2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A kalcium szerepe a Parkinson kór kialakulásában - 2010-11-11 10:54:04 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A kalcium szerepe a Parkinson kór kialakulásában

A Parkinson kór egy az öregedéssel összefüggő neurodegeneratív folyamat. A motoros koordináció zavarával járó betegség kiváltójának egy specifikus középagyi terület neuronjainak elhalását tartják. A sejtszám csökkenés okára számos elmélet létezik, de a kielégítő válasz még várat magára. A Nature-ben megjelent tanulmány a kalcium és ezen keresztül az oxidatív stressz szerepére hívja fel a figyelmet.

A parkinsonismus oka a mesencephalon substancia nigra régiójának pars compactájában (SNc) kieső dopaminerg neuronok hiánya. Az itt található „pacemaking” sejtekből induló ütemes dopaminerg projekciónak szerepe van többek között a mozgáskoordinációban és a kedélyállapot alakulásában. Az SNc evolúciós fejlődése során viszonylag nagy tartalékokat halmozott fel. A pár ezer idegsejtből álló állomány 60-70%-os pusztulása esetén még nem nyilvánulnak meg a klinikai tünetek. Nagyobb mértékű kiesés általában a kései időskorban következik be. Ezt a leggyakoribb idiopathiás formát nevezzük Parkinson kórnak. A ritkább fiatal kori formák lehetnek toxikus etiológiájuak, valamilyen agyi történés következményei (pl.stroke), vagy elvétve genetikai defektus állhat a háttérben.  A tünetek bradykinesia, nyugalmi tremor és rigiditás. A tudatosan koordinált mozgások végrehajtása azonban nem okoz nehézséget a betegeknek.

Az SNc sejtjeinek sérülékenysége magasabb fokú, mint a környező területeké. Ennek okát a mitokondriális oxidatív stresszben keresik, de a kitüntetett lokalizáció kérdéseket vet fel. Jaime Guzman, a chicagoi Northwestern University kutatója kollégáival egereken vizsgálta az agy két eltérő területének, a pacemaker aktivitású SNc-nek és a környező nem-pacemaker állomány kalcium aktivitásának hatását.

Eredményeik rámutattak, hogy az L-típusú csatornákon áthaladó kalcium influx magasabb szintű oxidatív stresszt váltott ki a substantia nigrában, mint a környező idegsejtekben. Ez a stressz okozza a szabadgyök terhelésen keresztül a fehérjék és a DNS degradációját, ami végül a sejtek halálához vezethet. James Surmier kutató szerint a normális pacemaker aktivitásban szerepet játszó kalcium csatornák valójában nem esszenciálisak.  Csökkent működésük esetén más ioncsatornák átveszik a feladatot. A kalcium-csatorna- blokkolókkal kezelt egerekben a sejtet károsító hatások visszaszorultak, míg a sejtek normális pacemaker aktivitása fennmaradt.

A vizsgálathoz DJ-1 KO egereket használtak. A DJ-1 (vagy PARK-7) egy korai Parkinsonnal asszociált gén, melynek kiütése két biológiai oxidációt szétkapcsoló fehérje (az UCP4 és UCP5) expresszióját szabályozza le. Ennek következménye a mátrix fehérjék kalciumhoz kötődő megnövekedett oxidációja főleg az SNc neuronokban.

Az eredmények magyarázatot adnak Cristoph Meier, a University Hospital Basel kutatójának korábbi megfigyelésére, miszerint az antihipertenzív szerek közül  a kalcium-csatorna gátlók csökkentik a Parkinson kór kialakulásának kockázatát. A kalcium-csatorna-gátlókat (pl. Verapamil) legfőképp magas vérnyomás ellen adják. A dihipropiridinek (DHP) csoportjába tartozó közepes hatástartamú Isradipin már a farmakológiai tesztelés II., klinikai fázisában van a korai Parkinson-kórban szenvedők gyógyítására.

A Parkinson kór jelenlegi kezelése az L-DOPA, ami egy dopamin prekurzor. A szervezetben dopaminná alakulva fejti ki hatását, de a központi idegrendszeri hatások csak kb. 10%-ban manifesztálódnak. A kezelésnek komoly vegetatív idegrendszeri mellékhatásai vannak a tolerancia kialakulásáig, ami több  hét is lehet. Sajnos az L-DOPA kezelés átlagosan 4-5 évig hatásos, utána hatástalan. Egy új gyógyszer kifejlesztése remélhetőleg még a betegség kialakulása előtt megállítja a folyamatot.

Veres Dániel
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés