2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A gyógyszeripar doyenje - Interjú a Merck Kft munkatársaival - 2012-05-17 08:07:37 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A gyógyszeripar doyenje - Interjú a Merck Kft munkatársaival

Kérem, mutassa be a Merck magyarországi leányvállalatát röviden!

Laki Gábor: Kitágítanám a kört a globális Merck cégre. Amit érdemes elmondani a Merckről, mint világméretű cégről, hogy elég sok leget tudhatunk magunkénak, például a legrégebben működő gyógyszergyár a világon. Egészen 1668-ig nyúlik vissza a története, amikor a Merck család egyik jeles képviselője, Friedrich Jacob Merck megvásárolta Darmstadtban a patikáját. Ide datálódik a cég alapítása.  Aztán teltek-múltak az évek, generációk követték egymást, mígnem egy ambiciózus tagja a Merck családnak, Heinrich Emanuel Merck, 1827-ben, elhatározta, hogy ebből a patikaméretű vállalatból épít egy világméretű vállalatot. Ipari méretű gyártásba fogott. A gyógyszergyártás mellett gyógyszeripari alapanyagok, hatóanyagok gyártásába kezdett.

Darmstadtban létrehozott egy gyárat, és ő volt az első, aki írásban vállalt garanciát az általa gyártott termékek minőségére. A 20. század elejére valamennyi kontinensen volt vállalata. Gyára és termelőhelye épült a világ több városában, Moszkvától New Yorkig. Mindkét háború megtépázta a Mercket. Az első világháborúnak a legfontosabb következménye az volt, hogy az Amerikai Egyesült Államokban lévő gyárak államosítva lettek és azok leváltak, leszakadtak a darmstadti vállalattól. 


Bár Merck néven, de tőlünk teljesen függetlenül élte tovább az életét. Ezt igyekszünk sokszor sok helyen elmesélni, mert a névhasználat miatt vannak esetek, amikor keverik a két céget. Észak-Amerikában a darmstadti Merck EMD néven jelenik meg, mivel nem használhatja a Merck nevet. A második világháború pedig értelemszerűen nagy pusztítást végez a németországi illetve európai gyártóhelyeken, ezért a háború után újra kell építeni sok mindent. A háború után viszonylag hamar fölvirágzik és onnantól töretlenül növekvő cégcsoport.

A magyar leányvállalat 1991-ben alakult, idén pont húsz éves. (Az interjú 2011 elején készült – a szerk.¬) Teljes mértékben a németországi Merck tulajdona. Mint ahogy az anyacég is, úgy a magyar leányvállalat is foglalkozik gyógyszerek, valamint alapanyagok, labortermékek, reagensek, laboreszközök forgalmazásával.


Pontosan milyen tevékenységek kötődnek a magyar leányvállalathoz?


Laki Gábor:
Két "oszloplába" van a Mercknek, az egyik a pharma üzletág, amihez a gyógyszerek előállítása és forgalmazása tartozik, - bár Magyarországon nem állít elő gyógyszereket, csak forgalmazza, előfordul, hogy a kiszerelés itt történik, de a gyógyszer anyaga Németországból származik. Franciaországban, Németországban, Olaszországban és sokmás helyen is van gyártó tevékenység.

A másik oszlopláb a kémia üzletág - ide tartozunk mi is -, ami a kutatást, a vegyipari, gyógyszeripari élelmiszeripari felhasználást látja el labortermékekkel, alapanyagokkal, műszerekkel, vegyszerekkel.

A kémiához tartoznak még egzotikus termékek is. A Merck nevéhez fűződik egy jelentős üzletág, a folyadékkristályok üzletága. A mobiltelefonok, a monitorok képernyőjében lévő alapanyagot, a folyadékkristályt a Merck állítja elő, ebben piacvezetők vagyunk. Magyarországon nincs jelen ez a tevékenység, itt nem gyártják ezt a terméket. Egyéb érdekesség még, hogy a Merck jelentős beszállítója a kozmetikai iparnak; pigmenteket, színezőanyagokat gyárt, ami felhasználható még a kozmetikumokon kívül élelmiszerekben, gyógyszerekben is, vagy például a vetőmag meg jelölésére.

Gyárt olyan pigmenteket, amiket az ipar más területein, pl. a műanyaggyártásban, a nyomdaiparban, az autógyártásban, a festékgyártásban használnak fel. Pl. a metálfényű, gyöngyházfényű autók fényezése Merck pigmentekkel készül, valamint a Magnum Gold jégkrém aranyszínű bevonatának a pigmentjét is a Merck gyártja.

A Magyarországi jelenlét kiegészítendő azzal, hogy a tavalyi év nagy eseménye volt a kémia üzletág szempontjából, hogy a Merck megvásárolta, a Millipore céget, ami nagyon erős a Life Science területen, a szűréstechnikában, víztisztításban, az ezeken a területeken használt berendezések gyártásában. Ezáltal a Merck fejlesztési kapacitást, fejlesztő céget vásárolt, és komoly játékosává vált a Life Science és Biotechnológia világának.

A Merck-Millipore így most a világ első három legnagyobb fejlesztő cége között van.


Hányan dolgoznak a magyarországi Merck Kft.-nél?


130 fő körül van most a teljes létszám.


Miért pont azok a tevékenységek kötődnek Magyarországhoz, amelyek?

Magyarország kis ország, nem választották a fejlesztés és a gyártás helyszínének. A kereskedelem szempontjából viszont a méretünkhöz képest a régióban nagy szeletet képvisel a Merck. Ez annak köszönhető, hogy Magyarországon erős a gyógyszeripar a környékbeli országokhoz képest. A Merck kémiának elsődleges partnere a gyógyszeripar. A termékek olyan helyen tudnak teret nyerni, ahol jól regulált felhasználási körülmények vannak, illetve ahol ténylegesen értékelik és megfizetik a jól dokumentált terméket, a magas minőséget, a jó kiszolgálást. A gyógyszeriparban ez kifejezett elvárás: olyan alapanyagokat, vegyszereket kell használni a fejlesztés és gyártás során, amik nagyon jól dokumentáltak, visszakövethetők, hogy az a sarzs honnan származik, melyek a paraméterei. A minőségi tanúsítvány, és a garancia területén a Merck úttörő volt.

Még egy kérdésre itt válaszolnék, hogy a fejlesztések miért nem Magyarországon vannak. Tradicionálisan, ha megnézzük a Merck Life Science fejlesztéseit, termékeit, akkor ezek korábbi felvásárlások eredményei, és ezek olyan patinás, régi cégeket takarnak, mint a Calbiochem és a Novagen, amiknek a székhelye most is Amerikában van , és a termékfejlesztés is ott történik. A Millipore felvásárlással egy hasonlóan jó nevű cég került a Merck tulajdonába.
Természetesen mi is nagyon örülnénk, ha a Merck globális terjeszkedése keretében Magyarországon alakítanának ki egy kelet-európai regionális fejlesztési központot.


Hogy történik a termékek, laboreszközök fejlesztése?

A laboreszköz nálunk valamilyen műszert jelent, az mindig egy bonyolultabb ügy. Ezek a laboreszközök, amelyekről beszélünk, zömében  úgynevezett „third-party termékek”, tehát valamilyen neves gyártó cégnek a termékeit mi, mint Merck kft. itt Magyarországon forgalmazzuk. Ezekhez természetesen ugyanolyan jól értünk, felkészültünk és komoly tréningeket kaptunk belőlük. A laboreszköz eladás általában egy interaktív folyamat. Párbeszéd zajlik, amiben a vevő megmondja, hogy mire van szüksége. Mi specifikáljuk, és a végén a vevő a munkájához leginkább illeszkedő megoldást kapja. A reagensek, kitek, enzimek, antitestek tekintetében is általában párbeszéd előzi meg a konkrét rendelést. Erre a célra szakmailag felkészült sales-es gárdája van a Mercknek.

A termékek fejlesztését  mindig egy alapos piackutatás előzi meg, hogy mik a főbb trendek, merre halad a tudomány, milyen témakörök izgatják leginkább a kutatókat, milyen új technikák jönnek be. Nyilván ezek befolyásolják a fejlesztést. Mindemellett a fejlesztő laborokban lévő emberek komoly tudományos előélettel rendelkeznek. Az ő tudásukkal, meg bizonyos egyetemi laborok, és kutatócsoportok felfedezéseinek, új tudományos eredményeinek bevonásával  kezdődik az új termékek kialakítása. Tehát például ha valaki talált vagy kifejlesztett egy nagyon jó antitestet, mondjuk valamilyen jelátviteli molekula ellen, amivel azt nagyon szépen ki lehet mutatni, akkor ezt az innovációt adott esetben megvásárolja a Merck, és ebből egy terméket csinál, mondjuk egy Elisa kitet, amiben ezt az antitestet használja.
Nagyjából így zajlik egy ilyen termék fejlesztése.

 
Melyek a legnépszerűbb termékek?

Jelenleg az élettudományokban, a főbb kutatási témáknak és a technikáknak megfelelően, egyrészt a PCR és az ehhez kapcsolódó tevékenységek reagensei, amik sikeresek és kedveltek, másrészt a fehérje kutatás  van mostanában feljövőben. Ezt a tendenciát érezni a mi termékeinken  is. Ebbe az irányba erősít a Merck Life Science ágazata. Itt lehet gondolni antitestekre, ellenanyagokra, akár különböző inhibitor anyagokra, amikkel az előbb említett jelátviteli folyamatok komponensei vizsgálhatók. Különböző szubsztrátok, essay-k, előkészített kitek szintén kedveltek és gyakran használtak ugyanezekhez a vizsgálatokhoz

Szintén erősek a fehérjevizsgálathoz tartozó különböző expressziós rendszerek. Tehát fehérjét fejezhetünk ki különböző sejtekben, akár baktériumokban, akár eukarióta sejtekben, rovar vagy emlős sejtekben mondjuk. Ezekhez különböző vektorokra van szükség, amikbe a megfelelő génszakaszok beklónozhatók, inszertálhatók. Nagyon sok erre kialakított vektorunk van.  A sejtes rendszerekben kifejeződő fehérjéket lehet tovább vizsgálni. Mire van szükség? Ezeket a fehérjéket valamilyen módon izolálni kell a mi sejtes rendszerünkből vagy éppen egy feltárt szövetből, tehát ezeknek a mintáknak az izolálásához szükséges kitek, illetve reagensek szintén egy erős gócot képeznek a Merck élettudomány portfóliójában.

Ha jó minőségű fehérjét akarok preparálni, akkor szükségem van arra, hogy azokat a fehérjéket a sejt feltárás során ne tegyék tönkre az ott lévő más proteolitikus enzimek, erre a célra is vannak nagyon jó protáz és foszfatáz inhibitoraink, inhibitor koktéljaink, amikkel jó minőségű fehérjepreparátumot lehet csinálni. Ezek aztán később tovább vizsgálhatók gélelektroforézissel, western blottal, de akár tömegspekrometriás vizsgálatokkal is. A western blothoz visszatérve kiváló minőségű blottoló membránunk van, amihez a fehérjéket oda lehet kötni, blottolni. Kiterjedt antitest palettánk van, a blottolt fehérjék vizsgálatához. Az előbb említett Millipore az elmúlt öt évben nagyon jó nevű, nála kisebb Life Science cégeket kebelezett be, és ezek között sok kiváló antitest gyártó, termelő cég is volt. A western blotnál az előhívásra leggyakrabban kemilumineszcens reagenseket használnak, ebben is nagyon jó termékeink vannak. Tehát a proteomika a fő vonal. Talán még egy témakört említenék, ami szintén egy feljövő ágazat. Ha egy kísérletben a kontroll sejtet és a kezelt sejtet össze akarjuk hasonlítani,  meg akarjuk nézni, hogy milyen különbség van bennük fehérje-összetételben vagy éppen fehérje-aktiválódásban, (például, hogy foszforilálódott-e az adott fehérje), ezt a klasszikus technikákkal (pl ELISA) egyesével vizsgálhatjuk.

Egy mintából, egy feltárásból egyszerre egy fehérjét tudunk megnézni. Az utóbbi időben kezdenek elterjedni a multiplex technikák, ezek egyik jeles képviselője a Luminex platformra épülő xMAP technológia, aminek a lényege, hogy különböző színárnyalatú kis gyöngyöcskéket,  microbead-eket állítanak elő 10 x10 -es mátrixban.  Akkor összesen százféle színárnyalat van, ami vörös, infravörös festékeknek a különböző hígításaiból áll össze. Ha egy ilyen rendszerrel dolgozunk, akkor abból az egy sejt- vagy szövetpreparátumból, amit csináltunk, akár százféle dolgot is megvizsgálhatunk egyszerre, mivel mindegyik mikrogyöngyöcskéhez másféle ellenanyagot kötöttünk, ami mást fog „kihalászni” ebből a rendszerből. Ezek a gyöngyök és a hozzájuk kötött anyagok egy speciális luminex flow citométeren mennek át egyesével, ahol két lézer működik.  Az egyik azonosítja, hogy melyik gyöngy kerül sorra, milyen antitest van hozzákötve, ebből tudjuk, hogy milyen fehérjét „fog ki” a rendszerből, a másik lézer, ami zöld fényben működik, pedig azt mutatja meg, hogy a vizsgált analitból mennyi van a rendszerben. Ehhez a technológiához a Merck-Millipore egyre több kitet és panelt állít elő és kínál.


Magyarországon milyen végzettségű munkatársakkal dolgoznak? Át lehet e kerülni a kereskedelmi részlegből a fejlesztésre?


Fontos, hogy a kereskedelmi tevékenységet folytató munkatársak is diplomás végzettségűek legyenek, akik a  szakterületükön már gyakorlatot szereztek, mielőtt a Merckhez kerültek. Így aztán van közöttünk vegyész, vegyészmérnök, biológus, biomérnök.  A szerviz csapatunkban pedig mérnök kollégáink dolgoznak.
A fejlesztés teljesen elválik a kereskedelmi tevékenységtől, amire a leányvállalatok leginkább szakosodtak. A Mercken belül nem jellemző az ilyen irányú munkakör váltás, de nincs kizárva.


Mesélne a kereskedelmi munkakörről?


Mi a kutatás és az ipar szereplőit keressük fel. Ahhoz, hogy tudomást szerezzenek az ügyfeleink a termékeinkről, elég erőteljes munkát kell kifejtenünk. Az kevés, hogy ismert cég vagyunk és katalógusaink megtalálhatók a laborok polcain, mi arra koncentrálunk, hogy legyen  személyes kapcsolat is a felhasználókkal. Az információ akkor a leghatásosabb, ha személyesen adjuk át. A mi feladatunk ennek a személyes kapcsolatrendszernek a kiépítése. Igyekszünk az egyszerű termékbemutatáson túl konzultációs tevékenységet is folytatni, tehát úgy próbáljuk a termékeinket bemutatni, hogy azt leginkább a felhasználó igényeihez szabjuk. Eleve olyan termékeket ajánlunk, amiről tudjuk, hogy az ő munkája során nagy haszna lesz, ehhez viszont arra van szükség, hogy mi is képbe kerüljünk az ő munkáját illetően, és ezért elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk szakmai ismeretekkel. Mi arra törekszünk, hogy a kutatókkal valóban partneri viszonyban végezzük a munkánkat.

Sokszor együtt gondolkodunk, hogy hogyan lehet megoldani egy-egy speciális mérést, feladatot. Sok vevővel olyan a kapcsolat, hogy sokszor felhívnak, elmondják, hogy mit terveznek, mit szeretnének csinálni, és megkérdezik, milyen ötletem van, hogyan lehetne ezt megvalósítani, és együtt kitaláljuk. Tehát egy interaktív folyamat eredménye, hogy milyen megoldást alkalmaz a vevő.

A társaság nagy része, hozzánk hasonlóan, a vevőkkel ápol személyes kapcsolatot, a másik része viszont a cégen belül szaktanácsadói munkakörben (biológusok, vegyészek) dolgozik, és a beérkező kérdésekre válaszolnak. Ők inkább háttértámogató munkát végeznek, és az ajánlatok elkészítése is az ő feladatuk. Sokszor nem nevezi meg a vevő, hogy pontosan milyen cikkszámú termékre gondolt, hanem mond egy elképzelést, amiből nekünk kell kitalálni, hogy mi az, amit erre a feladatra ajánlunk. Ez szintén kereskedelmi tevékenység, hiszen az eladás folyamatát szolgálja

Ezek nem kis feladatok, nem véletlenül van erre komoly személyzetünk. A kémia üzletágban dolgozók, (akik a Merck kft. létszámának kb. 40 %-át teszik ki), nagy része azért felel, hogy a megrendelések,  szállítások, és a számlázás flottul menjen.


Milyen kvalitások szükségesek, hogy valaki ezt a munkát jól tudja végezni?

Amikor embert keresünk egy posztra, akkor a jelöltekben azt vizsgáljuk, hogy megvan-e a szakmai felkészültség, és egyúttal a kereskedelmi attitűd is. Fontos, hogy ne vesszen el a felhasználóval való kapcsolattartásban, hanem az eladásra is koncentráljon, hiszen a mi cégünk mégiscsak a kereskedelmi tevékenységre jött létre. A cél az, hogy ezekből a termékekből forgalmat bonyolítsunk.


A Mercknél hogy jelenik meg a környezetért való felelősségérzet? A Mercknek mit jelent a fenntartható gazdasági fejlődés?

A Merck, mint nagyipari szereplő terheli a környezetet, ezért feladatának tekinti - a lehetőségekhez képest - a megóvását is. Ezt a tevékenységet nem most kezdte a cég.

A kereskedelmi folyamatok során is érezhető ez a hozzáállás. Például az oldószeres üvegek visszaváltása, újrahasznosítása vagy megsemmisítése. Már a termékfejlesztésnél gondolunk arra, hogy a környezetre a lehető legkevésbé legyen ártalmas.  A csomagolóanyagok, reagensek kiválasztásánál fontos szempont a környezetvédelem.  A kereskedelmi folyamatban lokális feladatokat ró ránk, hogy segítsünk a partnereknek megszabadulni a veszélyes hulladékoktól. Sokszor olyan kiszerelési formát választunk, ami arra ösztönzi a felhasználókat, hogy válasszanak takarékosabb, környezetkímélőbb megoldásokat.

Van egy külön csoport a cégen belül, ami a társadalmi szerepvállalásban vesz részt. Olyan munkakör, ami kitekint a társadalomba, és nem szorosan a termékekkel foglalkozik. Tehát a cég pénz költ olyan civil szervezetek támogatására, akik aktívak ezen a téren. Az oktatás olyan területeit is támogatjuk, amik beleillenek a cég profiljába. Támogatjuk a vegyész-, gyógyszerész-, biológusképzést. Lehet nálunk pályázni hosszú távú ösztöndíjakra.

A civil szervezetek esetén nem kell, hogy kapcsolódjon a tevékenységük a cég profiljához, az a fontos, hogy a fenntarthatóság jelenjen meg a munkájukban.  Mi itt törlesztünk az iparban történt környezeti terhelések miatt. Az anyacég nagy projekteket támogat harmadik világbeli országokban, küzdelmet folytat a gyógyszerhamisítások ellen, mobillaborokat szerel fel a gyógyszer hamisítások lefülelésére.


Melyek az előnyei és hátrányai, annak hogy valaki egy multinacionális cégnél dolgozik?

Előny, hogy országhatárokon túlmutat a tevékenységünk, a kapcsolatrendszerünk. Napi szinten kommunikálunk külföldi kollégákkal.  Ez nagy kitekintést enged a világban zajló szakmai tevékenységekre. Előnyét élvezzük annak, hogy ez egy nagy és tőkeerős cég és a rövid távú anyagi gondokat simán át tudja hidalni.

A hátrányok is a nagyméretből származnak, mivel nagy a cég, ezért különböző szintek alakultak ki, és a cég tevékenysége tagozódott, a kommunikációnak, az engedélyezéseknek, és az egyéb folyamatoknak ez ad egy kis átfutási időt. Minél nagyobb a cég, annál több szabályt kell életbe léptetni, hogy menjen a munka.


A gazdasági válság mennyire érintette a céget?

Különböző területeket, különböző mértékben érintett. Minket leginkább a magyarországi viszonyok érintenek, itt pedig a gyógyszeripart valamelyest érintette ugyan, de alapjaiban nem rengette meg a válság. Ily módon minket sem. Azokban az országokban, ahol a folyadékkristályok, és az autóiparban használt pigmentek gyártása folyik, ott mélyebb hatása volt a recessziónak.
Az is előnye a nagy cégnek, hogy jobban át lehet vészelni a válságos időket.


Miért lett biológus (molekuláris biológus) és hogy került a Merckhez?

Ádám Attila: Gyerekkoromtól kezdve biológus akartam lenni, tehát mindig érdekeltek a tücskök, bogarak, kígyók, békák. Kiskoromban arról álmodoztam, hogy Afrikában vezetek nagy expedíciókat. Vizsgálom, figyelem a szebbnél szebb vadállatokat. A gimnázium után az ELTE-re jelentkeztem biológus szakra.

Ahogy elkezdtem a tanulmányaimat, azt láttam, hogy a mai világban a molekuláris biológia fejlődik a legdinamikusabban. Az én szívemet is elrabolta ez a terület. Az egyetem végére már egyértelmű volt, hogy én a molekuláris biológia irányába megyek tovább. Mielőtt a Merckhez kerültem volna kutatóként dolgoztam három helyen is. Először Gödöllőn, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutató Központban. Ott egy transzgenikus hal projektben vettem részt. Utána Budapesten a Semmelweis Egyetemen dolgoztam, ahol a kutató tevékenység mellett az oktatásban is részt vettem. Ezt követően az Országos Onkológiai Intézetbe kerültem. A két utóbbi helyen orvosi témájú kutatás zajlott, és én abban vettem részt. Zömében rákkutatásról volt szó. Egyszer csak úgy döntöttem, hogy váltok egy nagyot, és a kutatómunka után megpróbálkozom ezzel a fajta kereskedelmi tevékenységgel.


Mi a feladata itt a cégnél?

Ádám Attila: A hivatalos titulusom: élettudományok termékfelelőse. A Merck élettudományokhoz, molekuláris biológiához kapcsolódó termékei az antitestek, reagensek, inhibitorok és mindenféle kitek. Ide tartoznak olyan műszerek, eszközök, amik ilyen laborokban használatosak. Például a PCR, a centrifuga, a CO2 inkubátor, a lamináris boksz. Ezeknek a reagenseknek és műszereknek vagyok a tudora a cégnél. Ezekhez értek, tudom a specifikációjukat. Én tartom a kapcsolatot a vevőkkel, a felhasználókkal.  

Arról szoktunk beszélni, hogy milyen kutatások zajlanak éppen, miket terveznek, és azokhoz milyen eszközökre lesz majd szükség. A munkám összetett, egy jelentős része abból áll, hogy a vevőknél, ügyfeleknél járok, és információkat cserélünk, én a termékeinkről, ők a kutatásokról számolnak be. A munkám másik része, az egy háttértevékenység, mely során felkészülök a termékekből. A felhasználói kérdések megválaszolása, sokszor jelenti külföldi kollégák megkeresését, akik a terület specialistái.


Milyen szinten lát bele a kutatásokba? Mi a nagy különbség az előző munkáihoz képest?


Ádám Attila: Kutatóként az ember a világ egy szűk szeletét tanulmányozza, vizsgálja. Amikor ide kerültem, akkor valamennyire kinyílt a világ. Sok új labort és tevékenységet ismertem meg. Sok új emberrel és témával találkoztam.  Értelemszerűen 50 féle témához nem érthetek olyan mélységben, mint hajdanában egy-egy témához.

2011-2012.

Feid Judit

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés