2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A „kambriumi robbanást” a légköri oxigénszint emelkedése és a ragadozók megjelenése együttesen segíthette elő - 2013-08-14 21:14:56 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A „kambriumi robbanást” a légköri oxigénszint emelkedése és a ragadozók megjelenése együttesen segíthette elő

A kambriumi robbanásra, a proterozoikum-kambrium határán bekövetkező felgyorsult fajkeletkezésre több magyarázat is született. Az ökológiai elméletek a ragadozó-zsákmány kölcsönhatásra koncentrálnak, amivel meg tudják magyarázni a komplexitás-növekedést, de annak időpontját nem. A környezeti tényezőkre – a légköri oxigénszint emelkedésére - összpontosító elméletekre ennek a fordítottja igaz. A ma élő soksertéjű férgek elterjedésének oxigénfüggését vizsgáló kutatás segíthet egyesíteni a két elméletet.
 

A földi élővilág őstörténetében „kambriumi robbanás” néven emlegetjük azt az 540 millió éve kezdődött 40 millió évig tartó periódust, amelyben a ma elő törzsek - a rovaroktól a gerincesekig – mindegyikének az ősei kialakultak. A fosszilis és molekuláris bizonyítékok szerint a többsejtű állatok primitívebb formái már néhány százmillió évvel korábban is elterjedtek voltak. A korábbi lassú, egyenletes fejlődéssel szemben mi gyorsította fel evolúciós időléptékben „hirtelen” a fajképződés folyamatát?

A korábbi, egy-egy tényezőre koncentráló elméletek helyett integrált magyarázattal állt elő Erik Sperling és a Harvard University földtudományi kutatócsoportja. A mai soksertéjű férgek (lásd az ábrán) tanulmányozása alapján feltételezik, hogy a légköri oxigénszint emelkedése tette lehetővé a húsevők kifejlődését. A ragadozók megjelenése pedig olyan „fegyverkezési versenyt” indított el az akkori élővilágban, amely megmagyarázza a kambriumi robbanást.

A kőzetminták alapján a légköri oxigénszint emelkedés a kambrium kezdetére esik. A magasabb oxigénszint volt az, amely fedezte a zsákmány üldözésének és megemésztésének nagyobb energiaigényét. Közleményükben, amely a PNAS július 29-i számában jelent meg, felvázolják a ragadozók és zsákmányaik közötti evolúciós versengést: a ragadozók újabb és újabb „fegyvereire” a zsákmányállatok más-más védekező mechanizmussal válaszoltak, ez a visszacsatolás lehetett a felgyorsult komplexitás-növekedés hajtóereje.
 

A tengerfenéken élő polychaeták (soksertéjű férgek) között ragadozók és növényevők is vannak. A ragadozó fajok azonban ritkák vagy hiányoznak az oxigénhiányos régiókban – állapítja meg a kutatás.
Forrás


A ragadozó-oxigén összefüggés alapgondolata a mai soksertéjűek, a földigilisztákkal rokon, tengerfenéken élő kis férgek tanulmányozásából származik. Korábbi kutatások eredményeit egyesítve 68 különböző élőhelyen élő összesen 962 féregfaj eloszlását határozták meg. A ragadozó fajok eloszlására nyilvánvaló összefüggést találtak: az alacsony oxigéntartalmú vizekben a ragadozó fajok száma is kisebb volt, sőt, bizonyos területeken teljesen hiányoztak is.

Az evolúciós „fegyverkezési verseny” illetve az oxigénszint emelkedés gondolata külön-külön már korábban is felbukkant a kambriumi robbanás magyarázataként – figyelmeztet Guy Narbonne, a Queen’s University (Kingston, Ontario) paleobiológusa. Nicholas Butterfield, a University of Cambridge paleobiológusa pedig kissé szkeptikus az elmélettel kapcsolatban. Úgy véli, hogy azok a sekély tengerfenéki területek, ahol a kambriumi élőlények többsége élhetett, oxigénnel jól ellátottak voltak, így ez nem korlátozta a ragadozók elterjedését. Szerinte az evolúciónak egyszerűen ilyen sok időre volt szüksége a komplexitás egy olyan szintjének eléréséhez, ami aztán már felgyorsította a fejlődést.

Források: PNAS, Science news, Kép 

2013. augusztus 14.

Sugár Dániel


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés