2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A halolaj jótékony hatása az intenzív terápiában - 2010-01-23 21:03:26 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 2 hozzászólás 
A halolaj jótékony hatása az intenzív terápiában


Tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy azoknál a népcsoportoknál – főként a tengerparti országokban - ahol a hal szerves része a mindennapi étkezésnek, a szív és érrendszeri, immunrendszeri és idegrendszer megbetegedések előfordulása számottevően alacsonyabb, mint a világ azon tájain, ahol a halfogyasztás nem rendszeres. Egy új tanulmány szerint ez utóbbiaknál a beteg lakosság általános kondíciója a halolaj megfelelő terápiás alkalmazásával viszont gyorsan javítható.

A természetes eredetű olajokat világszerte előszeretettel alkalmazzák kiegészítő kezelésként, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak esszenciális omega3, omega6 zsírsavakat, melyeket a szervezet nem tud előállítani, bár nélkülözhetetlenek a működéséhez.

Az eddig ismeretek alapján a halolaj sok omega-3-zsírsavat (többek között linolénsavat) tartalmaz, melyek a szervezetben EPA-vá (eicosapenteanoic sav) és DHA-vá (docohexaenoic sav) alakulnak. Ezek számos élettani és sejtbiológiai funkciót támogatnak. Elengedhetetlenek a normális agyi funkciókhoz, közreműködnek a vérnyomás szabályozásában, jótékony hatást gyakorolnak az immunrendszerre, illetve a normális anyagcsere folytán képződő toxikus hatású intermedierek ellen is védelmet nyújtanak.

A védekezőképességre gyakorolt hatása miatt merült fel a kutatókban annak a lehetősége, hogy az immunrendszert érintő akár akut, akár krónikus megbetegedések során, de legfőképpen a szeptikus sokk (fertőzés kiváltotta sokkos állapot) esetén terápiásan is alkalmazható lehetne a halolaj. A hagyományos olajokon alapuló kezelések manapság ugyanis előnyben részesítik a szójaolajat, amely főleg omega6 zsírsavban gazdag. Ez a zsírsav viszont túlzott mennyiségben adagolva a gyulladásos folyamatokat támogatja, azaz erősíti azt, ami ellen alkalmazni kívánják.

A Southampton-i Egyetem kutatója, Philip Calder és munkatársai kísérleti jelleggel 13 olyan páciensen alkalmazták intravénásan a halolajat, akik szeptikus sokkot, vagy szisztémás gyulladást követő intenzív terápiás kezelésben részesültek, míg 10 páciens csak a hagyományos kezelésben részesült.

Az összesen így 23 személyen végzett tanulmány során azt tapasztalták, hogy a kiegészítő terápia gyorsította a betegek felépülését. A gyulladásos folyamatok esetükben hamarabb mérséklődtek, és a betegek összes fiziológiás mutatója hamarabb állt vissza a normális értékre, így ők korábban hagyhatták el a kórházat, mint a 10, hagyományos módszerrel kezelt páciens. 

Az eredmények önmagukért beszélnek, hiszen a halolaj vénás infúziója, egyértelműen mind kvantitatív, mid pedig kvalitatív értelemben mérsékelte a szeptikus sokk okozta patológiás tünetek megjelenését. A kutatók remélik, hogy hamarosan világszerte elterjed majd a halolaj emulzió, mint kiegészítő kezelés a mindennapi klinikai medicinában.
 
Forrás: Science Daily

Kiss Attila
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: YOJIKA2010-01-22 08:03:51 
Ja, már az ősemberek is intravénásan nyomták a halolajat!
XD
 
Küldő: Clausilia2010-01-22 01:35:42 
Újabb érv a vízimajom-elmélet mellett :-)
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés