2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A hosszú élet titka az agyunkban rejtőzhet - 2010-08-05 01:46:49 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A hosszú élet titka az agyunkban rejtőzhet

Az  öregedés folyamatának megértésében egyre többet beszélünk a hosszú életet és az öregedést elősegítő gének kényes egyensúlyáról. Az egyensúly azonban nem hibátlan, hiszen minden és mindenki öregségre van kárhoztatva, így számtalan „öregedő csoport” igyekszik megtalálni a hosszú élet titkát. Egy friss kutatásban génmódosított egereken vizsgálták az egyik sirtuin fehérje szerepét, mely az öregedés jelátvitelének kalóriamegvonási pályájában ismert szabályozó tényező.

A Sirtuin fehérjecsalád angol neve Silent Information Regulator Two (Sir2). Ezek vagy hiszton-deacetiláz, vagy mono-riboziltranszferáz aktivitású molekulák, és az élővilág széles skáláján megtalálhatóak a baktériumoktól az emberig.  Befolyásolják az öregedést és szabályozzák a transzkripció, az apoptózis, és a stressztűrés folyamatát. A friss eredmények ezt a kalóriamegvonás alatti éberség és energia hatékonyság szerepkörével egészítik ki.

A kutatók két napos kalóriamegvonás után vizsgáltak két egércsoportot. Az egyik csoportban az egerek genetikailag módosított hipotalamusza a normálisnál több SIRT1 fehérjét termelt. A kontroll csoport összegyűlt egy kupacba, és békésen tűrte az éheztetést, míg a módosított csoport fokozottan aktív és izgatott volt. „Az eredmény meglepő,” mondja Shin-Ichiro Imai, a Washington University School of Medicine öregedés kutatója. „Ez azt mutatja, hogy a SIRT1 az agyban olyan folyamatokhoz kötődik, melyek elősegítik az állatok túlélését éhezés esetén. Ez talán összefügg az alacsony kalóriájú diéta élettartam növelő hatásával.” Az emelkedett SIRT1 szint növeli az energiafelhasználás hatékonyságát, ami segít az élelemkeresésben még hosszú éhezést követően is. Ez a hatékonység növekedés lassíthatja az öregedést, és növelheti az élettartamot. Ennek alapja az öregedési elméletekben rejlik, melyek szerint a reaktív oxigéngyökök (ROS), és más melléktermékek felhalmozódása az öregedés egyik fontos tényezője.

Imai előző kutatása a SIRT1 központi szerepét mutatta be a metabolizmust és az öregedést összekötő hálózatban. A gén variációi a Földön élő összes szervezetben megtalálhatók. Koordinálja a teljes test metabolikus reakcióit és irányítja az étkezésre adott választ. A SIRT-1 alacsony kalória bevitel esetén aktiválódik, ami a kísérleti állatok megnyúlt élettartamának hátterében is kimutatható. Az extra aktivitás kulcsa a hipotalamuszban rejlik, ami az olyan alapvető életfunkciókat iránytja, mint az éhség, testhőmérséklet, stressz válasz és alvás-ébrenlét ciklusok.

 A kutatások kezdetén Akiko Satoh, a cikk első szerzője figyelte meg az alacsony kalóriájú étrend hatására a SIRT1 szint emelkedését az agy specifikus régióiban, melynek következtében az azonos régióban található idegsejtek aktiválódtak. Ez az eredmény volt az alapja a folyamatosan fokozott SIRT1 fehérjét termelő egerek kitenyésztésének. „Ez az első alkalom, amikor a SIRT1 központi szerepe az alacsony kalóriájú kondíciókhoz való viselkedési adaptácóban bebizonyosodik,” mondja Satoh. Érdekes módon a BRASTO (brain-specific SIRT1-overexpressing) egerek testhőmérséklete is magasabb volt a két napos diéta után a kontroll csoporténál, melyek hőmérséklete csökkent. A testhőmérséklet szinten tartása is a hatékonyabb energiafelhasználás következménye.

A kutatók SIRT1 fehérjét előállítani képtelen egerek csoportján is végeztek kísérleteket. Az egerek aktivitása nem nőtt, testhőmérsékletük csökkent a diéta ideje alatt. Ez még inkább megerősíti a SIRT1 esszenciális szerepét a magas aktivitással és testhőmérséklettel járó válaszreakcióban.

A SIRT1 hipotalamuszban betöltött szerepének vizsgálata közben további érdekes eredmények kerültek napvilágra. A SIRT1 megnövelte egy specifikus táplálkozás szabályozással kapcsolatos receptor, a 2-es típusú orexin receptor termelését az érintett régiókban. Ez a receptor a metabolikus ráta, táplálék bevitel és inzulin érzékenység szabályozásában tölt be szerepet. Ezen kívűl az emelt SIRT1 szint növeli a bélben termelődő ghrelin hormonra való válaszkészséget, ami a hipotalamuszt stimulálja alacsony táplálékbevitel esetén. Mindezek a megállíptások alátámasztják a SIRT1 központi szerepét a kalóriamegvonásra adott hipotalamusz válaszban.

A kutatások további célja megvizsgálni, vajon a BRASTO egerek tovább élnek e a kontroll egereknél. A  Journal of Neuroscience július 28.-i számában megjelent eredmények azt sugallják, hogy az agy, különösen a hipotalamusz nagyon fontos szerepet tölt be az öregedés sebességének irányításában. A SIRT1 szintjének manipulációján keresztül olyan öregedéssel kapcsolatos problémák is kezelhetők lehetnek, mint az öregségi anorexia, ami az idős emberek étvágyának csökkenésével jár, de akár az élettartam növelése is elérhető ezen az úton.

A kutatók eredményeiket a Journal of Neuroscience júliusi számában közölték.

ScienceDaily, 2010-07-29

Veres Dániel

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés