2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A gyógyszerek útja a szervezetben - 2010-07-29 13:39:11 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A gyógyszerek útja a szervezetben

A gyógyszerek szállítása a szervezetben összetett folyamat. A vegyületek vizes közegekből, lipid membránokból és barrierekből álló útvesztőn keresztül jutnak el a vérből a szövetekbe. A kutatók egy elméleti modellt alkottak meg, ami pontosan megjósolja a szerves vegyületek széles körének hidratációs szabad energiáját (HFE).

„A HFE határozza meg az oldhatóságot és segít pontosan meghatározni a vegyületek útját több komponensű környezetben,” mondja Maxim Fedorov, a Journal of Chemical Physics szakfolyóiratban megjelent cikk szerzője, a Max Planck Institute for Mathematics in the Sciences kutatója. „Passzív transzport esetén például tudni akarjuk, hogy a vegyület átlép e a lipid membránon a sejten belüli vizes közegbe, vagy inkább a környező vizes környezet felé mozog.”

Sajnos a HFE nem mérhető könnyen és gyorsan, ezért az ismert 20 millió szerves vegyület mindössze ezer tagjánál áll rendelkezésre.  Az általános predikciós módszerek pedig pontatlanok. Az új modell egy kb 50 ismert HFE értéket tartalmazó adatbázisra épül, és előállításához számítógépes hidratációs termodinamika és kemo-informatikai teknikákat használtak. „A mi módszerünk pontos és nagyon olcsó számítógépes technika, mindössze 10-20 másodpercet igényel,” mondja Fedorov.

A végső cél a vegyületek összetett környezetbeni mozgásának pontos meghatározása és a kijelölt vegyületek nagy méretű adatbázisainak vizsgálata a kívánatos karakterisztika megismeréséhez. A modell gyógyszerészeti alkalmazásai mellett a mezőgazdasági kemikáliák és az ipari szennyezők környzeti áramlásának vizsgálatában is hasznos lehet.

ScienceDaily, 2010-07-27

Veres Dániel
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés