2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A HIV rejtekhelye - 2010-03-09 22:42:30 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A HIV rejtekhelye

Az egyre hatékonyabb HIV elleni gyógyszerek szívfájdító közelségbe hozták a teljes gyógyulás reményét. Alkalmazásuk hatására a vírusszám olyan alacsonnyá válik, hogy a hagyományos tesztek ki sem tudják mutatni a jelenlétüket a vérből. Ám aki abbahagyja a gyógyszerek szedését, annak szervezetében a vírus előbújik az eddig többnyire ismeretlen rejtekéből és újfent elszaporodik. Egy új tanulmány azonosít egyet a HIV búvóhelyei közül, ami hozzájárulhat a kórokozó elleni küzdelem sikeréhez.


A tanulmány Robert Siliciano virológus (Johns Hopkins University, Baltimore) által felfedezett rejtélyre keresi a magyarázatot. Siliciano az eddig létező legérzékenyebb HIV teszt kidolgozója, és nem mellesleg az ő kutatócsoportja izolált először HIV-et olyan kezelt betegekből, akiknél már legalább 6 hónapja nem volt kimutatható a vírus a korábbi módszerekkel. Kutatócsoportja a vírusok genetikai anyagának szekvenciáját vizsgálva azonosította azokat a fertőzött sejteket, amelyek a kórokozót termelték. A kutatók olyan CD4 receptorral rendelkező fehérvérsejteket találtak, amelyek a HIV vírussal azonos szekvenciákat tartalmaztak kromoszómáikban. Azonban a legtöbb esetben a vérben található kórokozó genetikai anyaga nem egyezett a CD4 sejtekből kimutatott szekvenciákkal. Ez arra utal, hogy a fehérvérsejtekbe valahol máshol jutott be a HIV genetikai anyaga, valahol, a vírus addig ismeretlen rejtekhelyén.

Egy kutatócsoport Kathleen Collins, a Michigani Egyetem virológusának vezetésével most bizonyítékot talált arra, hogy ez a búvóhely nem más, mint a csontvelő. Pontosabban a vírust a csontvelőben található hemopoetikus őssejtekből sikerült kimutatni. A hemopoetikus őssejtekből (hematopoietic progenitor cells - HPC) alakul ki az ember összes immunsejtje.
Collins kollégáival először bizonyította, hogy ezek az őssejtek megfertőzhetők HIV-vel. A kutatók kémcsőkísérletekkel demonstrálták, hogy a vírus nemcsak fertőzte a sejteket, hanem látens állapotban képes volt fennmaradni bennük. Ebben az állapotban vírusfehérjék nem termelődnek, így kész vírusok nem képződnek, de a látens állapot szükséges ahhoz, hogy a kórokozó a későbbiek folyamán újra elterjedhessen a szervezetben. A látensen fertőzött sejtben rejtőző vírus nem vált ki immunválaszt, és a HIV elleni készítmények egyike sem alkalmas arra, hogy a látens vírust a sejtekből eltávolítsa.

Miután megállapították, hogy a hemopoetikus őssejtek képesek az AIDS vírusával fertőződni, Collins csoportja arra volt kíváncsi, hogy a betegek csontvelőjében ténylegesen megtalálható-e a vírus. 15 betegtől vettek mintát egy hematológus közreműködésével. A kutatócsoport a márc. 7-i Nature Medicine hasábjain számol be arról, hogy a 15-ből 6 alany esetében, akikben a vér magas HIV szintje volt jellemző, kimutatták a kórokozót a hemopoetikus őssejtekből is. A többi 9 emberből, akik véréből nem volt kimutatható a vírus, 4 esetében találtak HIV-vel látensen fertőzött őssejteket. Collins szerint a maradék 5 esetben is fennáll a látens fertőzés, azonban mivel ez csak kevés őssejtet érint, valószínűleg a mintavétel miatt volt sikertelen a kimutatás, ugyanis csupán néhány sejtet emeltek ki a betegekből.

Siliciano, a korábbi tanulmány szerzője szerint „a HIV fertőzés legyőzése csak akkor lehet sikeres, ha az összes vírust – az elrejtőző vírusokat is beleértve - sikerül azonosítani és felszámolni”. Az új tanulmány hozzájárult a titok megfejtéséhez, felfedte, hogy hol rejtőzködnek a HIV vírusok, azonban lehetséges, hogy ezen kívül más, eddig még fel nem fedezett búvóhelyek is léteznek. Collins szerint a következő cél olyan gyógyszerek kifejlesztése, amelyek specifikusan képesek a látensen fertőzött hemopoetikus őssejteket vírusgyártásra késztetni. Így a sejtek elpusztulnak, és a rezervoár felszámolásra kerül.

ScienceNOW, 2010. márc. 7.

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 14, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés