2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A „jó” koleszterin lehet a tumorsejtek új ellensége - 2011-04-12 17:12:57 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A „jó” koleszterin lehet a tumorsejtek új ellensége

A daganatos megbetegedések elleni harc egyik legnehezebb feladata, hogy olyan fegyvert találjanak, ami specifikusan csak a tumorsejtek ellen fejti ki hatását, miközben az egészséges sejtek működését nem befolyásolja. Egy Amerikában folytatott kutatás szerint ennek a problémának egyik megoldása a HDL koleszterin lehet.

A szervezetben a zsíranyagcsere egyik fontos funkciója, hogy a sejtek számára nélkülözhetetlen koleszterint előállítsa. A koleszterin elengedhetetlen alkotóeleme a sejtmembránnak, a sejtmembrán rugalmasságának kialakítása ugyanis a koleszterin feladata. Az idegrendszerünket támogató gliasejtek membránja például hozzávetőleg 90%-ban tartalmaz koleszterint. A koleszterin kapcsán még fontos tudni, hogy a szetránvázas hormonok szintézisének a kiindulópontja. Csak e két példán keresztül is belátható, hogy a koleszterin az élethez elengedhetetlen, mert nélkülözhetetlen komponense az emberi és állati szervezetnek

Élettani szempontból nem is maga a koleszterin az érdekes, hanem az, hogy milyen módon szállítódik a szervezetben. A koleszterin szállítása kis csomagok formájában történik. A csomagolóanyag a sejtmembránokhoz hasonló kémiai felépítésű, de attól eltérő szerkezetű:  fehérjéket is tartalmazó foszfolipid burok alkotja, de a sejthártyától eltérően nem kettő, hanem csupán egy rétegben. A csomag belsejében eltérő arányban a következő komponensek találhatók: koleszterin észterek, szabad koleszterin és trigliceridek. Ezeket a csomagokat lipoproteineknek nevezzük. A koleszterint relációjában négyféle lipoproteint különböztetünk meg, aszerint, hogy milyen azok sűrűsége. Növekvő sorrendben ezek a következők: chylomicronok, VLDL (very low density lipoprotein – nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein), LDL (alacsony sűrűségű) és HDL(magas sűrűségű).

 Az LDL vagy köznapi nevén „rossz” koleszterin a koleszterinszintézis helyéről szállítja a koleszterint a vérben a sejtek felé, akik azt receptor közvetített endocitózissal veszik fel. Ha a sejtek számára elegendő koleszterin áll rendelkezésre, csökken a felszínükön az LDL megkötésére alkalmas receptorok száma, így nem vesznek fel több LDL-t, ami miatt az a véráramban reked, ahol aztán az erek falában lerakódva az érrendszeri betegségek egyik legjelentősebb okozója.

Ezzel szemben a HDL vagy „jó” koleszterin feladata, hogy az extrahepatikus sejtekből és az artériák falából koleszterint szállítson a májba, ahol a lebontásuk zajlik.

A HDL sejtbe jutása az SR-B1 nevű receptoron keresztül történik. Ennek a receptornak egyik sajátossága, hogy csak májsejtek és tumorsejtek expresszálják, így a HDL-t csak ez a két sejttípus tudja felvenni. Ezt a speciális tulajdonságát használták ki a Texas egyetem az MD Anderson Rákcentrum és az Észak Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának kutatói, amikor hordozómolekulaként használták olyan siRNS-ek számára, melyekkel így specifikusan tudták gátolni a tumorsejteket.

Az siRNS (kis interferáló RNS) egy 20-30 bázispár hosszúságú RNS, amely a vele komplementer, fehérjét kódoló messenger RNS molekulát képes specifikusan eliminálni. A siRNS-ek tehát nem gátolják a gén átíródását mRNS-sé, de a képződött mRNS molekulák elbontása révén képesek megakadályozni a fehérje átíródását. Ma már a bioinformatika és a kísérletes munka feljődésének és az ezek nyomán felhalmozódott adatoknak köszönhetően nagyon sok siRNS célpontot ismerünk, vagyis pontosan megmondható, hogy melyik mRNS-t melyik siRNS képes eliminálni. A fentiekből látható, hogy a HDL-be csomagolt megfelelően kiválasztott siRNS ideális eszköz lehet tumorsejtek egyes génjeinek gátlására.

Régebben is folytak kísérletek, amelyek arra irányultak, hogy tumorsejteket semlegesítsenek siRNS használatával. Ezeknek a kísérletekben a kutatók két problémával találták szembe magukat. Az egyik, hogy ha az siRNS nem egy hordozómolekulába van csomagolva, akkor azelőtt megsemmisül mielőtt a hatását kifejthetné, a másik, hogy nem találtak olyan hordozómolekulát ami specifikus lenne tumorsejtekre. Így nem tudták megoldani azt a problémát, hogy az siRNS-ek egészséges sejtekbe jutva ne gátolják azok normális működését. Erre nyújthat megoldást a HDL molekula, amelynek előállították mesterséges változatát, amit rHDL-nek neveztek el és a kutatócsoport állítása szerint stabilabb, mint a természetes változat.

A kutatók először megvizsgálták az SR-B1 receptor eloszlását és az rHDL adszorpcióját egerekben, amikbe előtte tumorsejteket fecskendeztek. A várakozásoknak megfelelően ezek a molekulák felhalmozódtak a májban és a rákos sejtekben, de máshol nem voltak kimutathatók. Újabb vizsgálatokkal kimutatták, hogy a máj által felvett molekuláknak nem voltak kedvezőtlen hatásai. A vizsgálat során a kutatók inaktiválták a tumorsejtek STAT3 és FAK génjeiről átíródott mRNS-eket erre specifikus siRNS-ek segítségével.

A két gén (FAK és STAT3) által kódolt fehérjék fontos szerepet játszanak a tumorsejtek növekedésében és migrációjában, de részt vesznek egészséges sejtek működésében is. Ha a kísérletekben csak az siRNS/rHDL komplexet használták, akkor ez önmagában 60-80% - kal csökkentette a tumorsejtek számát és méretét, míg kemoterápiával kombinálva az eredmény 90% feletti volt.

A klinikai kísérletek gyorsítása érdekében a kutatók azonosítottak 12 gént, amelyek biomarkerként működve válaszolnak a STAT3-at célzó terápiára, vagyis jelzik, hogy a STAT3 eliminálása milyen hatásfokú a kezelés eredményeként. Így hamarosan megkezdődhetnek a humán kísérletek, amelyek talán újabb fontos lépést jelenthetnek a rák elleni küzdelemben.

Az eredei publikáció itt olvasható (pdf)

ScienceDaily (2011, április 10)

Bódi Balázs

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés