2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A hajadon halakat álvacsorával csábítják el - 2012-07-30 10:06:53 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A hajadon halakat álvacsorával csábítják el

Egy jó vacsora ígérete nem biztos, hogy megnyeri a nőt, de némely hím hal számára egy finomnak látszó csali egész jól biztosítja, hogy megkapja a nőstényt.

A trükk arra szolgál, hogy a helyi konyhára hasonlító álvacsora megvillantására a nőstény bekapja a horgot, a hím pedig felcsévélhesse zsinórt – ólommal együtt.


A tárcsás lazac (Corynopoma riisei) Trinidad folyóvizeiben él, s többnyire azokból a szerencsétlenül járt rovarokból lakomázik, amelyek belepottyannak a vízbe a környező vegetációról. Azokon a helyeken, ahol a patakok erdőkben kanyarognak, a lazac fő tápláléka fán lakó hangyák.

A hím lazacoknál a méret a lényeg: nem csak hogy nincs külső ivarszervük, hanem még arra is szükségük van, hogy jól tegyék a dolgukat, és belsőleg termékenyítsék meg a nőstényt.

Vajon hogyan oldanád meg a nőstény hal megszerzését? Hogy odaoldalogj és becsúsztasd a genetikai javaidat? Az evolúciós megoldás horgászzsinórt és csalit vet be.
A törzsfejlődésük során a hím tárcsás lazacok kifejlesztettek egy vékony szalagot, amely a kopoltyújuk tájékából nyúlik ki, a másik végén pedig mindenféle finomság található. Amikor egy nőstény ráharap a falatra, máris elég közel és jó pozícióba kerül ahhoz, hogy a hím megtegye, amit kell.

Mennyire fontos, hogy néz ki a csalétek? Az Uppsala Egyetemen, a Niclas Kolm vezette kutatócsoport vizsgálta, mennyire céloz pontosan a hím eme ékessége. Fogságban neveltek fel nőstényeket, amelyek sosem találkoztak hangyákkal.  Ezután két csoportra osztották őket. Az egyik csoport felnőttkorában továbbra is a szokásos eledelt kapta, a másik csoporttal csak hangyát etettek.

A teszt a következő volt: 10 nap elteltével a nőstények két különböző csaliviselő hímmel találkoztak: egy olyannal, amely főkén hangyafogyasztó közösségből, illetve egy olyannal, amely hangyazsákmányban szegény területről származott, ezért a csalija nem is hasonlított hangyához.  Az tapasztalták, hogy a hangyával etetett nőstényeket sokkal nagyobb eséllyel akasztották horogra azok a hímek amelyeknek hangyához hasonló csalija volt! Vagyis, a hangyaétekhez hozzászokott nőstények figyelmét sokkal hatékonyabban vonzza ez a hangyautánzó csali - írják a kutatók a tanulmányban, amelyet online közölt július 12-én a Current Biology.

„Ez egy természetes példája annak, hogyan maximalizálja a gondosan „formatervezett” csali egy hal elkapásának esélyét.” – állítja igen megalapozottan Kolm. „Ráadásul, ebben az esetben ez nem is akármilyen hal, hanem ugyanabból a fajból egy ellenkező nemű!”  

Vajon érti-e a nőstény a játékot? Vagy csak azt hiszi, hogy egy jófalatot kap el éppen, és aztán meglepődik, hogy elkapja a hím? A kutatók azt vallják, hogy eddigi eredményeik „elmossák a különbséget a nőstények táplálékpreferenciája, illetve a nőstények párválasztási preferenciája közt.”

A tárcsás lazac vacsora-randevú stratégiája úgy tűnik, mindkét nemnek előnyös. Adaptív funkcióként: a hatékony álvacsora-csalival rendelkező hímek nagyobb valószínűséggel adják tovább az ezt lehetővé tevő géneket a hím utódaiknak, miközben a horgon fennakadt nőstények génjei is nagyobb eséllyel adódnak tovább a következő generációnak.

Ám ezek a hím halak nem egyedüliek abban, hogy élelem ígéretével találjanak nőstényt, jelentik ki Kolmék. A fémdongók hímjei például megfürödnek olyan virágok illatában, amelyeket a nőstények gyakran felkeresnek nektárgyűjtés céljából. A víziatkáknál meg leírták, hogy bizonyos frekvenciával rezgetik a lábukat, épp olyannal, amilyennel a kisméretű evezőlábú rákok is – a nőstények pedig épp ezeket fogyasztják! A táplálék tehát sokkal fondorlatosabb módokon is kapcsolódik az evolúcióhoz, mint elsőre gondolnánk!

Forrás: Scientific American, Kép

2012. július 30.

Kettinger Dóra

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés