2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A hasnyálmirigy beépített órája  - 2010-06-21 22:24:02 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A hasnyálmirigy beépített órája

A hasnyálmirigy saját beépített órával rendelkezik. A Northwestern University kutatóinak elsőként sikerült kimutatniuk, hogy ez az ősi, napi ritmusra beállított óra szerepet játszik az inzulinszekréció szabályozásában. Ha az óra elromlik, annak eredményeképpen cukorbetegség alakul ki.

A kutatócsoportnak sikerült kimutatni, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei, az úgynevezett béta-sejtek saját belső órával rendelkeznek. Ez az óra szabályozza az inzulinszekrécióban résztvevő fehérjék és gének összehangolt működését mintegy 24 órás oszcillációval. A megközelítőleg 1 napos periódusokból álló működéseket más néven cirkadián ritmusnak nevezzük. (A cirkadián szó latin eredetű, szó szerinti jelentése: ’körülbelül egy napos’)

Dr. Joe Bass, a Feinberg School of Medicine és a Weinberg College of Arts and Sciences munkatársa szerint „ez az első bizonyíték a cirkadián óra diabétesz kialakulásában játszott szerepére. Az állatok energiatermelő folyamatai, akárcsak a növények fotoszintézise is ilyen belső órák által szabályozott.”

A kísérletek során a kutatók egerek béta-sejtjeiben kikapcsolták az „óra” működéséért felelős géneket, és azt tapasztalták, hogy az állatok glükóz toleranciája jelentősen lecsökkent, vérük inzulinszintje abnormálisan alacsonnyá vált, végül cukorbetegség alakult ki bennük. A kutatók eredményeikről a június 18-i Nature folyóiratban számolnak be.

A hasnyálmirigy biolumineszcens képalkotással történő vizsgálata során a kutatók felfedezték, hogy a sejtek 24 óránként bocsátanak ki fényt, ami azt jelzi, hogy működésük ilyen időközönként válik aktívvá.

A test fő cirkadián órája az agyban található (nucleus suprachiasmaticus), azonban lokális biológiai órák számos egyéb helyen is előfordulnak, például a hasnyálmirigyben, a tüdőkben, a májban, a szívben és a vázizmokban is. Az órák általában cirkadián ritmusban működnek, mivel ez a 24 órás periódus az, amely szabályozza az olyan funkciókat, mint az alvás-ébrenlét, a folyadékegyensúly, a testhőmérséklet, az oxigénfogyasztás, és az endokrin működés.

Bass szerint „az emberek inzulinszekréciójának és diabéteszre való hajlamának eltérései valószínűleg ezen óramechanizmussal állnak összefüggésben. A következő kérdés, hogy vajon képesek vagyunk-e befolyásolni az óra ketyegését? ”

ScienceDaily (June 19, 2010)

Borsics József

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 14, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés