2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A HPV-vakcina férfiaknál is hatékonyan véd - 2011-02-09 07:29:53 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A HPV-vakcina férfiaknál is hatékonyan véd

A köztudatban a humán papillómavírus (HPV) fertőzést egyre inkább a méhnyakrákkal társítják, így az egyik leggyakoribb rettegést keltő melléklete a rákszűrő vizsgálatoknak. Azonban ez a kórokozó nemcsak nőknél okoz betegséget, hanem gyakran a férfiaknál is. A hosszú évek alatt kifejlesztett vakcináról korábban azt hitték, férfiakban kevésbé hatásos, ám egy nemrég napvilágot látott tanulmány cáfolja a hiedelmeket.

A papillómavírusok (Papillomaviridae) a burok nélküli DNS-vírusok egy ősi és diverz családja. Nagy ellenálló képességű vírusok, melyek csak keratinizálódó sejtekben képesek sokszorozódni. A vírus specifikus receptor-ligandum kapcsolaton keresztül kapcsolódik a sejt felszínéhez, majd endoszómákban szállítódik a sejt belsejébe, ahol egy kapszid fehérje szétszakítja a membránt, így a vírus genom a sejtmagba juthat. A sejtbe jutást követően virális onkogének a megfertőzött sejt tumor szuppresszor fehérjéit inaktiválva serkentik a sejt növekedését, és váltják ki tumor képződését. 

A humán papillóma vírus (HPV) víruscsoport bőrön és nyálkahártyán okoz elváltozásokat. Több, mint száz típusát azonosították. Daganatot okozó képességük alapján három csoportot különböztetünk meg: magas rizikójú (HR), nagy valószínűséggel rákot okozó (pl.16-os, 18-as típus), a nem azonosított vagy átmeneti kockázatú (NA – pl.40-es, 42-es) és az alacsony kockázatú (LR), rákot nem okozó típust (pl.6-os, 11-es). 

A HPV klinikai megjelenési formái:

A papillóma avagy vírusos szemölcs (verruca vulgaris) jóindulatú laphám-daganat, mely többnyire karfiolszerű növedék formájában jelentkezik, például a kézfejen vagy talpon, ahol befelé nőve igen nagy fájdalmat okoz.
A gége-papillomatosis a gége jóindulatú epitéliális neoplazmája. Juvenilis és felnőttkori formája is van. Mindkét típus főleg a hangszálakon fordul elő, ám a felnőttkoriak felszínesebbek, mint a juvenilisek.
A vírus más típusai hüvelyben, méhszájon, szeméremajkakon, húgycsőben, végbélnyíláson szaporodnak. A nemi szervi régióban többféle megjelenési forma is ismert: gyulladás, condyloma acuminatum, cervikális intraepiteliális neoplázia.
A gyulladás által érintett területeken felmaródás látható.
A condyloma acuminatum nemi úton terjedő jóindulatú daganat, amely akár nagyobb hámfelületekre is kiterjedő karfiolszerű növedéket okoz. Vérellátási zavarok miatt gyakran részben elhal vagy begyullad, kialakulását elősegíti, ha más nemi betegség is jelen van.
A cervikális intraepiteliális neoplázia a rák legkezdetlegesebb, csak hámra kiterjedő formája, melyet leggyakrabban rákszűrő vizsgálatok során fedeznek fel. Az még nem ismert, hogy mekkora arányban képes valódi rákká fajulni.
A HPV 6-os és 11-es típusa a genitális szemölcsök mintegy 90%-áért felelős, a 16-os és 18-as típusa okozza a méhnyakrákot az esetek több, mint 70%-ában.

Megelőzés:

Mint minden szexuális úton terjedő betegségnél, a HPV okozta kórképek esetében is a leghatékonyabb megelőzési forma a monogám párkapcsolat.
A rákszűrésekkel a méhnyakrák már korai stádiumában felismerhető.

Kezelés:


A helyileg alkalmazott jódos kezelés rendszerint hatékony kezelési mód a szemölcsökre. A folyékony nitrogénes fagyasztás is elterjedt. A fagyasztás után a szemölcs helyén hólyag képződik, mely sterilen megnyitva gyorsan gyógyul. A szemölcsök sebészetileg is eltávolíthatóak, ám, ha a kezelés felületes, akkor a szemölcs kiújul, ha pedig túl mély, akkor heg képződik. Ecsetelésre keratolítikus (keratint oldó) készítményeket használnak, általában szalicilsavat.
Cervikális intraepiteliális neoplázia esetén alkalmazzák a méhszájplasztikai műtétet. Ekkor eltávolítják a kóros szöveteket, és ezzel vizsgálható az elváltozás súlyossága és kiterjedése, mely alapján további kezelés javasolható.

forrás: www.hazipatika.com, www.eum.hu

A HPV vakcináról 2006-ban kiderült, hogy lányoknál véd a méhnyakrák ellen, azonban az oltóanyag előnyeit kezdetben fiúknál nem vizsgálták, illetve a vizsgálatok többsége azt az eredményt hozta, hogy férfiaknál kisebb eséllyel véd. (1) (2). Pedig a HPV okozta fertőzések és betegségek férfiaknál is előfordulnak, sőt a genitális szemölcsök az egyik leggyakoribb tünetei a szexuális úton terjedő HPV fertőzöttségnek. A méhnyakrákkal ellentétben a genitális szemölcsöket az érintettek gyakran nem veszik elég komolyan, nem betegségként kezelik, hanem csak valami kellemetlenségként. Pedig gyakori probléma a fiataloknál, és amellett, hogy depressziót, önbizalomhiányt okoz, szövődményei elég súlyosak lehetnek (például anogenitális tumorok kiváltója).

Joel Palefky, MD a University of California,San Francisco professzora és Anna R. Giuliano, Ph.D., a H. Lee Moffitt Cancer Center and Research Institute kutatója által vezetett kutatcsoport a 6-os, 11-es, 16-os, 18-as HPV típussal szemben aktív kvadrivalens (négykomponensű) vakcina külső genitális léziók és az anogenitális HPV-fertőzések kialakulásával szembeni hatékonyságát vizsgálták fiúk és férfiak esetében.

4065, különböző származású, 16 és 26 év közötti fiú és férfi vett részt egy dupla vak kísérletben. A dupla kísérlet lényege, hogy a vizsgált személyek egy része placebot, másik részük az erdeti oltóanyagot kapta, ám sem a kísérletben résztvevők, sem pedig a kísérletet végzők nem tudták, hogy a vizsgált személyek közül ki melyik csoportba tartozik. A kísérletben résztvevők 85%-a saját bevallása szerint csak nőkkel létesített szexuális kapcsolatot, a többiek férfiakkal is.

A hatásvizsgálatokat két csoporton végezték. Az egyik csoportba azok az emberek tartoztak, akik a kísérlet előtt biztosan nem voltak kitéve HPV fertőzésnek (ez a csoport a per-protocol-„PP” csoport), a másikba pedig akiknél a vizsgálatokat megelőző illetve fennálló HPV fertőzöttséget nem vették figyelembe (intention-to-treat – „ITT” csoport). Az oltóanyag igen hatékonynak bizonyult mind a léziók (a PP csoportban 90,4%, az ITT csoportban 65,5%), mind a tartós fertőzés kialakulása ellen (per-protocol populációban 85,6%, ITT-populációban 47,8%). Az injekció helyén fellépő fájdalom gyakoribb volt azoknál, akik a vakcinát kapták, mint azoknál, akik placebot.

Az oltóanyag hatékonyságának bizonyítása férfiakban nagy előnnyökkel jár. A férfiak vakcinázása ugyanis tovább növeli annak a védelmi vonalnak az erősségét, ami a vírus továbbterjedése ellen lett kifejlesztve. Továbbá, bár valószínű, hogy a HPV fertőzés megakadályozása a nőkhöz hasonlóan férfiakban is megelőzi a vírustörzsek okozta daganatok kialakulását, ezt azonban még további klinikai vizsgálatokban kell igazolni.

A kutatás eredményei a New England Journal of Medicine folyóiratban jelentek meg.

Science Daily, 2011. február 5.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés