2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A jó és rossz hatalma - 2010-04-23 07:00:13 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A jó és rossz hatalma

A Harvard egyetem legújabb kutatásai szerint a morális cselekedetek növelik az akaraterőt és a fizikai teherbírást. A kísérlet azon résztvevői, akik jót cselekedtek – vagy csupán elképzelték, hogy másokon segítenek – közben jobban teljesítettek egy fizikailag megterhelő feladatot.

A Social Psychological and Personality Science című folyóiratban közölt tanulmány hasonló, ha nem nagyobb fizikai teljesítőképesség-növekedést mutat a gaztettek elképzelése közben. Kurt Gray, a Harvard Egyetem pszichológus doktorandusza „erkölcsi önbeteljesítő jóslat”-nak nevezi a jelenséget.

Szerinte „az emberek a jó vagy rossz cselekedeteket végrehajtó személyeket hatékonyabbnak, nagyobb akaraterővel bírónak, és összességében erősebbnek látják. Valójában ha jónak, vagy rossznak gondolják magukat, az emberek önmagukban testesítik meg ezeket az ideákat, és lelkileg, de akár fizikailag is erősebbé válnak.”

Gray eredményei ellentmondanak az általános vélekedésnek, hogy csak azok képesek hősies tettekre, akik nagyfokú akaraterővel és önkontrollal rendelkeznek. A kutatás inkább azt mutatja, hogy már a hősies tettekre irányuló szándék is képes erőt kölcsönözni az egyénnek.  „Gandhi és Teréz Anya valószínűleg nem úgy született, hogy emberfeletti önkontrollal rendelkezett, valószínűleg azáltal nyerték el ezt a képességet, hogy másoknak próbáltak segíteni”- számol be a kutató, aki szerint a morális cselekedetek képesek az egyszerű embert kimagasló személyiséggé formálni.

A jelenség több szempontból is jelentős. Az eredmények segíthetnek új önkontroll technikák kidolgozásában is, például a fogyókúrázók, vagy a szenvedélybetegek esetében. Ha segítünk másokon, sikeresebben nézhetünk szembe a kísértéssel. Az eredmények akár a szorongás és a depresszió kezelésében is felhasználhatók. Gray szerint a másoknak nyújtott segítség a legjobb módja a saját életünk feletti irányítás visszanyerésére.

A kutató megállapításai két vizsgálaton alapulnak. Az elsőben a résztvevőknek adtak egy dollárt, és lehetőséget kaptak, hogy megtartsák, vagy felajánlják jótékony célokra. Ezután megkérték őket, hogy tartsanak felemelve egy 5 font tömegű (2,27 kg) súlyt, addig, amíg csak bírják. A jótékony célra adakozók átlagosan 10 másodperccel tovább voltak képesek megtartani a súlyt.
A második kísérletben a résztvevők felemelve tartottak egy súlyt, miközben olyan kitalált történeteket kellett írniuk magukról, amelyben segítenek másokon, ártanak valakinek, vagy olyan dolgot tesznek, ami semmi hatással nincs a másikra. Az előző vizsgálathoz hasonlóan azok, akik arra gondoltak, hogy valami jót cselekednek, szignifikánsan jobban teljesítettek, mint azok, akik mások számára közömbös tettekről írtak.

Meglepő módon azonban a képzeletben gonosz dolgokat elkövetők még jobb eredményt értek el, mint azok, akik jótevő szerepben tetszelegtek. Gray szerint mindegy, hogy jó, vagy rossz, úgy tűnik, a morális cselekedetekben komoly erő lakozik. Az emberek gyakran ránéznek a hősökre vagy a gonosztevőkre, és azt gondolják: „Erre én sosem lennék képes” vagy „Sosem lenne erőm megtenni ezt”. A kutatás eredményei alapján azonban úgy tűnik, hogy az erő csupán egy következménye, nem pedig az oka a morális tetteknek

ScienceDaily 2010.04.21

Borsics József


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 12, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés