2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A hepatitis C vírus sikerének titka - 2012-01-07 20:53:07 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A hepatitis C vírus sikerének titka

Az emberrel való több ezer éves koevolúciójuk okán a vírusok kiválóan „megtanulták”, hogy hogyan használják ki a gazda természetes életműködéseit arra, hogy a vírusok fehérjéit állítsák elő. A mai napig a vírusos megbetegedések jelentik az orvostudomány számára a legnagyobb fejtörést.

A hepatitis C vírus (HCL) világszerte 100 millió embert érint, és folyamatos közegészségügyi problémát jelent, amelynek mérése nehézkes, ugyanis a tünetek gyakran csak hónapokkal, vagy évekkel a fertőzés után jelentkeznek. A vírus májgyulladást okoz, könnyen terjedhet a fertőződött ember vérével, szövetnedvekkel, és minden kontinensen előfordul. Az Amerikai Egyesült Államok Járványtani és Megelőzési Központjának becslései szerint az országban mintegy 4 millió ember tartósan fertőzött a vírussal, és a legtöbben nem is tudnak róla. A fertőzöttek egyharmadánál, akik hosszú távon hordozói a vírusnak, kialakulhat krónikus májbetegség vagy májrák – amely egy halálos formája a ráknak és egyre gyakoribb a vírus terjedése miatt.

Az Észak-Karolinai Egyetem (University of North Carolina at Chapel Hill, UNC) és Colorado Egyetem (University of Colorado School of Medicine, UC) kutatóinak közös eredményét egy, a múlt héten a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban megjelent tanulmány foglalja össze. A cikk első alkalommal világít rá arra, hogy a hepatitis C vírusa egy kis RNS molekula felhasználásával miként biztosítja saját „túlélését”, és hogyan „használja fel” saját céljaira a már megfertőzött májsejtek saját életfunkcióit.

Egy 2005-ös tanulmányában dr. Stanley M. Lemon orvosprofesszor, mikrobiológus és immunológus, valamint munkatársai bemutatták, hogy a hepatitis C vírus genomja replikálásához igényli az úgynevezett miR-122 molekulát, ám a mechanizmus, hogy ez miként „segíti” a vírust ezidáig tisztázatlan volt. A miR-122 a májsejtekben általánosan előfordul, és az ezen szervben lévő összes mikroRNS-ek felét jelentő kulcsmolekula, amelynek a hepatociták génexpressziójának szabályozásában van szerepe.

A mikroRNS-ek (miRNS) nem transzlálódó kis RNS-molekulák, amelyek szabályozzák az eukarióta sejtekben a gének fehérjékre való lefordítását azáltal, hogy kötődnek az mRNS nem teljesen komplementáris régióihoz, így befolyásolva a transzláció folyamatát. A miRNS-ek tehát blokkolják az adott mRNS szakasz által kódolt fehérje szintézisét vagy destabilizálják a mRNS-t. A transzláció és az mRNS hanyatlása szorosan összefügg egymással (kompetícióban vannak), és az továbbra is kérdéses, hogy a miRNS-ek által indukált géncsendesítő komplexumok (RISC, miRNA-induced silencing complex) a transzláció korlátozása vagy inkább az mRNS stabilitásának csökkentése által működnek-e?

A miR-122 egy különleges fogadó faktor a HCV számára: stabilizálja a vírus genomját és támogatja annak hatékony replikálódását a májban. Egy nem ismert mechanizmus révén stimulálja a vírusgenom átírását, így a fertőzött májsejt azokat a vírusfehérjéket termeli, amelyekre annak szüksége van. Ugyanakkor miR-122 a fertőzött májsejtekben kötődik a vírus RNS-séhez, majd ez társul az Ago2 (Argonaute) protein komplexszel, és lassítja a vírusgenom exonukleázok okozta bomlását. A miR-122 stabilizáló hatásához nem igényli, hogy a vírus RNS-e átírható legyen vagy részt vegyen a replikációban.

Jelen tanulmány, mely online elérhető a PNAS honlapjáról nemcsak rávilágít arra, hogy az ismerteken túl a miRNS-ek még milyen mechanizmusok útján modulálhatják a gének expresszióját, de segít megérteni azt is, hogy egy jelenleg kísérleti gyógyszer (ún. „antagomir”) miként pusztíthatja el a hepatitis C vírust. Az „antagomir” kötődik a májsejtekben a miR-122 molekulákhoz, így különítve el őket és destabilizálja a vírusgenomot, gyorsítva annak degradálódását. Az új kutatási eredmények felhasználával lehetőség nyílik a későbbiekben a hepatitis C vírus okozta májbetegségek kialakulásának visszaszorítására.


ScienceDaily, 2012. január 2.

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120102180838.htm

Dimény Orsolya


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés