2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A gyíkok új farka anatómiailag nagyon különbözik az eredetitől - 2012-10-17 08:14:00 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A gyíkok új farka anatómiailag nagyon különbözik az eredetitől

Csak mert a gyík farka vissza tud nőni, még nem jelenti azt, hogy pontosan ugyanolyan lesz, mint az előző. Két arizonai egyetem többféle tudományágat képviselő kutatóinak egy csoportja megvizsgálta a regenerálódott gyíkfarkak anatómiai és mikroszkopikus felépítését, és felfedezték, hogy az új farok eléggé különbözik az eredetitől. Az eredményeket a The Anatomical Record című folyóirat októberi különkiadásában tették közzé, több cikkben.

A kutatók a zöld anolisz (Anolis carolinensis) regenerálódott farkát vizsgálták. „Az újranőtt farok nem tökéletes másolata az eredetinek.” – mondja Rebecca Fisher. Lényeges anatómiai eltérések vannak köztük. Az új testrészben egyetlen hosszú porccső található, és nem csigolyák, mint az eredetiben, és ez a cső a gerinc csonkjához mindenféle átmenet nélkül (nem ízülettel vagy valamiféle hasonló struktúrával) rögzül. Emellett megnyúlt izomrostok is megfigyelhetők - amelyek átérik a farok egész hosszát – az addigi rövidebbek helyett, és közvetlenül a csonk izmaiból erednek, nem a porcos csövön. Az eredeti és az új izmok között éles határ van.  

Azt is kimutatták, hogy az újranőtt farok színe más (előbbi zöld, utóbbi barna), hossza és vastagsága nem különbözik az eredetitől, és a gyík futásának sebességét sem befolyásolja. „Ezek a szövettani különbségek azt sugallják, hogy az új farok kevésbé hajlékony, hiszen sem a porcos cső, sem a hosszú izmok nem alkalmasak annyira az eredeti farok finom mozgásaira, annak összekapcsolódó csigolyáival és rövid izmaival.”- teszi hozzá Fisher. „Vagyis nem egyszerűen egy másolat, hanem egy pótlás, amely néhány funkciót helyreállít.”

Bár a zöld anolisz új farka különbözik az régitől, tény, hogy a gyíkok, ellentétben az emberekkel, fel tudnak építeni egy hyalinporcból álló új vázat, és teljesen új izmokat is létrehoznak – ez az információ pedig a tudósok érdeklődésére továbbra is számot tart, hiszen előnyös lehetszámunkra a jövőben. „Új generációs technikák alkalmazásával már közel vagyunk ahhoz, hogy megoldjuk a rejtélyt, mely gének szükségesek a farok újranövesztéséhez.” – magyarázza Kenro Kusumi. „Ezen gének emberi sejtbe való bevitelével lehetséges lesz majd talán új izmokat vagy gerincet növeszteni.” „Éppen az az izgalmas a morfológiai és szövettani adatok kapcsán, hogy ezek a tanulmányok megalapozzák, hogy megértsük, hogyan épülnek fel az új porcok és izmok a gyíkoknál.” – állítja Jeanne Wilson-Rawls. „Következő lépés: az ilyenféle regeneráció molekuláris és sejttani alapjainak megértése.”

Egy másik érdekes eredmény, hogy a porcos csövön pórusok vannak. Miközben az eredeti testrészben szabályos lyukak vannak a csontok (csigolyák) közt, ami az erek és idegek átlépését biztosítják, az újban csak vérerek mennek át a porc pórusain. Ez azt mutathatja, hogy az eredeti farokcsonkból az idegek az a regenerálódó farokba belenőnek. A kutatók azt remélik, hogy a tanulmányaik segítik új terápiás lehetőségek kidolgozását, amelyek gerincsérülések vagy egyes betegségek, például ízületi gyulladások esetén lesznek használhatók.

Forrás: Medical News Today, Kép

2012. október 17.

Kettinger Dóra

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés