2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A guppi hímek jobb spermiumokat termelnek nővéreik számára - 2014-05-13 08:43:19 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A guppi hímek jobb spermiumokat termelnek nővéreik számára

A hím szivárványos guppik (Poecilia reticulate)  jobb minőségű spermát termelnek, amikor a nővéreiknek udvarolnak, ami megakadályozza a nőstényeket a beltenyészet csökkentésében, állítják a tudósok egy új kutatás eredményeként. Jonathan Evans evolúcióbiológus, az University of Western Australia kutatója, azt mondja, a kutatás egyike a kevés projekteknek, amelyekben a hímek szerepét vizsgálják a beltenyésztés elkerülésében. A korábbi tanulmányok megállapítása alapján a beltenyésztett guppi utódoknál alacsonyabb volt a túlélési arány és csökkent a méretük, termékenységük.

A legújabb tanulmányban, amely a Royal Society Journal Biology Letters-ben jelent meg, két-két testvér hím guppit választottak mind a 23 családból. Négy hónap elteltével, amíg azonos neműekkel éltek egy akváriumban, kikerültek a kísérleti medencékbe, ahol egy nővérük vagy egy más családból származó nőstény volt elhelyezve egy perforált, átlátszó palackban. Ez megakadályozta a fizikai érintkezést, amely lehetővé tette a kutatók számára, hogy elemezzék az udvarlást és az ejakulátumokat a következő 40 napban. A kutatók azt várták, hogy a hímek kevesebb figyelmet fordítanak a testvéreikre az udvarlási viselkedés során. Azonban azt vették észre, hogy a hímek ejakulátuma a testvéreik jelenlétében sokkal gyorsabb, jobb úszóképességű spermiumokat tartalmazott, mint az idegen, nem testvér nőstények esetében. A gyors mozgású spermiumok gyakran a növeli a megtermékenyítés sikerét.

A kutatás társszerzője, Dr. Clelia Gasparini, már részt vett egy külön tanulmányban 2011-ben, amelyben a spermiumok meglepően gyorsabb mozgásának lehetséges okait kutatta. Gasparini úgy találta, hogy a kölcsönhatás a petefészekfolyadék és a testvértől származó sperma között egy lassabb mozgású spermiumot eredményez, mint egy nem rokon hímtől származó spermium esetén, így csökkentve a rokoni megtermékenytést.
 
A guppi párosodási rendszere poliandria, ami azt jelenti, a nőstények több hímmel párosodnak a szaporodási időszakban, a nőstények testükben képesek hosszabb ideig tárolni a spermát. Evans azt mondja, a nőstények előnyben részesítik az idegen hímek spermiumait, azonban  a hím testvér által termelt gyorsabb mozgású spermium azt a célt szolgálhatja, hogy felszámolja a nőstények által kialakított beltenyészet elkerülési taktikáját, az ún. „beltenyészeti biztonsági hálót”.

Miért is a akarják a hímek legyőzni a „beltenyészeti biztonsági hálót?” Az elevenszülő nőstények számára hatalmas energiabefektetéssel jár az utódok kihordása, a hímek feladata egyszerűbb, mivel pl. nem kell őrizni a petéket. Így tehát a nőstények plusz energiabefektetését a hímeknek is kompenzálniuk kell, jobb spermiumok termelésével,- tette hozzá
Gasparini.

2014. május 13.

Forrás:
Abc.net, MIndependent, kép


Nemes Nagy Zoltán
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés