2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A homoszexualitás lehetséges evolúciós szerepe - 2010-02-07 13:57:46 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A homoszexualitás lehetséges evolúciós szerepe

Az evolúciós logika szemszögéből a homoszexualitásnak nincs túl sok értelme. Úgy tűnik a jelleg örökölhető, ám mivel a homoszexuális férfiak ritkán nemzenek utódokat felmerül a kérdés: nem kellett volna, e jellegért felelős géneknek réges-rég eltűnniük? Mi lehet az értéke ennek a szexuális orientációnak, hogy ilyen régóta jelen van bármiféle reprodukciós előny nyújtása nélkül?Az egyik lehetséges magyarázat az, amit az evolúciós pszichológiával foglalkozók „rokonszelekciós hipotézis”-nek neveznek. Az elképzelés szerint a homoszexualitás indirekt előnyt jelent a közeli rokonok túlélésében. Az elv értelmében a homoszexuális hímek „fészek körüli segítőkként” saját genetikai prosperitásukat segítik elő. Az unokahúgok és fivérek önzetlen segítésével a család, így -részben- saját génjeik fennmaradását biztosítják.

A kanadai Lethbridge egyetem két evolúciós pszichológusa, Paul Vasey és Doug VanderLaan az elmúlt néhány évben a gyakorlatban igyekeztek igazolni az elképzelést a karibi térség Samoa szigetén. Azért választották ezt a helyszínt, mert a sziget kultúrája megkülönböztetett nemi „kategóriaként” (sem férfinak, sem nem nőnek tekintett) kezeli azokat, akik partnerükként azonos neműeket választanak. Nyelvükben a fa'afafine fogalommal illetik őket. A fa'afafine-ok nőiesek és felnőtt férfiak iránt mutatnak vonzalmat. E tiszta megkülönböztethetőség tette a helyszínt a vizsgálatra alkalmassá.

Korábbi kutatások rámutattak, hogy a fa'afafine-ok jóval önzetlennebbül viszonyulnak unokafivéreikhez és unokahúgaikhoz mint akár a samoai nők vagy a heteroszexuális férfiak a szigeten. Szívesen bébiszitterkednek, a gyerekeket zenére és művészetekre tanítgatják, sőt, még pénzügyi segítséget is nyújtanak az orvosi ellátás vagy a tanulmányok terén. Az új vizsgálat tárgya a fa'afafine-ek pszichológiája, hogy megtudjuk, önzetlenségük specifikusan rokonaikkal szemben mutatkozik meg, avagy általában a gyerekekkel szemben.

Nagyszámú fa'afafine-t toboroztak a vizsgálathoz illetve ehhez mérhető számú nőt és heteroszexuális férfit. Egy sor kérdőívet kaptak, melyekkel felmérték, mennyire szívesen segítik unokatestvéreiket (pl. tanítással, ajándékozássa, felügyeléssel), majd felmérték azt is, hogy általában mennyire hajlandóak más, nem rokon gyerekeket segíteni. Eredményeik, -melyeket e héten tettek közzé a Journal of Psychological Sciense-ben- erősen alátámasztják a Rokonszelekciós elképzelést. A résztvevő nőkhöz és heteroszexuális férfiakhoz képest a fa'afaine-oknál gyengébb kapcsolat mutatkozott a „jóságos unokabácsi énjük”  és a gyermekek iránt általában mutatott önzetlenségük között, vagyis általában erősebb szándékot mutattak a gyerekek segítésére, támogatására. A kutatók szerint ez a tudattalan különbségtétel teszi a fa'afain-okat képessé arra, hogy erőforrásaikkal úgy gazdálkodjanak, hogy az rokonaiknak kedvezzen, így biztosítva saját evolúciós prosperitásukat.

Vasay szerint „amennyiben a rokonszelekció az egyetlen mechanizmus mellyel a homoszexualitás génjei fennmaradhatnak, akkor a fa'afaine-oknak „szuper unokabácsiknak” kell lenniük.” Majd hozzáteszi: „a fa'afaine-ok önzetlensége a hozzátartozóikkal szemben jó eséllyel hozzájárul az azonos neműek iránti vonzalomért felelős gének evolúciós fennmaradásáért, de nem valószínű, hogy teljes mértékben ellensúlyozná a reprodukció hiányát.

Van ezeknek az eredményeknek bármi jelentősége Samoa-n kvíül? Igen is és nem is. A samoai kultúra nagyban eltér a legtöbb nyugatitól. Helyhez kötött és családközpontú, ezzel szemben a nyugati társadalmakban hangsúlyos az individualizmus és a homofóbia is jelen van. A családok nyugaton sokszor szétszórtak, csökkentve azt a szerepet, amit az „unokabácsik” betölthetnének. A kutatók szerint ez utóbbi szempont szerint a samoai kultúra reprezentatívabb ha arra a szociális szerveződésre vagyunk kíváncsiak, melyben a homoszexualitás valaha megjelent.

ScienceDaily (Feb. 4, 2010)

Györfi András Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés