egyetlen fogak a kardfogú béka alsó állkapcsában. A felső állkapocsban ezzel ellentétben sok apró fog található. Ahhoz, hogy megtudja, mi a szerepe az “agyaraknak”, Barej megvizsgálta egy példány gyomrának tartalmát. Amit talált, az egy másik béka maradvány volt. Lehetséges, hogy az agyarakat vadásztra használják, de mivel senki sem látta az O. natator-t békát enni, a feltételezés nem bizonyított. Az még nem ismert, hogy a békák alkotják az  O. natator fő zsákmányát, vagy csak alkalmanként fogyasztják el őket”.


 
CT-scan a kardfogú béka koponyájáról Forrás

A béka kannibalizmus nem ismeretlen az állatvilágban. "Ez gyakori a nagytestű fajoknál” mondja Hudson. " Ennek egyik formája a fiatal egyedek kannibalizmusa, vagy amikor ragadozóként elfogyasztják a kisebb fajokat. A békák általában korlátozott mértékben ragadozók a szájuk mérete miatt, így gyakran megpróbálnak mindent megenni, ami elég kicsi ahhoz, hogy beleférjen a szájukba".


Források: New Scientist, Frontiers in Zoology, Képek

2014. február 24.

Nemes Nagy Zoltán

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés