2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A halak hallását befolyásolhatja az óceánok savasodása - 2011-06-05 22:37:42 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A halak hallását befolyásolhatja az óceánok savasodása


 

Az emberi hatásra bekövetkező környezetátalakítás következményei közül sokat ismerünk és ezek közül jó néhány aggodalomra ad okot a következő évtizedekre. Ugyanakkor nagyon sok olyan összefüggés van amit még nem tárt fel a tudomány, így a jövő környezeti problémáinak előrejelezésével próbálkozók félig vak prófétaként csak bizonyos nagy változások körvonalait tudják megjósolni. Egy nemrég a Biology Letters-ben megjelent tanulmány újabb kis részletet tárt fel ebből a nagy ismeretlen halmazból.Az óceáni élővilág sérülékenységére sok példát láthatunk manapság, ha olyan direkt hatásokat vizsgálunk, mint a túlhalászat vagy a nagy tengeri katasztrófák következményeiként bekövetkező tömeges pusztulások. Vannak azonban olyan változások amelyek nem ennyire szembetűnőek, viszont talán még veszélyesebbek, hiszen a tengeri környezet átalakításával a teljes tengeri élővilágot érintik. Ilyen a környezetet érintő hatás az óceánok savasodása, ami a megnövekedett légköri CO2 elnyelésének következménye. Korábbi kutatások fényt derítettek arra, hogy az óceánok vizének savasodása következtében a halak szaglásának érzékenysége csökkent, egy új vizsgálat pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a változás befolyásolhatja a halak hallását is

A fiatal bohóchal a hallását használja, hogy felismerje és elkerülje a ragadozókat, amik nagy számban élnek a korallzátonyok környezetében. A Bristol Egyetem munkatársai által végzett új kutatás kiderítette, hogy az óceánok következő évtizedekben várható pH szintje fenyegeti ezt a létfontosságú viselkedést. Az ipari forradalom óta termelt CO2-nak – amit a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével juttatunk a légkörbe – több mint felét az óceánok nyelték el és ezzel gyorsabb pH érték csökkenést idéztek elő, mint amilyen az elmúlt 650 ezer év során bármilyen természetes változás hatására bekövetkezett.

Philip Munday professzor és Dr. Steve Simpson a közösen végzett kísérletében különböző pH   környezetben költöttek ki és neveltek fel bohóchal petéket. Három különböző vonallal végeztek vizsgálatokat. Míg az első vonalat a jelenlegi pH tartományban vizsgálták addig a másik kettőt a 2050-re ill. a 2100-ra előrejelzett tengeri körülmények között.

17-20 nappal később mérték a bohóchalak reakcióját azokra a rákok és halak által keltett hangokra amiket a ragadozókban gazdag korallzátonyok között lehet észlelni. Amíg a jelenlegi körülmények között tartott fiatal halak a ragadozók által keltett hangokra reagálva elúsztak a hang irányától, addig a 2050-re ill. a 2100-ra prediktált körülmények között nevelt halak nem adtak választ ezekre az ingerekre.

Ez a tanulmány demonstrálja, hogy az óceánok megváltozott környezete nem csak a halak külső szenzoros rendszereire lehetnek hatással, de befolyásolhatják a mélyebben fekvő struktúrákat is, mivel a halak füle mélyen, a fej hátsó részén található.

„A halak alkalmazkodóképessége a gyorsan változó környezethez nem ismert.” - mondta Dr. Simpson. „Amit mi csináltunk az annyi volt, hogy a mostani halakat belehelyeztük egy néhány évtized múlva lehetséges környezetbe és ezek között a körülmények között a jelenlegi populáció életképessége csökkent. Amit nem tudunk, hogy a következő néhány generáció mennyire tud majd alkalmazkodni a környezeti változás sebességéhez.”

Science Daily 2011. június 4.


Bódi Balázs
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés