2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A halrajok alakja - 2010-09-21 07:56:29 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A halrajok alakja

Amikor a halak, vagy a rákok csoportjába tartozó krillek rajba verődnek, hasonló törvényszerűségek szerint teszik ezt. Egy új tanulmány szerint a csoportosan mozgó tengeri állatok többsége olyan alakzatba rendeződik, amely leginkább rendezetlen kristályszerkezethez hasonlítható.

Andrew Brierley, a skóciai University of St Andrews munkatársa szerint „a tény, hogy a trópusokon élő különféle halfajok, illetve a sarki vizekben előforduló krillek rajai közel azonos formába rendeződnek azt engedi feltételezni, hogy ugyanazok az erők működnek a különböző élőhelyeken; azaz hasonló törvények alapján írható le az eltérő fajok rajainak szerveződése.”
Sok teljesen különböző állatfajra jellemző a csoportos vándorlás, vagy életmód. Ilyenek a szarvascsordák, a méhrajok, a madárrajok. A tengeri állatokra is jellemző ez a viselkedés, azonban az ilyen csoportok vizsgálatát megnehezíti az, hogy víz alatt lehet csak megfigyelni őket, ezért ez a terület kevésbé ismert.

A Current Biology folyóirat szeptember 16-i online kiadásában publikált tanulmány szerzői, Andrew Brierley és Martin Cox szonár segítségével mérték fel az Antarktisz vizeiben élő krill rajok háromdimenziós szerkezetét. Az eredmények alapján a rajok állandó felület:térfogat arányt alakítottak ki (mintegy 3,3 m-1), amely nem függött a csoport létszámától, illetve sűrűségétől. Más, különféle élőhelyeken előforduló halfajok (szardínia, szardellafélék) rajainak vizsgálata hasonló eredményre vezetett.
Brierley szerint az eredmények meglepőek, mivel igen kevés konkrét „törvényszerűség” ismert a biológiában.

A rajforma kialakulásának okait keresve a kutatók a számítógépes modellezést hívták segítségül. A raj formájának kialakulását az a modell magyarázta a legjobban, amelyben a csoport egyes elemeit döntően két faktor befolyásolta: az oxigénben gazdagabb vízhez való hozzáférés, illetve a ragadozók jelentette kockázat, amely értelemszerűen annál nagyobb, minél jobban elszakad az egyed a csoporttól.

Az oxigén elérhetősége a legfontosabb faktor a raj alakjának létrejöttében. A tengerek általános felmelegedése azonban az oxigénkoncentráció csökkenésével jár. Így a rajoknak ennek megfelelően kell adaptálódniuk, hogy túlélhessék a változást. Az oxigén fogyásával tehát várhatóan csökkenni fog a halrajok mérete és sűrűsége, ami viszont komoly gyakorlati következményekkel jár.

A halászat hatékonysága erősen függ a hal- illetve rákrajok méretétől. Így a rajok csökkenő oxigénszintre adott válasza mind gazdasági, mind ökológiai jelentőséggel is bír.

ScienceDaily (Sep. 18, 2010)

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 9, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés